Fitofarmacie

GAZONUL – cum să alegi și cum să îl întreții – PARTEA 2

PARTEA A II-A – Întreținerea gazonului

Gazonul reprezintă un teren înierbat, menținut la o înălțime joasă prin tundere regulată. După înființarea unei peluze de gazon, este necesar să cunoașteți tehnicile esențtiale de întreținere, precum:

  • Irigarea
  • Tunderea
  • Fertilizarea
  • Greblatul agrotehnic
  • Aeratul
  • Scarificatul
  • Completarea golurilor
  • Tratarea gazonului împotriva dăunătorilor
  • Top-dressingul

IRIGAREA GAZONULUI

Irigarea gazonului are un rol important în menținerea vigurozității gazonului și a culorii verde-intens, specifică. Atât în zonele secetoase, cât și în cele mai umede ale țării, este necesară o irigare corespunzătoare a peluzei, în special în sezonul cald sau în perioade cu precipitații puține.

Cea mai utilizată metodă este irigarea prin aspersie. Aspersoarele prezintă avantajul că pot fi aplicate pe orice tip de relief, nu influențează spălarea nutrienților din sol, nu determină în timp bătătorirea sau eroziunea terenului. Volumul de apă necesar poate varia în timp, în funcție de condițiile de mediu și de modificarea caracteristicilor solului.

După însămânțarea gazonului, în primele săptămțni, acesta trebuie udat frecvent, astfel încât solul să se mențină reavan. Apoi, frecvența udărilor se stabilește în funcție de starea generală a plantelor. Atunci când gazonul începe să se ofilească, să-și schimbe culoarea, iar pământul este uscat la suprafață, este necesară irigarea. Foarte important este faptul că gazonul umbrit trebuie udat mai rar decât cel expus la soare.

Pentru o irigare eficientă, trebuie să vă asigurați că apa pătrunde adânc în sol și nu stagnează la suprafață. Terenurile tasate și cele cu resturi vegetale uscate pot împiedica îmbibarea solului cu apă, de aceea se recomandă greblatul periodic și scarificarea gazonului.

După ce gazonul a crescut, trebuie udat zilnic sau o dată la doua zile, timp de 15 minute, în funcție de temperatura de afară și de perioada în care a fost expus la soare, dar și de tipul solului. Udarea gazonului în mod regulat, va menține iarba verde pentru mai mult timp. Primăvara și toamna, gazonul trebuie udat o dată la două zile. Pe timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, perioada din zi în care poți uda gazonul este dimineața, până în ora 8:00, sau seara după orele 19:00 – 20:00. Nu uda gazonul după-amiază pentru că apa se va usca pe firul de iarbă și nu va ajunge la rădăcină. Ține cont că prea multă apă va face rădăcinile să putrezească și duce la distrugerea gazonului. ATENȚIE! Irigarea excesivă afectează gazonul, deoarece apa abundentă din sol blochează pătrunderea oxigenului la nivelul rădăcinilor, determinând astfel putrezirea acestora și instalarea bolilor. De asemenea, umiditatea ridicată influențează dezvoltarea unui sistem radicular la suprafață, sensibilizând plantele.

TUNDEREA GAZONULUI

Tunsul gazonului este o operațiune importantă ce are ca scop principal păstrarea aspectului estetic al peluzei. Totodată, prin tundere, starea de sănătate a plantelor se îmbunătățește (favorizează circulația aerului de la suprafața solului), este menținută densitatea firelor de iarbă, iar buruienile vor fi ținute sub control. Pentru a-ți ușura munca atunci când te ocupi de îngrijirea gazonului, poți să folosești o mașină de tuns iarba care te va ajuta să tunzi exact cât trebuie din înălțimea gazonului.

La 4-7 săptămâni de la semănarea gazonului, se va efectua primul tuns. În acest stadiu, plantele ar trebui să aibă o înălține de 8-10 cm. Se folosesc mașini de tuns cu lame bine ascutite, care să taie ușor firele de iarbă. Irigarea se întrerupe cu 1-2 zile înainte, pentru ca solul să nu fie umed și să reziste presiunii create. Momentul optim pentru tunderea gazonului este atunci când soarele nu este puternic, pentru a nu afecta plantele. După aceea, gazonul se tăvălugește ușor și se udă.

