Irigații

SISTEMUL DE IRIGAȚII – ce este și cum îl instalezi

Irigația este un ansamblu de lucrări și operații prin care se aduce și se administrează artificial apă pe un teren cu vegetație (de obicei), fie pentru a ajuta la sporirea recoltelor agricole, fie pentru a întreține obiective de arhitectură peisagistică, fie pentru refacerea vegetației pe terenurile modificate prin lucrări de construcții, fie pentru stabilizarea solurilor slab coezive în scopul evitării eroziunii eoliene, fie pentru diminuarea efectelor înghețurilor târzii, fie pentru crearea unui microclimat mai umed în timpul perioadelor secetoase și excesiv de călduroase. Irigația este principala măsură de combatere a efectelor secetei asupra platelor. Este uneori utilizată în combinație cu desecarea (drenajul) pentru ameliorarea de soluri salinizate sau pentru evitarea salinizării solurilor irigate și/sau desecate.

Dacă vorbim din punct de vedere agricol, irigația se efectuează printr-un sistem de măsuri economico-organizatorice, tehnice și agrotehnice. Prin irigația rațională se creează condiții favorabile pentru creșterea și dezvoltarea plantelor asigurând recolte mai bune și stabile de culturi agricole, independente de cantitatea de precipitații atmosferice. Irigația se poate efectua în timp în mod periodic (la anumite termene și norme stabilite) sau o singură dată (prin submersiune, cu apele provenite din urma topirii zăpezilor, și prin inundare, când apa acoperă suprafața irigabilă numai în perioada de revărsare). Ca surse de apă pentru irigații pot fi folosite râurile, lacurile, apele subterane și alte surse de apă naturale. Apa este adusă pe teritoriul de irigat cu ajutorul unui sistem de irigație care trebuie întreținut, ceea ce implică cheltuieli financiare.

Dacă sunteți la primul contact cu sistemele de irigare automatizate sau sunteți hotărât să începeâi un proiect de irigare în gradina dumneavoastră, informațiile din această pagină, vă vor îndruma, pas cu pas, către a obține rezultatul dorit din prima încercare. Pentru că fiecare proiect este diferit, pe tot parcursul procesului, dacă aveți nevoie de asistență, vă stăm la dispoziție cu răspunsuri la orice întrebări de natură tehnică sau practică. În zona noastră climatică, majoritatea plantelelor nu primesc de la natură toată apa de care au nevoie. Aici intervine sistemul automatizat de irigare, care vă ajută să:

 • Furnizati în mod regulat apa necesară plantelor, chiar și în timpul vacanțelor
 • Mențineți sănătatea peisajului și amenajării grădinii
 • Folosiți timpul liber pentru alte scopuri
 • Reduceți consumul de apă față de un sistem manual de irigare (cu furtunul).

Sistemul automatizat de irigare presupune o rețea destul de simplă de conducte și conexiuni îngropate în grădină. Cele două mari variante ale sistemelor de irigare rezidențiale sunt IRIGAREA PRIN ASPERSIE și IRIGAREA PRIN PICURARE.

IRIGAREA PRIN ASPERSIE

Irigarea prin aspersie se face prin aspersoare pop-up telescopice (numite și sprinklere, sau popular „stropitori”) cu diverse înălțimi de ridicare față de sol, și se adresează în special zonelor cu gazon. Aspersoarele sunt complet îngropate și mascate, făcându-și apariția strict pe durata udării. Tipurile de aspersoare ce se pot regăsi într-un sistem de irigare, și aplicațiile lor, sunt:

 • Aspersoarele rotative – Acest tip de aspersor se caracterizează printr-un jet de apă ce se rotește pe un unghi stabilit la proiectare și la reglajul aspersorului, și este utilizat cu precădere pentru peluzele cu gazon cu deschidere mai mare. În funcție de model, pot atinge raze de udare între 5 și 15 metri, sau mai mult pentru modelele destinate terenurilor sportive.

 • Aspersoare spray – Aspersoarele spray se caracterizează printr-o perdea de apă uniformă, distribuită pe un unghi pre-stabilit și reglabil. Se utilizează pentru spații cu gazon cu deschidere mică, sau pentru borduri florale și zone mai largi cu vegetație deasă. De regulă, este vorba despre un corp de aspersor căruia i se atașează o duză achiziționată separat, duză care îi stabilește raza și unghiul sau forma de udare. Se pretează pentru raze de udare între 0,6 și 5,5 metri.

