Cum să, Sfaturi practice, Utile

HIDROFOR sau POMPĂ SUBMERSIBILĂ – sfaturi pentru alegerea corectă

Atunci când ne confruntăm cu lipsa apei potabile, alternativa cea mai ușoară este instalarea unei pompe sau a unui hidrofor care să asigure alimentarea cu apă. În agricultură, o pompă submersibilă ne ajută să controlăm surplusul sau lipsa apei, în inginerie sau domeniul construcțiilor furnizează apa indiferent de mediul de lucru. La fel de utile sunt și în cazul propriei case, pentru a alimenta locuința sau a iriga grădina. Astfel, poți apela la aceste utilaje atât pentru uz casnic cât și profesional.

Ca să poți alege una din cele două, trebuie să știi următoarele lucruri:

  • Ce debit de apă ai nevoie
  • Ce presiune a apei ai nevoie
  • Tipul de pompă și felul materialului (fontă/oțel inox)
  • Hidrofor complet echipat / o pompă separată

Pompa submersibilă – O pompă poate asigura apa curentă pentru locuințe sau spații de lucru în zonele fără rețea de apă curentă. În funcție de destinația utilizării, sunt disponibile cu diferite configurații de putere și debite. O pompă submersibilă deține capacitatea de a pompa apa la o presiune mare și cu zgomot redus și poate fi conectată atât la o conductă rigidă cât și la un furtun flexibil. Faptul că motorul pompei este închis ermetic și izolat de lichidul de pompare, o ferește de scurt circuitare. Vei găsi pe piață pompe submersibile monoetajate – pentru ape reziduale sau piscine și multietajate – pentru alimentarea cu apă curată și irigații.

Hidroforul – Hidroforul este potrivit pentru alimentarea cu apă potabilă din fântâni, râuri sau puțuri, inclusiv a apartamentelor atunci când presiunea este redusă. Acestea au capacitatea de a alimenta o întreagă locuință cu apă și se bucură de o rezistență crescută la coroziune. Vei găsi două tipuri de hidrofoare pe piață: cu ejector și complet echipat. Diferența între cele două constă în eficiența cu care trag apa. Un hidrofor complet echipat va scoate apa de la o adâncime de maxim 8 metri, iar unul cu ejector reușește să absoarbă apa de la o adâncime mai mare, datorită țevii în formă de “U”.

Diferența dintre hidrofor și pompa submersibilă este că pompa împinge apa pe coloană și este instalată prin scufundare, în lichidul de pompare, care are și rol de răcire. Hidroforul trage apa din pământ și este amplasat la suprafață, într-o cameră tehnică. Astfel, și hidroforul și pompa submersibilă sunt de ajutor pentru a extrage apa, însă funcționează diferit și pot fi mai potrivite sau mai puțin eficiente, în funcție de mediu. Pompa hidrofor se instalează deasupra puțului și aspiră apa, în timp de pompa submersibilă se scufundă pe fundul apei pentru a împinge apa din pânza freatică la suprafață.

Cum alegi între cele două?

Atunci când trebuie să achiziționezi un astfel de utilaj, e bine să ții cont de frecvența consumului, de adâncimea apei și de distanța la care se află apa de pompat față de locuință. Dacă ai acces la o sursă de apă la mică adâncime poți apela cu încredere la un hidrofor complet echipat. În cazul în care dorești să tragi apa din fântână sau dintr-un râu din apropiere, fie pentru uz casnic fie pentru uz profesional, un hidrofor este suficient de puternic și eficient. În cazul în care nu ai acces la o sursă de energie, poți apela la un generator electric. Ține cont că în acest caz un rezervor mai mare este mai indicat, întrucât hidroforul nu va porni imediat la cel mai mic consum de apă. Pentru alimentarea unei case, unul performant deține un sistem care îi permite să se oprească imediat în lipsa apei. În cazul în care nevoia de alimentare cu apă este mai mare și sursa de apă este la peste 9 m adâncime, atunci pompă submersibilă este cea potrivită. Pompa permite alimentarea cu apă de la o adâncime mai mare față de nivelul solului, și permite utilizarea apei și pentru alte necesități în același timp. Presiunea pompei submersibile este mai mare față de cea a hidroforului și consumul de energie este mai redus, iar funcționarea sa este continuă fiind autoamorsantă.

