Motoutilaje

SCARIFICATORUL – la ce este util un scarificator de gazon?

Scarificarea gazonului este una dintre operațiunile esențiale pentru avea un gazon sănătos pe tot parcursul sezonului. Sunt mulți oameni care ne-au întrebat la ce anume i-ar ajuta un scarificator. La fel de mulți au fost și cei care confundau procesul de scarificare cu cel de aerare. Prin urmare, am decis să dezvoltăm subiectul utilității unui scarificator de gazon.

Ce presupune scarificarea gazonului?

La modul general, scarificarea se recomandă a fi făcută în lunile de primăvară, când gazonul se trezește la viață după gerul iernii. Procesul de scarificare presupune îndepărtarea resturilor organice de pe gazon – în principiu fire de iarbă sau de mușchi rămase după tăiere ori căzute în timpul anotimpului rece. Te vei întreba probabil de ce este necesar să le îndepărtăm, când se știe că resturile rezultate în urmă tăierii gazonului sunt extrem de utile pentru fertilizarea acestuia. Problema e că dacă sunt în exces, aceste resturi pot dăuna grav sănătății peluzei de iarbă. Stratul gros oprește pătrunderea corespunzătoarei a apei și a aerului în sol, iar culoarea peluzei se schimbă din verde în galben sau chiar mai rău, poate dispărea definitiv. Aici intervine scarificatorul de gazon și utilitatea acestuia pentru a avea o curte verde tot timpul anului. El poate fi util și pentru curățarea părților mai umbroase ale peluzei, acolo unde de obicei apar mușchi.

Cum să folosești un scarificator de gazon?

Cum spuneam, multă lume nu a auzit de scarificator de gazon până acum. Sau, dacă a auzit întâmplător, nu prea știe la ce poate fi de folos. Pe vremuri, o operațiune asemănătoare cu scarificarea avea loc în fiecare primăvară sau toamna devreme (pentru a pregăti iarba pentru sezonul de iarnă), însă aceasta era efectuată manual. Cu sapa ori cu grebla, gospodarii conștientizau importanța curățării curții de resturi. Acum, scarificatorul de gazon îți ușurează munca incredibil. Ca orice instrument relativ nou, trebuie să știm cum să-l folosim dincolo de instrucțiunile producătorului. Specialiștii spun că trebuie să treci de două ori cu el prin iarbă, pentru a avea rezultate excelente. Lamele acestuia acționează la nivelul rădăcinii ierbii și ajută atât la curățarea resturilor, cât și la aerisirea solului. Apoi, o altă operațiune extrem de importantă este colectarea resturilor ce rezultă după procesul de scarificare. Scarificatorul este prevăzut cu un coș de colectare, dar chiar și așa trebuie să mai arunci și tu o privire peste gazon după ce ai încheiat operațiunea.

Ce funcții și caracteristici trebuie să aibă scarificatorul de gazon potrivit nevoilor tale?

Atunci când locuiești la curte și ai gazon, știi că pentru a arăta bine, acesta trebuie să fie mereu îngrijit. Un gazon îngrijit cu un aspect sănătos de verde crud, va pune în valoare și aspectul casei tale și îți va permite să ai o grădină de flori care să arate deosebit. Îngrijirea acestuia implică însă adunarea frunzelor căzute și a ierbii tunse, adunarea spinilor și a mușchilor din zone în care nu le dorești. Pentru ca toate aceste operațiuni să nu îți ia prea mult timp, îți recomandăm să folosești un scarificator pentru gazon. Dacă te întrebi unde au găsit alți cumpărători un astfel de aparat la preț bun, precum și cum poți să alegi cel mai bun scarificator pentru gazon, citește în continuare acest articol.

De ce să alegi cel mai bun scarificator pentru gazon?

Un aspect curat și ordonat al gazonului va face ca locuința ta să arate mai bine, indiferent de valoarea acesteia. Mai mult decât atât, măsura în care alegi să îți îngrijești curtea, va spune multe despre tine. Un gazon scarificat va putea să contribuie mult la formarea unei prime impresii bune, sau chiar la schimbarea unei impresii formate greșit. Tu și oaspeții tăi, vă veți simții mai bine acasă, dacă atât casa cât și curtea vor arăta ordonat. Cel mai bun scarificator pentru gazon, îți permite să îndepărtezi eventualele reziduuri nedorite de pe gazon, cum ar fi frunzele sau crenguțele mai mici. În funcție de modelul pe care îl vei alege, vei putea face acest lucru în cel mai scurt timp, și cu minim de efort. Cu ajutorul acestui utilaj, cosmetizarea gazonului va deveni o activitate relaxantă.

Cum alegi cel mai bun scarificator pentru gazon?