IRIGAREA PRIN PICURARE

Irigarea prin picurare se realizează cu ajutorul unui tub de picurare (numit și furtun de picurare) așezat la suprafața terenului, de regulă mascat de vegetație, conectat la sistemul de conducte subterane pentru funcționarea automatizată. Există și varianta de tub de picurare ce se poate monta îngropat, aproape de rădăcinile plantelor, o tehnologie din ce în ce mai căutată în ultimii ani. Tubul de picurare conține, de regulă, picurătoare (numite uneori și duze) preinstalate la o distanță anume pe lungimea tubului, cu un debit de apa fix (ex. 4 litri/ora/picurător, 33 cm distanță între picurătoare). Această variantă se pretează irigării zonelor cu vegetație foarte deasă, sau a gardurilor vii. Irigarea prin picurare poate fi cu până la 80% mai eficientă decât udarea manuală, în ceea ce privește consumul de apă.

Irigarea gazonului și a grădinii – Sistemele de irigații prin picurare sunt foarte potrivite și pentru utilizarea în gospodării. De regulă, pentru udarea gazonului și a grădinilor, cea mai populară opțiune o reprezintă sistemele subterane de irigare dotate cu aspersoare telescopice. Instalat subteran, la o adâncime de 30-35 cm, are o durată de viață mult mai lungă decât sistemele de irigații instalate la suprafață, iar costurile operaționale sunt foarte mici sau chiar inexistente. Acest tip de sistem rezistă până la 20-25 de ani fără reparații majore și costisitoare. Sistemele subterane sunt foarte convenabile și datorită posibilității de a automatiza procesul de udare. În ce privește conexiunea la sursa de apă, aceasta se realizează de regulă cu ajutorul unei instalații hidrant – robineți.

Mai jos vei găsi o serie de avantaje ale sistemelor de irigații subterane prin picurare.

 • Oferă posibilitatea dozării precise a cantității de apă, în funcție de tipul culturii și de etapa de dezvoltare a acesteia, optimizând astfel consumul de apă. Poate fi setată cu ajutorul unui temporizator pentru irigat în funcție de necesarul de utilizare. Reduce pierderile de apă cu până la 40%, deoarece apa nu va ajunge în profunzimea solului, de unde plantele nu o pot extrage prin rădăcini.
 • Irigă uniform și crește randamentul culturilor
 • Irigă strict zonele în care sunt plantele, spațiile dintre acestea rămânând uscate, lucru care ajută și la combaterea și evitarea răspândirii buruienilor.
 • Irigă solul din jurul plantelor, nu și corpul acestora, împiedicând astfel răspândirea bolilor și a dăunătorilor. Pentru că riscurile de apariție a buruienilor, dăunătorilor și bolilor sunt scăzute, este considerată și o metodă de a reduce folosirea tratamentelor chimice pentru plante și gazon.
 • Permite utilizarea fertilizanților diluați în apa pentru irigare, reducând astfel cantitatea acestora și permițând dozarea în funcție de necesități. În plus, fertirigarea este eficientă și din punct de vedere al costurilor, pentru că nu implică folosirea forței de muncă calificate.
 • Asigură o irigare uniformă și de durată a solului, omogenizând textura acestuia.
 • Este mai puțin agresivă pentru plante, în comparație cu alte metode, deoarece nu scade drastic temperatura solului.
 • Nu este o metodă riscantă de irigare în timpul zilelor caniculare, pentru că, neudând direct organele plantelor, acestea nu se pot arde nici dacă temperaturile depășesc 40 de grade Celsius.
 • Este eficientă din punct de vedere al timpului.
 • Sistemele subterane de irigații prin picurare pot fi complet automatizate, deoarece permit reglarea debitului și a presiunii apei și se declanșează în funcție de umiditatea solului și a aerului, dar și a temperaturii acestora, prin tehnologia cu senzori integrată.
 • Sistemele moderne de irigații te pot scuti de multe eforturi ce țin de îngrijirea gazonului și a grădinii. Aceste soluții nu doar că vor asigura un randament mai bun al micilor culturi și un aspect mereu îngrijit al curții, dar te vor ajuta și să economisești timp pentru tine și, pe termen lung, chiar și bani. În plus, sunt accesibile și la îndemâna oricui și customizabile în funcție de nevoile fiecărui tip de teren și cultură.