Diferențele majore între hidrofor și pompa submersibilă nu sunt neapărat la nivel de eficiență. Ambele pot alimenta cu apă potabilă locuințele sau grădinile, însă pompa este ceva mai autonomă. Aceasta, odată scufundată nu are nevoie de amorsare, răcire și nu trebuie să recircule apa, nu are limită de presiune (doar cea dată de calitatea țevilor). Atunci când ai de ales dintre cele două, cel mai bine e să achiziționezi pe baza nevoilor tale și a mediului în care trebuie să asiguri aprovizionarea cu apă. Investește in utilajul care îți furnizează apă suficientă pentru tine. După această introducere mai amplă, încercăm să detaliem fiecare tip de dispozitiv în parte.

HIDROFORUL

Hidroforul înseamnă practic un sistem automatizat ce face alimentarea cu apă a locuinței. Hidroforul este acea componentă a unei instalații de apă, utilizat pentru a ridica presiunea apei reci la un nivel optim, atunci când rețeaua de distribuție nu asigură acest lucru. Cu toții suntem nemulțumiți atunci când constatăm faptul că presiunea apei este foarte scăzută. Acest lucru se întâmplă destul de des și aproape în orice loc: zone rezidențiale, clădiri publice, școli, spitale, birouri și nu numai. De asemenea, un hidrofor poate fi utilizat și pentru pomparea apei din fântâni, puțuri sau rezervoare aflate la adâncime. Un hidrofor rezolvă cu succes aceste probleme, fiind o alternativă în ceea ce privește optimizarea alimentării cu apă. Datorită aerului comprimat, apa este împinsă din rezervor până la înălțimea necesară.

Termenul de electropompă este denumirea corectă din punct de vedere tehnic. Cu toate acestea, pompă este cel mai des folosit în limbajul uzual. Aceasta este formată din motor electric şi pompă. Vom folosi ambii termeni pentru a face referire exact la fiecare echipament. Este recomandat să achiziționezi o pompă cu capac din inox, chiar dacă este mai scumpă, asta pentru că inoxul alimentar garantează faptul că apa ce va ajunge la robinet va avea cea mai bună calitate.

Principala caracteristică după care se face alegerea hidroforului în reprezintă consumul, care depinde de câți oameni locuiesc în casă. De exemplu dacă sunt 3 băi și 2 persoane care stau în casă, debitul va fi mai mic decât atunci când locuiesc 4 persoane și folosesc apa tot timpul. Pentru a afla ce debit de apă este necesar și care este consumul de apă, ne putem uita la valorile de mai jos unde este estimat debitul pentru consumatorii casnici.

  • Toaletă = 9 l/min
  • Duș obișnuit = 10-15 l/min
  • Duș cu consum redus de apă = 7 l/min
  • Robinet de apă = 10 l/min
  • Mașina de spălat vase = 15 l/min
  • Furtun de grădină = 20 l/min
  • Aspersor = 10 – 15 l/min

Al doilea element component important este vasul de hidrofor. Poate avea mai multe capacităţi, cea mai utilizată fiind de 24 litri. În funcţie de aplicaţii se pot utiliza vase cu capacităţi mai mari de atât. Menționăm și faptul că vasul poate fi de culoare albastră sau roşie.

Care este rolul vasului de hidrofor?

