Cum să, Sfaturi practice

SPĂLĂTOR CU PRESIUNE – e asa de greu de ales?

Cum alegi un aparat de spălat cu presiune?

Să faci un lucru pentru prima oară poate fi intimidant. La fel se întâmplă și când suntem puși în situația de a face o achiziție nouă, a cărei costuri nu pot fi ignorate. În situația în care obiectul în cauză este un aparat de spălat cu presiune, găsești mai jos un ghid ce cuprinde principalele caracteristici pe care nu trebuie să le scapi din vedere. Este important să nu te grăbeşti să faci o achiziţie până nu identifici ce nevoie vrei să satisfaci, care sunt aşteptările pe care le ai de la noul aparat, care sunt performanţele dorite şi care este bugetul de care dispui.

Stabilește-ți nevoile

Cel mai uşor este să începi cu analiza nevoilor. Ai nevoie de un aparat profesional de spălat cu presiune sau unul din gama hobby? În situaţia în care îl vei folosi pentru a spăla maşina, aleile şi alte elemente din jurul casei, cu siguranţă nu vei avea nevoie de un model profesional, ce presupune o investiţie financiară mai mare. Te vei raporta la gama hobby, ce va reuşi să satisfacă optim nevoile tale la un preţ accesibil.

Ce să iei în calcul?

Alimentarea

Spălătoarele cu presiune pot fi alimentate cu curent electric sau combustibil, precum benzină sau motorină. În gospodărie se folosesc cu precădere cele electrice, ce reuşesc să ofere rezultate excelente în utilizare. Spălătoarele cu motor termic se utilizează în industrie, datorită performanţelor ridicare şi manevrabilităţii sporite.

Puterea motorului

Modelele de spălătoare profesionale sunt echipate cu motoare puternice, în vreme ce cele de tip hobby dispun de motoare mai slabe. Un model optim pentru casa trebuie să genereze o putere cuprinsă între 1000 şi 2000 W. Desigur, dacă vrei să îl utilizezi în activităţi precum înlăturarea vopselei de pe garduri, vei avea nevoie de un model echipat cu un motor mai puternic, din gama semiprofesională sau chiar profesională. În situaţia în care spălătorul va fi folosit la un volum mare de muncă, cu frecvenţă zilnică, recomadarea noastră este să luaţi în considerare modelele profesionale. Rezistența lor la exploatare continuă și frecventă se va dovedi alegerea bună în raport cu suma pe care o veți cheltui.

Debitul şi presiunea

În funcţie de aceşti factori depinde eficiența spălătorului cu presiune ales, timpul de lucru şi plaja de curăţare. Un aparat de spălat cu presiune calitativ pentru gospodărie poate să dispună de o presiune de 100-150 de bari şi un debit de apă de aproximativ 450 de l/h. Acesta va reuşi să înlăture eficient murdăria grosieră, chiar şi cea uscată. Desigur, trebuie luat în considerare materialul ce urmează a fi curăţat, pentru a se evita situaţiile neplăcute, precum deformarea sau decojirea acestuia.,

Temperatura apei

Pe piaţa de profil există două tipuri de spălătoare cu presiune: cele cu apă rece şi caldă. Sunt utilizate cu precădere cele cu apă rece, însă cele ce încălzesc apa pot fi alegerea ideală pentru a veni de hac mai eficient murdăriei grosiere. Alegerea se realizează în funcţie de nevoile particulare ale fiecărui utilizator.

Elemente de siguranţă

Întrucât aceste aparate lucrează cu presiuni mari şi sunt puternice, este necesar să luăm în calcul şi elementele de siguranţă. O echipare precum o supapă de siguranţă automată poate fi utilă, permiţând spălătorului să se închidă singur în situaţii în care presiunea creşte prea mult sau se supraîncălzeşte. Poţi lua în calcul filtrele de apă pentru protejarea aparatului împotriva calcarului, un eventual design ergonomic, mâner confortabil etc.

Accesoriile

Nu uita de accesoriile spălătorului. Astfel, vei lăsa treaba grea pe seama lui. Un pistol de spălare este util pentru curăţarea excelentă a maşinii şi a elementelor de exterior. Peria este ideală pentru alei şi pardoseli, dirijând jetul de apă pe o suprafaţă întinsă. Printre alte accesorii se mai enumeră duzele de sol, rezervoarele pentru detergenţi, kiturile de sablaj pentru terase, etc.

Producătorul

Pe piaţă exista o gamă variată de producători de aparate de spălat cu presiune. Nu ezita să analizezi atent fiecare gamă în parte, comparând caracteristicile fiecărui model în parte. Aparatele de spălat cu presiune STIHL, Kaercher şi Makita sunt cele mai alese branduri în rândul utilizatorilor. Aceşti producători dispun de modele hobby, semiprofesionale şi profesionale, ce se diferenţiază între ele prin prisma dotărilor şi a echipărilor de care dispun. De asemenea, ei oferă o garanţie de 2 ani pentru persoane fizice şi 1 an pentru persoane juridice, chiar 2 ani și jumătate, în cazul STIHL, prin programul “6 luni extra garanție”.

Preţul

Desigur, preţul de achiziţie al unui spălător din gamele producătorilor menţionaţi poate fi semnificativ mai mare decât unul din gama unui producător necunoscut. Indiferent de alegerea pe care o faci, trebuie luată în calcul durata de viaţă a produsului. Aceste produse se bucura de componente calitative, oferind rezultate de curăţare exelente. Achiziţionarea lor reprezintă o investiţie, efortul financiar amortizandu-se în scurt timp. Desigur, un aspect deloc de neglijat, este și localizarea și disponibilitatea puncetlor de service autorizate pentru acestea. Nu îți dorește nimeni un produs care să se defecteze în perioada garanției, dar în cazul în care totuși apare o defecțiune, e bine să știi că ai aproape un service autorizat care rezolvă repede și bine problema pe care o poate avea spălătorul ales de tine. AGRONOMO este service autorizat STIHL, în Arad, str. Petru Rareș, nr. 111, din 1994, având pe stoc majoritatea pieselor pentru a oferi o reparație cât mai rapidă.

Greutatea

Chiar dacă nu reprezintă un element definitoriu în alegerea unui aparat de spălat cu presiune, este un factor ce trebuie luat în considerare. Aceste aparate depăşesc 10-15 kg însă transportul lor este facilitat de roţile mari. Greutatea unui aparat de spălat cu presiune provine din folosirea de către producător a unor piese din material mult mai rezistent decât plasticul. Astfel, riscul de defecțiune este redus la maxim. Chiar și numărul de accesorii incluse poate adăuga un plus de greutate dar ține cont că acest aspect nu este considerat un minus. Aparatul, odată instalat și pregătit de folosire, nu va trebui mutat, deoarece furtunul aferent pistolului de spălare este, fiind suficient de lung, oferă mobilitate în activitatea pe care o efectuați.

Dacă ai luat în calcul cele de mai sus, cu siguranță ţi-am fost de folos. Îți dorim mult succes în alegerea spălătorului cu presiune potrivit nevoilor tale!

Dacă dorești și mai multe informații și ai nevoie de o comparație detaliată, te așteptăm în SHOWROOM-ul nostru din Arad, str. Petru Rareș, nr. 111 sau intră pe www.agronomo.ro pentru a vedea modelele pe care le comercializăm.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!