Înapoi

23 SFATURI practice pentru GRĂDINĂ și curte – cum să treci de la anotimpul rece la primăvară

Lucrările de primăvară, în grădină, încep întotdeauna toamna. Unul din lucrurile pe care ar fi trebuit să le bifezi deja se numără pregătirea compostului, aerisirea terenului și fertilizarea gazonului.

Astfel, din februarie, cu grebla în mâna, poți trece la treabă.

Subiectele principale pe care le parcurgem, sunt:

Ce lucrări de reparație și curățenie sunt necesare primăvara, în curți și grădini ?

Cum lucrezi pământul și ce plantezi primăvara, în grădină și în livadă ?

Ce lucrări aduce primăvara în grădina de flori ?

Ce lucrări de reparație și curățenie sunt necesare primăvara, în curți și grădini?

La fiecare început de primăvară, piețele și magazinele au în oferta lor, o sumedenie de plicuri cu semințe de tot soiul. Astfel, privind doar la suprafață, tindem să credem că știm ce avem de făcut în grădină, însă, dacă ar fi atât de simplu, ce farmec ar mai avea grădinăritul?

Dacă, în toamnă, am realizat unele pregătiri care să ușureze munca odată cu topirea zăpezii și de care depinde cât de roditoare va fi grădina în noul an, luna februarie trebuie să ne găsească din nou printre alei. Totuși, să nu uităm că vremea are și ea un cuvânt de spus. Astfel, primul pas ar fiadunarea resturilor vegetale și a gunoaielor, pentru a putea face loc îngrășământului, dar și pentru că, nici grădina, nici curtea nu arată tocmai îngrijite la final de iarnă. Urmează pregătirea uneltelor și realizarea de reparații acolo unde este cazul.

Iată tot ce este de făcut în grădină, dar și în curte, înainte de a trece la plantarea răsadurilor de legume, a florilor și arborilor:

1. Verifică starea uneltelor pentru grădinărit – fie că este vorba despre scule electrice sau de mâna. Curață, repară, ascute, în cazul uneltelor care nu sunt în cea mai bună stare. Dacă nu știi sau pur și simplu nu vrei să te ocupi de asta, apelează la AGRONOMO. Suntem aici să îți oferim cele mai bune soluții pentru nevoile tale.

2. Realizează un plan referitor la ce îți dorești de la grădină, anul acesta – Poate că vrei să adaugi câteva plante noi, dar nu știi încă dacă le poți oferi cele mai bune condiții, sau unde le vei găsi un loc. E de mare ajutor dacă schițezi pe foaie câteva variante de reorganizare a grădinii și documentează-te, în același timp, referitor la cerințele plantelor: regimul de apă, de fertilizare etc. Și aici te putem ajuta cu mare drag, deoarece oferim și consultanță de specilitate. Vino în schowroom cu schița ta și împreună vom găsi soluția.

 3. Dacă te gândești la plantarea de arbori, curtea sau grădina ta va avea nevoie cu siguranță de reorganizare mai serioasă. E valabil și dacă vrei să pui gazon sau să o pavezi cu piatră naturală sau pavele. Cu cât sunt mai serioase planurile și modificările tale, cu atât mai mult îți recomandăm să apelezi la profesioniști. Nu uita, AGRONOMO se ocupă și de proiectarea și realizarea de spații verzi.

4. Îți recomandăm să verifici rezervele de sfoară pentru legat, starea gardurilor și a aracilor pe care îi folosești pentru susținerea plantelor. Repară sau înlocuiește acolo unde este necesar. O varianta de luat în calcul o reprezintă aracii îmbrăcăți în PVC sau cei din bambus, folosiți ca suport în pomicultură, viticultura sau agricultură. Aracii se mai găsesc și sub denumirea de Tutori. Îi găsești și pe aceștia în showroom-ul AGRONOMO.

5. Verificările trebuie să aibă în vedere și sistemele de irigații (de exemplu, pentru gazon), sistemul de drenare și colectare a apei de ploaie, starea robinetelor din curte, a pompelor de apă (dacă acestea există). Aceasta este o etapă destul de importantă în care e bine să știi ce faci. Da, ai ghicit! AGRONOMO e specializat și în sistemele de irigații. De la proiectare, implementare, programare, până la revizie și reparație. Facem asta de peste 10 ani.