Primul tuns al gazonul trebuie făcut atunci când firul ierbii atinge 9-10 cm și nu trebuie tuns mai mult de o treime din înălțimea lui, ci doar vârfurile. Înălțimea optimă a firului de iarbă este de 7-8 cm. La fel trebuie să procedezi și în cazul următoarelor 2-3 tunsori, pentru că gazonul se va îndesi și va fi mai rezistent. Ulterior, va trebui să îl tunzi o dată pe săptămână, în special primăvara ți toamna, când este sezonul de creștere. Pe durata verii, iarba crește mai greu. Ține cont că un gazon lăsat să crească prea mult, va începe să se rărească. Un sfat util este să îl tunzi în direcții diferite de fiecare dată, deoarece calitatea gazonului se va îmbunătăți în timp. Ultima tundere a gazonului trebuie făcută la începutul lunii noiembrie, pentru ca acesta să reziste peste iarnă. Tunderea trebuie să fie mai înaltă, de 5-6 cm din lungimea firului de iarbă.

Resturile de iarbă rămase în urma tunderii trebuiesc strânse de pe teren.

FERTILIZARE

Gazonul este o plantă ce consumă cantități considerabile de nutrienți din sol, astfel, se impune aplicarea de îngrășăminte complexe. Cele mai recomandate sunt îngrășămintele granulare cu eliberare lentă, care asigură elementele necesare gazonului pe perioade îndelungate de timp. Doza de îngrășământ necesară diferă în funcție de tipul de îngrășământ și de perioada anului. Îngrășământul este vital deoarece conține potasiu (K), care protejează împotriva bolilor, și fosfor (P), care ajută la întărirea rădăcinilor.

Astfel, primăvara, după 2-3 tunderi, se recomandă administrarea unui îngrășământ special pentru acest anotimp. Pe perioada verii, se administrează un îngrășământ special pentru vară, care stimulează rezistența gazonului la temperaturile ridicate. În completarea îngrășământului, se poate veni cu un stimulator ce conține acizi humici și fulvici, ce îmbogățește solul și îmbunătățește structura acestuia. Toamna, gazonul se pregătește pentru iarnă și se administrează un îngrășământ de tip Winter sau Toamnă.

Aplicarea îngrășământului granular se va face cât mai uniform, după tundere, pe solul uscat, înainte de irigare. Mărirea dozei de îngrășământ poate provoca arderea gazonului. De asemenea, cantitățile mari de îngrășământ sensibilizează gazonul, făcându-l mai puțin rezistent la boli și mai ales la iernare.

COMPLETAREA GOLURILOR

Uneori, în peluză, pot apărea porțiuni lipsite de vegetație, cauzate de boli, stagnarea apei, înghețuri sau germinația scăzută a semințelor. Completarea acestor goluri este considerată o operațiune de întreținere a gazonului și trebuie efectuată periodic. Înainte de reînsămânțarea gazonului, buruienile crescute în spațiile goale, se vor înlătura. Apoi, solul se pregătește cu ajutorul unei unelte de tip “gheară”. Se seamănă amestecul de semințe, de preferat similar cu cel folosit la înființare sau unul special pentru regenerare, se fertilizează și se tăvălugește solul, după care se irigă bine.

GREBLATUL AGROTEHNIC

Se execută vara, manual, cu o greblă specială sau mecanizat, cu un dispozitiv special cu arcuri. Adunarea resturilor vegetale de pe sol prin greblat favorizează pătrunderea aerului și apei în sol, la nivelul rădăcinilor, stimulează creșterea și înfrățirea plantelor. De asemenea, prin greblat se elimină materia organică ce reprezintă un mediu favorabil pentru dezvoltarea bolilor. Totuși, această operațiune nu se execută foarte des, deoarece este indicată păstrarea unui strat subțire de materie organică la suprafața solului. Acesta are rol în protejarea nodului de înfrățire și a meristemelor de creștere a plantelor și împiedică pierderea rapidă a apei prin evaporare, mai ales în perioadele cu temperaturi ridicate.

AERATUL

Dacă vrei să ai un gazon sănătos, cu rădăcini bine dezvoltate, este important să aerezi gazonul. Lucrarea se efectuează toamna, cu ajutorul unei furci sau al unui utilaj special (pentru suprafețe mari). Constă în crearea unor orificii cilindrice în stratul compact al solului (aprox 20-40/mp), pentru a stimula pătrunderea oxigenului și a apei în sol și ajută la decompactarea lui. Ulterior, orificiile se pot umple cu nisip în vederea îmbunătățirii drenajului solului. Aerarea este mai importantă în zonele cu sol argilos, acide, care nu permit dezvoltarea microorganismelor esențiale pentru dezvoltarea armonioasă a gazonului. Solul argilos este mai răspândit în zonele din sudul țării. Efectele aeratului se observă în timp, în funcție de condițiile climatice și de îngrijirea gazonului.