Următoarea etapă în irigații este realizarea proiectului și a listei de materiale, pe cont propriu. Acii putem spune că ideea ta prinde viață. Acordă timp și atenție ghidului de mai jos, pentru a ști clar și simplu ce ai de făcut.

Acest ghid este destinat în a te ajuta în instalarea unui sistem de irigare automatizat, subteran, pentru spații rezidențiale de dimensiuni mici și medii. Indicațiile și pașii descriși vă vor ajuta în înțelegerea procesului și realizarea proiectului dumneavoastră. Ca în orice domeniu al instalațiilor, pentru rezultate optime, puteți apela la specialiști în irigații, iar pentru suprafețe mari, spații sportive sau comerciale, vă recomandăm acest lucru. Fără îndoială, proiectarea și instalarea unui sistem de irigare reprezintă o lucrare destul de mare, însă nu una dificilă. AGRONOMO oferă servicii de proiectare, implementare și întreține, fiind mereu la dispozitie oricărui client cu orice detalii tehnice și sfaturi legate de implementare și montaj.


În primă fază, trebuie întocmită lista de unelte necesare

 • Mănuși de protecție
 • Unelte pentru săpat și așezat pământul (cazma, plantator, lopată)
 • Unealtă pentru tăiat conducta
 • Unealtă pentru găurit conducta
 • O ruletă
 • Stegulețe colorate sau alt tip de marcaj pentru aspersoare
 • Cheie tubulară de 10 sau 13 mm (pentru colierele de bransament)
 • Șurubelniță în cruce
 • Șurubelnită dreaptă mică
 • Cutter
 • Clește patent
 • Unealtă strângere fitting-uri compresiune (sau clește mare)

REALIZAREA CONEXIUNII LA SURSA DE APĂ

INSTALAREA CONDUCTEI PRINCIPALE

Dacă aveți un cămin existent la sursa de apă, suficient de încăpător, puteți opta pentru montajul electrovanelor grupat, în acest cămin, caz în care conducta principală a sistemului (mereu sub presiune) va fi doar o scurtă bucată de la punctul de conexiune până la intrarea în electrovane.

Trașati traseul conductei principale, de la punctul de conexiune până la punctul sau punctele de amplasare a electrovanelor

Dacă aveți un gazon existent, puteți, opțional, să plasați o folie de plastic pe marginea șanțului pentru a așeza brazdele de gazon și pământ săpate manual

Săpătura trebuie să aibă o adâncime de aprox. 20-25 cm, și o lățime de aprox. 20 cm. Lățimea este suficient, de regulă, să aibă lățimea unei cazmale. Dacă aveți posibilitatea, puteți închiria un utilaj pentru săpat motorizat, care necesită însă o oarecare experiență pentru folosire

După pregătirea șanțului, începând cu punctul de conexiune, măsurați, taiați și poziționați conducta de-a lungul săpăturii, folosind coturi, teuri și mufe acolo unde este nevoie, până ce ați ajuns la toate punctele de montaj ale electrovanelor

NOTĂ! Subtraversările – Uneori veți întâlni în practică situația în care, pentru a respecta proiectul, trebuie să treceți cu o conductă pe sub o alee, adică să realizați o subtraversare. Dacă, prin construcție, aleea sau suprafața respectivă nu permite demontarea și săpătură normală, puteți încerca urmatoarea variantă. Tăiați o bucată de țeavă suficient de lungă (lățimea aleii + 1 metru). Adaptați la unul dintre capete un furtun de gradină, iar la celalalt capăt o duză a furtunului de grădină. Porniți apa și deschideți duza furtunului la un debit cât mai mare, și începeți împingeți ușor bucata de conductă pe sub alee. Pe măsură ce pământul se îmbibă de apă, conducta ar trebui să avanseze ușor. După ce ați realizat traversarea, scoateți adaptările și mufați bucata de conductă la conducta principală.

MONTAJUL ELECTROVANELOR

Acum că aveți conducta principală pe poziție, puteți monta electrovanele corespunzătoare fiecărei zone. Electrovanele vor fi poziționate, în sistemul dumneavoastră, fie grupate într-un singur loc, fie individual, fiecare în dreptul zonei pe care o deservește, fie grupate câte 2, 3 sau 4 în diverse puncte alese din spațiul verde disponibil.