6. Traseele electrice și corpurile de iluminat pentru exterior pot avea și ele probleme după trecerea iernii. Sau poate te-ai gândit să împrospătezi aspectul grădinii cu corpuri noi de iluminat, un sistem automatizat cu senzori de mișcare și temporizatoare? Oricum ar fi, nu trebuie omise de pe lista fiecărui început de primăvară

7. Greblează depozitele de pietriș adunate peste iarnă, în așa fel încât iarba sau gazonul să poată absorbi doza necesară de nutrienți și îndepărtează și ultimele resturi vegetale (frunze, uscături). Primăvara, atât noi cât și gazonul sau plantele, avem nevoie de o împrospătare!

8. Inventariază ghivecele și suplimentează numărul, dacă este necesar. Același sfat este valabil în cazul furtunurilor și stropitorilor.

SFAT PRACTIC: Furtunul de grădină ideal este robust, dar simplu de mânuit, suficient de lung cât să ajungă în locurile greu accesibile, cu diametru mare și un cuplaj din metal sau plastic întărit. Îți recomandăm să studiezi gama de produse din showroom-ul AGRONOMO. Suntem convinși că e mereu loc de o îmbunătățire pentru grădina ta.

Cum lucrezi pământul și ce plantezi primăvara în grădina de legume și în livadă?

Dacă ai parcurs toți pașii de mai sus, este momentul să treci la lucrările agricole. Începe cu alegerea semințelor pentru grădina de legume și a arborilor sau arbuștilor care crezi că și-ar putea găsi loc aici sau în curte. La AGRONOMO vei găsi un departament dedicat pentru FITOFARMACIE – semințe, îngrășăminte, pesticide, tratamemte, soluții și multe altele. Dacă ne spui ce dorești să obții, te ajutăm și te îndrumăm spre cea mai bună soluție.

Mărul, prunul sau caisul sunt pomi fructiferi care se descurcă bine în diferite zone, caisul și piersicul fiind însă mai dificil de cultivat în nordul țării. Gardul viu este, de asemenea, o opțiune de luat în calcul, cel cu creștere rapidă (tuia sau buxus) neavând nevoie de construcție de la zero, ci mai degrabă de o întreținere atentă. În ceea ce privește răsadurile de legume, poți plantă aproape orice, cu condiția să asiguri condițiile necesare dezvoltării plantelor, începând cu administrarea îngrășămintelor.

Hai să vedem care sunt pașii pe care îi ai de urmat, mai exact. Mai jos găsești câteva dintre cele mai importante recomandări referitoare la lucrările agricole realizate în livadă și în grădina de legume:

9. După curățarea grădinii de uscături, despre care am vorbit mai sus, și presupunând că ai realizat deja o arătură, în toamna, primele lucrări pe care le ai de făcut după topirea zăpezii sunt afânarea și nivelarea solului, urmate de aplicarea îngrășământului. Pământul din grădina poate fi fertilizat cu mușchi de turbă sau compost, dar să nu uităm nici de soluția clasică: gunoiul de grajd procesat.

10. În livadă, se adaugă fertilizant la rădăcina pomilor, după ce am săpat pământul din jur. Primăvara, înainte de înflorire, este și momentul tăierilor la pomii fructiferi, pentru formarea coroanei și stimularea formării rodului, și al aplicării tratamentelor fitosanitare, care previn sau ameliorează bolile provocate de dăunători. Am scris mai sus despre FITOFARMACIE. Se aplică și aici.

11. Ocupă-te acum de transplantarea pomilor și arbuștilor și de îndesirea gardului viu.

12. În cazul răsadurilor de legume, plantarea se face după pregătirea semințelor și săparea cuiburilor pe rânduri, distanța dintre acestea ținând cont de cerințele fiecărei plante și de spațiul disponibil. Ce înseamnă pregătirea semințelor? Semințele care vor fi plantate se pun la încolțit într-un vas cu apă, la temperatura camerei, procedeu care trebuie să ne arate care dintre acestea vor da legume și care nu.

13. Urmează perioada ideală pentru sădire – lunile martie-aprilie, în cazul celor mai multe plante, însă unele soiuri, cum ar fi cele de salată, pot fi însamântate de mai multe ori pe an.