Dacă este prima dată când cauți un asemenea utilaj, sau dacă vrei să îl înlocuiești pe cel pe care îl ai deja cu unul mai bun, alegerea nu îți va fi tocai ușoară. Abundența de oferte de pe piață te poate copleșii până în punctul în care îți va lua mult prea mult timp să faci o alegere bună. Deși este un lucru bun că ai de unde alege, poți deveni ușor confuz.

Tipul de scarificator pentru gazon

În căutarea ta vei da peste două mari tipologii de scarificatoare pentru gazon: cele manuale și cele motorizate. Care sunt avantajele și dezavantajele fiecărui tip?

Scarificator manual pentru gazon – Varianta manuală este disponibilă la prețuri foarte accesibile, acesta fiind principalul avantaj. De asemenea, folosirea acestui scarificator nu te va costa nimic în plus. Nu va trebui să cheltuiești bani pe electricitate sau pe combustibil. Ceea ce vei consuma însă este energia ta. Practic va trebui să controlezi manual și să plimbi acest aparat pe suprafața peluzei pentru a funcționa, ceea ce ar putea presupune un efort considerabil, mai ales dacă ai o curte mare. Un astfel de aparat este ușor de recunoscut. Practic funcționează pe principiul unei greble normare, cu diferența că are două roți atașate. Pentru a te putea bucura mult timp de un astfel de produs, trebui să fii atent doar ca părțile din metal să nu ruginească

Scarificator mecanizat – Mult mai potrivit pentru persoanele care nu vor sau nu pot să depună mult efort, și ideal pentru suprafețe mari, scarificatorul motorizat permite un nivel de lucru intens cu minim efort din partea ta. Practic va trebui doar să ghidezi aparatul pentru a acționa asupra zonelor specifice în care îți dorești să facă asta. Dezavantajele sunt legate de prețul de achiziție care este mai mare și de prețurile de întreținere. Va trebui să plătești atât consumul (electricitate sau combustibil) cât și mentenața care este mult mai complexă decât în cazul variantei manuale.

Tipul de alimentare

Variantele de scarificatoare disponibile pe piață, vin cu mai multe sisteme de alimentare, în timp ce unele modele au încorporat un acumulator, altele au nevoie de conectare la priză pentru a porni, sau funcționează doar pe bază de carburant.

Cu acumulator – Scarificatorul cu acumulator este o mașinărie potrivită pentru cei care nu au o suprafață foarte mare de curățat, și care apreciază caracterul portabil și independența față de priză. Când alegi un astfel de aparat, ești sigur că îl vei putea folosi în orice loc dorești, atâta timp cât acumulatorul este încărcat. Pentru a-ți da seama care este cel mai bun model din această categorie, verifică autonomia bateriei. În general, aceasta va rezista între 15-45 de minute. Nu se recomandă deci achiziționarea unui astfel de scarificator dacă ai peluza mai mare de 400 mp.

Cu conectare la rețeaua de curent – Utilizatorii și specialiștii spun că cel mai bun scarificator pentru gazonul din gospodărie este cel care se conectează la o priză. Avantajul este evident, nu mai trebuie să te oprești din cauză că s-a terminat bateria și îl poți folosi fără întrerupere și pentru suprafețe de până în 800 mp. Este potrivit utilizatorilor care au nevoie de un model hobby sau semi-profesional. De asemenea, și mentenanța acestui aparat va fi mai ușoară, ca să nu mai amintim zgomotul redus și lipsa poluării aerului cu noxe. Singurul dezavantaj este faptul că depinzi de conectarea la rețeaua electrică. Cel mai probabil va trebui să folosești un prelungitor. Valoarea facturii la energie electrică va crește și ea cu siguranță.

Cu carburant – Modelele de scarificatoare care funcționează pe bază de carburant, sunt potrivite unui nivel de lucru mai ridicat. Practic se adresează uzului profesional și este potrivit atunci când suprafața de lucru este foarte mare (în jur de 1000 mp). Deoarece funcționează cu carburant înseamnă că au și un motor, motor care are nevoie de mult mai multă mentenață decât un model care funcționează electric (schimbarea pieselor, schimbul de ulei, etc). Aparatul este mult mai zgomotos și scoate noxe, dar este și foarte puternic și eficient, permițându-ți să cureți o suprafață foarte mare, într-un interval de timp foarte avantajos.

Puterea motorului

Puterea motorului este un indice important prin care poți să îți dai seama dacă produsul este sau nu potrivit pentru nevoile peluzei tale. Aceasta va fi exprimată în funcție de tipul de alimentare. Așadar, vei găsi valori exprimate în volți, Watt sau cai putere. În cazul unei variante cu acumulator, vei găsi modele cu valori între 18 și 40 V. Dacă alegi un model cu alimentare la rețeaua electrică, vei găsi modele cu randament între 1000 și 1800 W, în timp ce modele care funcționează cu carburant, se încadrează undeva între 1,5 și 6,5 CP. De regulă, indiferent de tipul e acumulator, valorile mai mari indică faptul că vei putea să folosești aparatul pentru a cosmetiza o suprafața mai mare de teren, la intervale de timp mai dese.