SCARIFICAREA

După procedura de aerare, trebuie să faci scarificarea gazonului, necesară pentru un gazon sănătos. Acesta este procedeul prin care sunt eliminate resturile vegetale din gazon. La baza firelor de iarbă din gazon există un material fibros și descompus, format din resturi de frunze moarte, iarbă tăiată sau rizomi. Dacă este o cantitate mică, materialul este benefic pentru gazon, însă în cantități mari poate afecta dezvoltarea lui. După scarificare și eliminarea acestor resturi, aerul și apa vor pătrunde cu ușurință, iar microorganismele necesare solului se vor dezvolta mai ușor. Scarificarea trebuie făcută primăvara și toamna, pe pământul uscat, înainte ca gazonul să înceapă să crească, ca să nu distrugi firele tinere, mai firave. Este important să treci de două ori cu scarificatorul peste gazon, pentru a elimina cât mai mult din materialul fibros. Un gazon care este plantat și întreținut în mod corect, poate să aibă o durată de viață de până la 10-12 ani. Este recomandat ca în fiecare primăvară să însămânțezi zonele în care iarba este mai rară, pentru ca peluza să rămână densă și uniformă. Rulourile de gazon au o durată de viață mai lungă și pot rezista până la 100 de ani, cu condiția ca acesta să fie întreținut în mod corect. Indiferent de tipul de gazon pe care îl alegi, atât timp cât respecâi pașii pentru plantarea lui și îl intreții constant, te vei bucura de o peluză verde, frumoasș și rezistentă. Scarificarea se execută cu mașini speciale. Acestea au rolul de a măcina crusta de la suprafața solului, îmbunătățind astfel circulația aerului la nivelul rădăcinilor plantelor.

TRATAREA GAZONULUI ÎMPOTRIVA DĂUNĂTORILOR

De regulă, mușchiul apare în gazon în locurile cu umiditate ridicată, umbrite sau unde solul este tasat. Îndepărtarea acestuia se poate realiza utilizând o greblă cu dinți ascuțiți, cu care se greblează mușchiul în dublu sens, cu grijă, pentru a nu afecta gazonul. Combaterea chimică se face prin aplicarea îngrășămintelor granulare cu conținut ridicat de fier, care limitează creșterea mușchilor, algelor etc. Ca măsura preventivă, acest îngrășământ se aplică primăvara devreme sau toamna târziu.

ATENȚIE! Atât îndepărtarea mecanică, cât și combaterea chimică nu au un efect pe timp îndelungat, de aceea se recomandă identificarea și eliminarea cauzei care a dus la formarea mușchilor.

Dacă gazonul începe să se usuce, să se îngălbenească sau să se rărească, există posibilitatea să fie contaminat cu o ciupercă. Bolile gazonului sunt cauzate de ciuperci, iar unele pot fi dificil de tratat, iar motivele pentru care apar, pot fi udatul în exces sau plantarea în locuri nepotrivite. Unele ciuperci pot să dispară de la sine, iar apoi gazonul va începe să își revină treptat în urmatorul an. De asemenea, este important să nu lași buruienile să crească prea mult și să ajungă deasupra gazonului. Buruienile trebuie îndepărtate în special primăvara, atunci când încep să crească. Poți folosi și un erbicid pentru a le distruge de la rădăcină.

TOP DRESSING-UL

Operațiunea se realizează la începutul primăverii sau toamna devreme și constă în împrăștierea nisipului (sau a unui pământ bine mărunțit) pe terenul gazonat, manual sau utilizând un aplicator. Top dressing-ul are rol în îmbunătățirea solurilor argiloase, oxigenarea solului și corectarea denivelărilor mici. Se folosesc 2-6 kg de nisip pe metru pătrat.

CONCLUZIE

Natura ne-a dat mereu o stare de bine și ne-a încărcat cu energie pozitivă. De aceea, noi credem că e important să acorzi atenție deplină zonei în care vrei să ai un gazon ca de revistă. Fiecare peluză are particularitățile sale, fie că ne referim la tipul de sol, cantitatea de lumină disponibilă, cantitatea de apă, delimitare sau exploatare. Dacă ții cont de toate astea și pui accent pe întreținere, rezultatul obținut nu poate decât să îți aducă o stare de bine. AGRONOMO e aici ca să te întâmpine mereu cu sfaturi, utilaje și tot ce ai nevoie pentru o muncă ușoară. “Plăcerea de a sta în natură” este motto-ul nostru iar experiența ne duce mai departe.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!