 1. În cazul amplasării individuale, tăiați conducta în dreptul fiecărei electrovane și montați un teu sau un racord filetat în care veți înfileta electrovana. În cazul amplasării grupate în teren, cu ajutorul unui racord montați distribuitorul cu 2, 3 sau 4 ieșiri pentru electrovane
 2. Înfiletați electrovanele în distribuitor, teu sau racord.
 3. Dacă aveți un distribuitor cu mai multe ieșiri decât numărul de electrovane, montați câte un  capac în fiecare ieșire liberă a distribuitorului. Acesta este un moment în care puteți lua în calcul extinderi viitoare, prin prevederea unei ieșiri în plus pe distribuitor pentru o electrovană montată ulterior. Va trebui să luați în calcul acest aspect și în alegerea cablului cu un număr de fire mai mare. Pentru un montaj cât mai exact al cutiilor de electrovane față de nivelul solului, recomandăm montarea acestora după astuparea tuturor șanturilor, când conductele vor fi fixate definitiv în pământ

INSTALAREA ZONELOR ȘI A ASPERSOARELOR

În acest pas veți monta conductele secundare și aspersoarele pentru fiecare circuit în parte. Vă recomandăm montarea a câte unei zone, pe rând, pentru situația în care spațiul verde este deja amenajat, pentru a limita cât mai mult timpul în care gazonul sau alte plante vor sta scoase din pământ.

 1. Marcați poziția fiecărui aspersor. Dacă, în acest moment, constatați că acoperirea spațiului verde nu  este completă sau satisfăcătoare, puteți revizui proiectul și adăuga sau repoziționa un aspersor, cu  grijă să vă încadrați în debitul maxim disponibil
 2. După aceeași procedură ca în pasul 2, trasați și poziționati în pământ conducta secundară
 3. Montați pe conductă fitting-urile necesare (coturi, teuri, mufe).
 4. În dreptul aspersoarelor, montați pe conductă colierele de branșare (se mai numesc și branșament  sau bridă), strângeți șuruburile și, cu ajutorul unei unelte de găurit (ex. bormașină cu acumulator)  găuriți conducta prin interiorul colierului, facând o gaură cât mai apropiată cu diametrul din interiorul  piesei respective
 5. Înfiletați brațul flexibil, ce face legătura dintre aspersor și conductă, în colierul de branșare. Acesta poate fi un Swing Joint prefabricat, sau, dacă ați prevăzut în deviz o rolă de furtun flexibil și coturi  separat, acesta este momentul în care veți fabrica legătura flexibilă:
  • Tăiați o bucată de furtun flexibil de lungimea necesară (distanța dintre conductă și locul exact al  poziției aspersorului). Nu este recomandată folosirea acestui furtun flexibil pe o lungime mai mare de 2  metri, din cauza pierderii de presiune
  • Introduceți, prin răsucire, cât mai adânc, la fiecare capăt, câte un cot SBE
 6. Înfiletați aspersorul la celălalt capăt al brațului flexibil

NOTĂ! Nu montați încă duzele, indiferent de tipul aspersorului! Înainte de acest pas veți “clăti” instalația de eventuale impurități rămase pe conductă.

TRASAREA CABLULUI ELECTRIC

În acest pas, veți trasa în teren cablul electric ce va face legătura dintre programator ți fiecare electrovană, pentru a putea astupa săpăturile și a fixa definitiv cutiile de vizitare a electrovanelor. Pentru acest tip de cablu electric, prin care nu va trece o tensiune mai mare de 24V, nu este nevoie de un tub suplimentar de protecție, aceasta fiind o masură suplimentară de precauție.