Cel mai important rol este acela de a proteja pompa de așa numitele lovituri de berbec, presiuni ce pot afecta buna funcţionare a pompei. Al doilea rol este acela de a micşora numărul de porniri-opriri ale electopompei, reducând astfel consumul de curent electric. Racordul antivibrant face legătura între pompă şi vasul de hidrofor, manometrul măsoară şi afişează presiunea de apă creată de pompă in circuitul de alimentare, presostatul avînd rolul de a porni şi opri electropompa în funcţie de presiunea de apă de pe circuitul de alimentare. Sistemul de ţevi ce pleacă de la hidrofor până la fiecare robinet din casă. Presostatul ştie să citească 2 presiuni: minimă de 1,5 bar şi maximă de 2,5 bar. Cu aceste presiuni este setat presostatul atunci când este cumpărat, dar pot fi reglate (mărite sau micşorate) de către un instalator.

Ce presiune îți trebuie la hidrofor?

În mod normal, o presiune necesară pentru hidrofor este între 2,5 – 5 bar. Ca să afli ce presiune îți trebuie, trebuie să ai răspunsuri la cele de mai jos:

  1. Care este distanța între pompă și cel mai înalt punct de consum
  2. La ce adâncime față de pompă este luciul apei
  3. La ce distanță trebuie să împingă pompa
  4. Ce tip de țeavă, ce material și ce lungime are aceasta
  5. Ce presiune trebuie să ai la robinet (sau la aspersor)
  6. Care este sursa de apă
  7. Ce alimentare electrică ai nevoie (220V – 380V) și ce putere

De ce să alegi un hidrofor de adâncime? – Un hidrofor complet echipat este varianta necesară dacă tragi apa dintr-un rezervor, din fântână sau altă sursă de unde apa trebuie aspirată. Multe hidrofoare sunt autoamorsante. Dacă adâncimea de unde trage pompa este mare, scade debitul. Hidrofoarele sunt puțin zgomotoase dar ai nevoie de ele. Să nu uiți că adâncimea maximă de la care poate aspira este de 7-8 metri.

De ce să alegi o pompă multietajată? – O pompă multietajată o poți folosi dacă tragi apa dintr-un rezervor și alimentezi consumatorii. De cele mai multe ori acestea nu sunt autoamorsante. Aceste pompe multietajate folosesc mai multe etaje pentru a ridica presiunea folosind mai puțină energie pentru asta.

Ce face presostatul hidroforului? – Presostatul se folosește pentru a porni sau opri pompa în funcție de presiune. Are setată o presiune minimă și o presiune maximă. Este necesar și un vas de expansiune pentru a reduce ciclurile pornit/oprit ale pompei.

De ce este necesar vasul de expansiune? – Vasul de expansiune de hidrofor în combinație cu presostatul, permit pornirea și oprirea pompei în funcție de presiune. Acesta reduce numărul de porniri-opriri ale pompei, crescând durata de viață. Consumul eletric este redus pentru că pompa nu mai pornește de fiecare dată când dăm drumul la un robinet. Toate cestea contribuie și la un zgomot redus al pompei.

Dacă vorbim de ansambluri rezidențiale, atunci alegeți un hidrofor pentru alimentare de la rețea sau pentru pomparea apei din fântâni. De exemplu, pentru irigarea grădinilor, trebuie luate în calcul hidrofoarele cu presiune și debit mare. Cu cât motorul pompei are putere mai mare, cu atât adâncimea de aspirație este mai mare. În plus, vă recomandăm să optați pentru un hidrofor performant care deține un sistem integrat, pentru a se opri automat atunci când este sesizată lipsa de apă. De asemenea, luați în calcul eficiența energetică și alegeti un hidrofor cu un consum de energie redus.

În prezent există o gamă foarte variată de hidrofoare care răspund cerințelor omului modern, din ce în ce mai exigent. Hidrofoarele de 9 m au coloana de aspirație de 9 metri, ceea ce înseamnă că aceasta este distanța de la hidrofor până la luciul apei. Hidrofoarele de 30 m sunt cele de mare adâncime, destinate în cazul alimentării dintr-un puț. Adâncimea aleasă diferă în funcție de necesități. Hidroforul cu ejector este potrivit pentru alimentarea dintr-un puț cu nivelul apei de maxim 30 metri.