14. Urmărește calendarul plantărilor în grădina de legume: la final de februarie și început de martie, se plantează pătrunjelul, mărarul, leușteanul, morcovul, ceapă, usturoiul, ridichile de luna, spanacul, salată verde. În a doua jumătate a lunii martie, putem începe să plantăm cartofii timpurii și varză timpurie. Începând cu luna aprilie, plantăm dovleceii, răsadurile de roșii și ardei, soiurile de varză, pepenii, iar spre finalul lunii, fasolea, sfeclă roșie și castraveții.

15. Verifică, la câteva zile după plantare, dacă au apărut multe fire într-un singur cuib. Rărește plantele, păstrând întotdeauna firele mai viguroase.

16. Dacă ai plantat viță de vie, în anii anteriori, primăvară este momentul pentru dezgropare, musuroire și tăierea altoiului.

SFAT PRACTIC: Toți pașii enumerațI mai sus, pot fi realizați cu mult mai puțin efort, dacă apelezi la utilajele dedicate. AGRONOMO pune la dispoziție o gamă foarte largă de produse precum: motoutilaje / utilaje agricole / scule profesionale / unelte de lucru / echipamente de protecție / utilaje pentru întreținerea spațiilor verzi / tehnică de irigații, etc. 

Ce lucrări aduce primăvara în grădina de flori?

Trecem peste recomandările referitoare la reorganizarea spațiului (în cazul în care te gândești să construiești acum un foișor, un iaz, să plantezi gazon sau gard viu) și curățarea solului, despre care am discutat deja mai sus, și începem cu necesitatea de a administra îngrășămintele potrivite. Trebuie să știi că ceea ce ne pune natura la dispoziție, ca îngrășământ natural pentru grădină (compostul, cenușa rezultată din arderea lemnului, etc.) nu este tot timpul de folos sau îndeajuns. La AGRONOMO găsești mult mai multe soluții și tipuri de îngrășăminte, potrivite pentru ce ai în grădină.

Astfel, mai jos găsești o listă cu câteva idei practice:

17. Dacă terenul este slab drenat și cantitatea mare de apă rezultată în urma ploilor sufocă plantele, poți săpa un canal de scurgere sau poți aduce pământ suplimentar pentru a rezolva problema. În cazul acesta, nu e rău deloc să te gândești cu seriozitate la un sistem de drenaj pus la punct și implementat corespunzător. Dacă nu știi cum se face, apelează la AGRONOMO.

18. Îndepărtează stratul de mulci apărut peste iarnă pe suprafață florilor, însă treptat, pentru că este vorba despre un strat protector, iar vremea încă poate fi capricioasă.

19. Înlătură buruienile din jurul florilor plantate în grădină, sau în ghivece. Orice urmă de neglijență acum va avea urmări nedorite pe termen lung.

20. Verifică nivelul pH-ului solului cu ajutorul unui kit de testare (hârtie de pH și puțină apă distilată). Valorile ideale, de care depinde longevitatea plantelor, sunt cuprinse între 6 și 7. pH-ul poate fi echilibrat prin metode naturale, aplicarea de compost, rumeguș sau mușchi de turbă ducând la scăderea acestuia, în timp ce cenușă rezultată din arderea lemnului ajută la creșterea nivelului pH-ului.

21. Plantarea bulbilor precum: crinul, dalia, begonia, irisul, gladiola, se face primăvara. Lalelele, zambilele și narcisele se plantează toamna, din septembrie până în noiembrie.

22. Este momentul să tunzi și să stropești trandafirii, dar și să sădești florile care vor înflori în perioada verii. În primăvară se plantează și panseluțele, petuniile, florile de piatră, lavandă, dar și gardul viu.

23. Mutarea gardului viu dintr-un loc în altul este dificilă, așa că dacă te pregătești de plantare, alege cu grijă locul.

Acestea sunt doar o parte din sfaturile prectice pentru orice gospodar care își iubește grădina și căruia îi face plăcere să lucreze în natură. AGRONOMO există din dorința de a fi alături de acești oameni. Plăcerea de a sta în natură este motto-ul care ne definește! Așa că, nu uita! Orice ai vrea să faci în grădina ta, vino la AGRONOMO, spune-ne despre planurile tale și noi îți vom fi alături, cu cele mai bune soluții pentru rezultate deosebite.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!

Black Friday la Agronomo