 1. Pornind de la ultima electrovană, lasând o buclă de rezervă de minim 50 cm de cablu în cutia de vizitare, trasați cablul paralel cu conducta, în același șanț, pe întreg traseul, până în dreptul poziției în care va fi montat programatorul. De multe ori, poziția programatorului nu coincide cu poziția punctului de alimentare cu apă, astfel că este posibil să fie nevoie de încă o săpătură de câțiva metri special pentru acest cablu
 2. În funcție de numărul de fire al cablului, este posibil să aveți în proiect mai multe cabluri prevăzute, caz în care le trasați pe fiecare în parte, având grijă să păstrați acea bucla de rezervă în interiorul cutiei de electrovană
 3. Păstrați o buclă de rezervă de minim 1 metru pentru fiecare cablu, în dreptul programatorului. Fiecare electrovană are un solenoid cu două fire (în general de culoare roșie). Dintre acestea două, unul va fi legat la firul comun al cablului electric, iar celălalt pe un fir separat, dedicat electrovanei respective.
 4. Alegeți o culoare pentru firul comun. De regulă, este utilizat cel galben-verde
 5. Desfaceți cablul și expuneți toate firele
 6. Dezizolați firele dorite (cel comun și cel dedicat electrovanei)
 7. Cu ajutorul conectorilor impermeabili, îmbinați, pe rând, firul comun și firul dedicat cu câte un fir al electrovanei
  • Conectori DBY – dezizolați firele, îmbinați-le între ele prin răsucire, introduceți-le în căpăcelul galben, pe care apoi îl scufundați în tubul cu gel cât mai adânc
  • Conectori DBM – nu dezizolați firele, introduceți câte un fir în fiecare orificiu, și capsați partea neagră cu ajutorul unui clește

NOTĂ! În situația electrovanelor amplasate individual în teren, veți fi nevoit să întrerupeți firul comun în dreptul fiecărei electrovane, în afară de ultima. În acest caz, la îmbinarea firului comun cu firul electrovanei veți avea 3 capete (firul roșu, și cele două capete ale firului comun întrerupt).

ASTUPAREA SĂPĂTURILOR

În acest moment, puteți începe să acoperiți cu pământ conductele și să fixați aspersoarele și cutiile în poziția finală. Pe măsura ce acoperiți cu pământ, tasați pământul pe cât posibil pentru a evita surplusul mare de pământ la final. Fixati asperoarele cât mai aproape de margine sau de colț, cu partea superioară exact la limita suprafeței solului, în poziție perfect verticală (în caz contrar raza de udare va avea de suferit). Fixați cutiile pentru electrovane, de asemenea, în poziție verticală, asigurându-vă că în interiorul ei electrovana/electrovanele sunt cât mai bine centrate pentru a permite accesul ușor în caz de intervenție. Capacul cutiei trebuie să fie în linie cu suprafața solului.

NOTĂ! Cutiile de electrovane au un design ce permite tăierea și adaptarea lor foarte ușor, în funcție de traseul conductelor fiecărui sistem. Cu alte cuvinte, dacă în cazul dumneavoastră constatați că ansamblul electrovanei nu încape în cutie sau se va afla prea adânc în pământ, pur și simplu decupați cutia astfel încât să obțineti poziția dorită. Veți avea nevoie de o unealtă tip fierăstrău pentru cutiile mai mari (dreptunghiulare).

GOLIREA DE IMPURITĂȚI, MONTAJUL ȘI REGLAJUL DUZELOR

 1. Porniți, pe rând, timp de câteva secunde, fiecare electrovană, pentru a vă asigura că orice resturi rezultate în urma instalării au părăsit conductele sau corpurile aspersoarelor și electrovanelor, după care opriți udarea.
 2. Montați duza fiecărui aspersor conform proiectului
 3. Porniți câte o zonă și observați udarea
 4. Cu ajutorul cheițelor de reglaj specifice fiecărui tip de aspersor, reglați unghiul de udare corespunzător cu proiectul, în acest moment.
 5. Nu mai rămâne decât să programați controller-ul după instrucțiunile fiecărui producător și să vă bucurați de grădina dumneavoastră, sau să treceți la următoarea lucrare din cadrul amenajării spațiului dumneavoastră

Spre final, venimîn ajutorul dvs. cu câteva sfaturi pentru a vă face mai ușoară instalarea

 • Oriunde există un filet exterior, va trebui să aplicați bandă de teflon! În funcție de tipul de bandă de teflon utilizat, va fi necesar un număr între 3 și 10 ture de bandă pe filet
 • Uneori, în cadrul aceluiași șanț se vor suprapune 2 sau chiar mai multe conducte. Aceasta nu este o problemă, însă trebuie să fiți foarte atent pentru a nu le incurca
 • Folosiți, pentru tăierea conductei, tubului flexibil sau a tubului de picurare numai un clește special. Prin folosirea unui fierăstrău crește riscul de a înfunda instalația cu resturi de plastic
 • Fitting-urile cu prindere prin compresiune se pot strânge și “la mână”, însă pentru siguranța deplină puteți folosi o cheie specială pentru strângerea lor sau un clește.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!