Vă recomandam să apelaţi la un instalator priceput să vă monteze hidroforul. Instalatorul va crea circuitul astfel: aspiraţie şi refulare. Aspiratia = ţeavă din PEHD ce va face aspiraţia de apă din subteran (puţ forat sau din ţeavă zincată bătută în pământ). Refularea = ţeavă din PEHD ce va face legătura dintre hidrofor şi fiecare robinet al casei. În casă se vor folosi diverse tipuri de ţeavi pexal, polietilenă, cupru sau polipropilenă. Se va forma astfel un circuit de ţevi, perfect etanş. Electropompa de pe hidroforul nostru va crea pe acest circuit o presiune măsurată şi controlată de presostat. În momentul când se deschide un robinet, presiunea va scădea, presostatul va simţi această scădere de presiune. Dacă presiunea va scădea sub 1,5 bar (minima reglată) presostatul va porni electropompa ce va crea din nou presiune până la maxima reglată de 2,5 bar, după care va opri electropompa. Acest ciclu de pornire electropompă când presiunea scade sub minim şi oprire când se ajunge la maxim, se va repeta mereu, fără ca noi să ne îngrijorăm în privința ei.

Pentru o familie cu 4 sau mai multe persoane, recomandăm achiziţionarea unui hidrofor cu vas de cel puţin 50 litri pentru a micşora numărul de porniri-opriri ale electopompei, pentru a consuma, astfel, mai puţin curent electric şi nu în ultimul rând pentru a mări durata de funcţionare a hidroforului. Recomandăm vasele de hidrofor din inox. De ce? În şi prin vasul de hidrofor stă şi trece toată apa pe care o folosim în casă, așa că ne dorim să nu fie alterată de particule de rugină. Tot pentru mărirea duratei de funcţionarea a hidroforului, o dată la 1 lună trebuie completată, cu o pompă cu manometru, presiunea de aer din vasul de hidrofor. Vasul de hidrofor are în interior o membrană de cauciuc în care se formează presiune de apă şi în jurul membranei este presiune de aer. Niciodată hidroforul nu se racordează direct la ţeava ce reprezintă reţeaua de apă de la oraş sau comună. Se montează cu aspiraţie NUMAI din vasul tampon în care s-a acumulat apă de la reţea. Hidrofoarele pot fi socotite a fi o măsură de sporire a eficienței și confortului fiecăruia dintre noi. Este drept ca investiția este una destul de mare, însă pare a fi una dintre cele mai bune, costul acestor hidrofoare fiind o investiție cu amortizare destul de sigură și rapidă în ceea ce privește parametrii temporali.

POMPA SUBMERSIBILĂ

La fel ca în cazul hidroforului, pompa submersibilă are același rol. Utilizarea lor este facilă în locuri unde apa este la adâncime mare, astfel fiind necesare aceste pompe submersibile puternice pentru a alimenta cu apă. Aceste pompe funcționeaza sub presiune pentru a circula apa. În principiu trebuiesc luați în calcul 2 parametri – debitul de apă necesar – in m3/h (metri cubi pe ora) și înălțimea de pompare necesară – în mCA (metri coloană de apă sau bar). Pe baza acestor parametri, se alege pompa submersibilă potrivită conform necesarului. Pompele submersibile de apă corect alese sunt durabile și pot funcționa mulți ani fără probleme.

Pompele submersibile au formă cilindrică lungă, cu lungimea începând de la 50 cm. Ele au atât motorul electric cât și pompa, montate într-un corp comun care intră în puț sub apă. Pentru a funcționa, pompa primește curent electric printr-un cablu conectat la motor. De asemenea, o conductă sau un furtun sunt legate de la pompa până la casă pentru a transporta apa. Odată cu creșterea populației, nivelul pânzei freatice scade simțitor. Prin urmare, pompele submersibile sunt amplasate la adâncime mai mare sub nivelul pământului pentru a asigura alimentarea cu apă în orice moment.

