Cum să, Sfaturi practice

PULVERIZATORUL – ce este și la ce e bun?

Pornim acest articol prin a defini termenul – PULVERIZATÓR, pulverizatoare, s. n. Aparat pentru împrăștierea în particule foarte fine a lichidelor sau a pulberilor. – Din fr. pulvérisateur.

Este foarte important ca grădinarul să aleagă pulverizatorul potrivit, deoarece achiziționarea acestui “asistent” se face de mai mulți ani, iar uneori, de el depinde victoria din “războaiele” cu dăunătorii. Dacă privim puțin în trecut, am observa ca modul prin care se pulverizau substanțele, era prin folosirea unei mături, care se înmuia în substanța ce urma a fi împrăștiată. Această metodă era ineficientă și incomodă, deoarece se consuma prea multă soluție de lucru, împrăștiindu-se în toate direcțiile iar până la sfârșitul lucrului, “operatorul” era literalmente ud din cap până în picioare. Iar aici nu vorbim despre apă, ci despre pesticide, care sunt dăunătoare sănătății!

În astfel de situații, ce ar putea fi mai util decât un pulverizator?

Acesta este un recipient mic (0.5-2 L) din plastic rezistent, cu capac și cu o pompă de mână încorporată. O soluție de lucru este turnată în acest vas, apoi aerul este pompat manual în interior, după care se poate începe pulverizarea. Astfel de pulverizatoare sunt potrivite pentru prelucrarea răsadurilor dintr-o seră mică. Dezavantajul este că volumul lichidului este mic, ceea ce duce adesea la realimentarea frecventă, care atrage după sine pierderea timpului și contactul excesiv cu pesticidele. Oricât de mică ar fi dimensiunea pulverizatorului, poate fi un plus atunci când este vorba de utilizarea de către femei și de către persoanele în vârstă, care nu au puterea de a purta pulverizatoare mari de tip rucsac. Cu toate acestea, ele nu oferă cel mai plăcut mod de lucru iar jetul produs nu dă întotdeauna uniformitatea de pulverizare necesară. Unul, și aproape unicul avantaj al pulverizatoarelor manuale, îl reprezintă costul mic de achiziție. Fragilitatea, viața scurtă și dificultatea de transport, reprezintă compromisuri pe care mulți grădinari le fac, fără să privească exploatarea lor pe termen lung.

Pulverizatoare de mână – Acest tip de pulverizator este, de asemenea, fabricat din plastic și cel mai adesea este un recipient cilindric cu un volum de până la 10 L (de obicei 6-8). Pompa de presiune este încorporată în capac. Adesea, aceste dispozitive sunt echipate cu supape de scurgere, ceea ce permite ameliorarea presiunii excesive (acest lucru trebuie făcut înainte de deschiderea capacului, astfel încât picăturile mici să nu atingă utilizatorul). Pentru o ușurință de transport, acest tip de pulverizator este echipat uneori și cu bretele pentru purtarea pe umăr. Aceste pulverizatoare vin echipate cu un furtun flexibil la care este atașat un mâner și o tijă și cu o duză de pulverizare. O astfel de tijă permite împrăștierea la distanță și să pătrundeți în locuri greu inaccesibile, fără să vă aplecați atunci cînd, de exemplu, stropiți partea inferioară a plantelor. Avantajul acestui tip de pulverizator este rezervorul puțin mai mare, care permite procesarea a până la câteva zeci de metri pătrați, disponibilitatea și prețul relativ scăzut de achiziție. Dezavantajul este că atunci când volumul de lichid depășește 10 L, devine destul de incomod de purtat în spate.

Pulverizatoarele de tip raniță – Acestea sunt recipiente relativ dreptunghiulare, din plastic, cu capacități cuprinse între 10 și 20 L. Transportarea lor se poate face deobicei pe umăr (folosind bretelele), sau în mână, cu ajutorul mânerului. Acest tip de pulverizator este proiectat pentru a gestiona suprafețe mai mari de teren. Dezavantajul însă poate fi că o singură pompare (efectuare de presiune de aer) să nu fie suficientă pentru a împrăștia întregul volum al soluției de lucru, iar în cazul acesta va trebui să pompați din nou aerul. Pentru a evita această problemă, unele modele sunt echipate cu pompare manuală folosind pârghia situată pe lateral. Astfel, puteți crea crea din nou presiune optimă fără a îndepărta pulverizatorul. Următorul pas în pulverizatoarele cu rucsac a fost crearea rezervoarelor echipate cu motoare electrice (cu acumulatori) sau pe benzină, cu impulsuri automate de creare a presiunii. În primul caz, puterea provine de la baterie, ceea ce vă permite să lucrați ore în șir. Aceste modele sunt destinate în special fermelor mici, cu o suprafață de 1 hectar sau chiar mai mult.