Lățimea și adâncimea de lucru

Cu cât scarificatorul va fi mai lat, cu atât va putea să curețe o suprafață mai mare la o trecere unică. Astfel vei putea să aproximezi cam câte fâșii din teren vei avea de traversat pentru a-l curăța în întregime. Lățimea de tăiere este un indiciu care influențează direct așadar, atât efortul pe care va trebui să îl depui, precum și cât timp îți va lua să termini treaba. Pentru suprafețe mici sau o utilizare în regim hobby, o lățime de 30-32 cm este mai mult decât suficientă. Abia când ne referim la uz semi-profesional sau profesional, poți să te orientezi înspre o variantă cu o lățime de peste 40 cm. Adâncimea de lucru se referă la distanța dintre sol și lamele care vor aduna iarba căzută sau frunzele. Cel mai bun scarificator are opțiunea de ajustarea a adâncimii. Astfel poți să te bucuri de rezultate adaptate la nevoile peluzei tale. Alege un model care îți permite ajustarea adâncimii în cel puțin 3 trepte, pentru a face față particularităților fiecărui tip de teren.

Cum alegi un model ergonomic?

Un scarificator care are un design ergonomic va fi mai ușor de folosit de către oricine, și îți va permite să termini de curățat terenul cu ușurință și în timp util. Pentru a te asigura că aparatul pe care vrei să îl cumperi este așa, ia în calcul următoarele aspecte:

  • Roți trainice și de dimensiuni potrivite – de regulă cu cât sunt mai mari roțile, cu atât vei putea parcurge o distanță mai mare, mai rapid.
  • Mâner – suprafața mânerului trebuie să aibă o zonă special adaptată pentru o prindere ușoară și sigură.
  • Întrerupător de siguranță – diminuează riscul apariției accidentelor.
  • Lame din oțel inoxidabil – pentru ca acestea să nu ruginească în cazul în care se umezesc.
  • Carcasă din plastic dur – suficient de trainică pentru a rezista la eventualele lovituri puternice.

Dotări suplimentare

În acest sens trebuie să te decizi între două extra-opțiuni. Vrei un aparat simplu, sau un model 2 in 1 care să îți permită și să decompactezi solul pentru a oxigena mai bine plantele. În mod normal, ar trebui să cumperi două mașinării diferite pentru această operațiune, ceea ce ar însemna atât mai multe cheltuieli pentru consum, cât și mai mult spațiu necesar pentru depozitare. Alegerea unui scarificator 2 în 1 însă te scapă de această nevoie. Cel mai bun scarificator pentru gazon va fi echipat și cu un sac colector. Astfel toate resturile de iarbă, frunze și mușchi ce rămân pe  gazon vor fi colectate, peluza rămânând perfect curată. Dacă vei alege un scarificator cu sac colector te va interesa capacitatea acestuia ce trebuie aleasă în funcție de suprafața pe care vrei să o cureți. Astfel, pentru un gazon mai micuț, un sac cu o capacitate între 20 și 30 de litri este suficient, în timp ce pentru un gazon mai mare vei avea nevoie de un sac cu o capacitate de peste 50 de litri.

Producători

Dacă vrei într-adevăr să ai garanția unui produs de calitate, sfatul specialiștilor este să te informezi cu privire la brandurile populare. Acestea sunt companii cu o experiență vastă în producția de unelte pentru casă și grădină și depun eforturi în continuu pentru a-și păstra buna reputație și pentru a se ridica la nivelul așteptărilor clienților. Pe piața din România cele mai populare companii sunt: STIHL, Hecht, Texas, Grizzly. Dacă vrei să găsești cel mai bun scarificator pentru gazon la un preț foarte avantajos, te îndemnăm să cauți unul online. Prețurile și promoțiile bune sunt mult mai ușor de accesat online, și este foarte probabil să găsești mai rapid un model potrivit cu nevoile peluzei tale. De asemenea, tot online ai posibilitatea de a verifica părerea cumpărătorilor anteriori despre produs. Astfel poți să îți faci o imagine de ansamblu asupra scarificatorului, înainte să alegi să investești în el.

Acum că ai parcurs toate aceste informații, ești gata să găsești cel mai bun scarificator pentru gazon la cel mai bun raport calitate/preț de pe piață. Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând părerile cumpărătorilor și oferta existentă pe piață, îți recomandăm în continuare câteva modele de scarificatoare pentru gazon care oferă un raport calitate/preț excelent.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!