Care sunt avantajele unei pompe submersibile față de un hidrofor?

Majoritatea utilizatorilor preferă o pompă submersibilă în locul unui hidrofor pentru că:

  • O pompă submersibilă este mai eficientă energetic decât un hidrofor. Hidroforul folosește mai multă electricitate datorită abilităților mai scăzute
  • Pompa submersibilă pentru fântână folosește presiunea directă pentru a extrage apa din sol și să o împingă în conductă. Hidroforul folosește o tehnică indirectă și anume aspirația. Prin urmare, pompa submersibilă utilizează o presiune mai mare pentru a împinge apa decât hidroforul
  • Pompa submersibilă de apă curată nu face zgomot la fel de mult ca un hidrofor
  • Pompa submersibilă este rezistentă la apă. Conține etanșare și garnituri care împiedică scurgerile de apă. Asta înseamnă că pompa este și protejată electric și nu te vei curenta de la ea
  • Pentru că sunt montate în puț, pompele submersibile nu au nevoie de spațiu suplimentar cum este nevoie pentru hidrofor care are nevoie de cameră tehnică
  • Pompa submersibilă de adâncime poate trage apa de la adâncimi mari, față de hidrofor care aspiră de la maxim 8 metri
  • Spre deosebire de hidrofoare, pompele submersibile nu au nevoie de amorsare

Alegerea unei pompe submersibile și înlocuirea celei vechi, nu este o treabă foarte grea. Dacă montezi pompa pentru prima dată, sau înlocuiești o pompă submersibilă subdimensionată, este posibil să-ți trebuiască mai multe date pentru alegerea pompei submersibile. Dar, înainte să cumperi, vezi mai jos ce trebuie să iei în calcul ca să determini modelul și tipul de pompă necesare. Pentru o instalație existentă, poți alege pompa după modelul pe care-l ai deja.

Ce mărime are pompa pe care-o ai?  – Citește plăcuța de identificare de pe pompă că să verifici puterea în kW. Pentru pompe submersibile, verifică datele din fișa tehnică a pompei sau scoate pompa în exterior. Dacă vrei de exemplu o pompă care să pornească mai rar și să reziste mai mult, alege un model care are putere mai mare.

Care este adâncimea puțului? – Verifică raportul puțului dacă ai făcut forajul cu o firmă specializată. Dacă nu ai un document din care să determini adâncimea și debitul puțului, va trebui să măsori distanța până la luciul apei. Leagă o greutate de capătul unei funii și pune-o în fântână până simți că a atins nivelul apei. Apoi scoate funia și măsoară distanța până la nivelul pământului.

Ce tip de pompă să montez? – Alege pompa după adâncimea puțului. Pentru nivelul apei intre 1–8 metri, poți folosi o pompă de hidrofor. Mai sus am descris ce înseamnă un hidofor și care sunt criteriile de luat în calcul. Pentru nivelul apei mai jos de 8 metri adâncime, alege o pompă submersibilă.

Cum aleg pompa submersibilă? – Pentru o casă unifamilială obișnuită, un debit de 1-2 m3/h este suficient. Ca să estimezi mai bine debitul de apă necesar, numără robineții sau consumatorii de apă din casă. Inclusiv dușuri, mașina de spălat, toalete. Pentru calcul poți lua la fiecare robinet un debit de 8-10 litri/minut.

Indiferent care este opțiunea pe care o alegi, rezultatul nu este diferit. Acest articol are scop informativ, la nivel general. Pentru a te ajuta să faci o alegere potrivită necesităților tale, nu ezita să apelezi la specialiștii nostri din departamentul “tehnică de irigații” din showroom-ul AGRONOMO.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!