Presiunea nominală: cu cât este mai mare cu atât este mai bun tratamentul care urmează.

Specialiștii spun că funcționarea în acest fel nu este foarte convenabilă: montura nu este de încredere, deplasarea pe teren fiind mai problematică, iar jetul va deveni inconsistent. Prin urmare, este mai bine să cheltuiți bani o singură dată și să alegeți o unitate cu rezervorul propriu pentru lichidul de lucru. Aceste pulverizatoare sunt echipate cu motoare pe benzină, iar dotarea cu un mâner telescopic lung elimină nevoia de a folosi o scară pentru a gestiona ramurile superioare ale copacilor. Cel mai mare avantaj al pulverizatoarelor de acest tip îl reprezintă suprafața mare de teern care poate fi procesată dintr-o singură trecere, fără a fi necesare întreruperi frecventa.

O altă caracteristică tehnică importantă a pulverizatoarelor cu motor pe benzină, este volumul rezervorului de combustibil: cu cât acesta este mai mare, cu atât mai rar va trebui să vă opriți pentru realimentare. Interesează-te și de nivelul de zgomot al pulverizatorului, pentru că unele modele pot fi de-a dreptul deranjante fonic atunci când sunt puse în funcțiune.

Tot la partea de specificații și criterii de luat în calcul, putem enumera și existența unei duze de ceață. Aceasta reprezintă un plus uriaș. Astfel, calitatea pulverizării crește, iar cantitatea de lichid consumată scade, ceea ce reduce cantitatea de substanta folosită.

Materialul din care este confecționat corpul pulverizatorului nu trebuie trecut cu vederea. Este clar că trebuie să fie rezistent la fluidele agresive și să nu corodeze. În mod ideal, dacă recipientul este translucid, atunci volumul de lichid turnat în pulverizator va fi mereu vizibil. O scară gradată vă va permite să observați doza exactă a medicamentului conform instrucțiunilor. Aruncați o privire mai atentă la duză: metal, deși mai scump, va dura mult mai mult decât cea din plastic. Calitatea filtrului pentru capul de pulverizare, contează și ea. Un vârf înfundat înseamnă o pulverizare neuniformă, pierdere suplimentară de substanță și timp pierdut pentru desfundare frecventă.

Pe lângă toate tipurile, caracteristicile și specificațiile pulverizatoarelor, mai rămâne un singur aspect de luat în calcul. Acesta este reprezentat de echipamentul de protecție și lucru. Adesea, acesta este neglijat sau chiar ignorat. Absența lui poate cauza probleme la nivelul pielii și chiar a ochilor și căilor respiratorii. Nu uita că lucrezi cu substanțe chimice, dăunătoare omului!

Iar acum, după ce ați ales pulverizatorul, amintiți-vă că este necesar să aveți grijă de el. Curățați mereu soluția de lucru după fiecare tratament, fără a uita să clătiți bine cu apă curată. Nu uitați să-l și uscați. Curățați regulat și duza de pulverizare de resturile și particulele mici. Apa pentru curățare trebuie să fie mereu curată, fără impurități și resturi. Înainte de depozitare, spălați cu atenție unitatea, uscați și deșurubați pompa. Pulverizatorul trebuie depozitat într-o zonă ferită de alimente. Dacă optați pentru un model echipat cu un motor electric sau pe benzină, rețineți că ați achiziționat nu numai un pulverizator, ci și un motor pe care trebuie să îl priviți și să-l îngrijiți în conformitate cu cerințele și recomandările prducătorulul, așa că studiați cu atenție instrucțiunile de utilizare. Ți-am lăsat aici o legătură directă către magazinul online, unde vei găsi mai multe modele de pulverizatoare, potrivite pentru orice tip de gospodărie și grădină.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!