Înapoi

Motoutilaje

ATOMIZORUL – un pulverizator performant

La fel ca în articolul precedent, pornim de la semnificația termenului ATOMIZÓR s.n. Aparat pentru pulverizarea fină a unui lichid, folosit la dezinfectare, la vopsit etc.; atomizator. [Pl. -oare. / < fr. atomiseur].

Vezi aici articolul despre pulverizatoarele manuale cât și despre pompele de stropit electrice sau cu motor termic. Dacă te numeri printre oamenii care au privilegiul de a trăi la țară în timp ce se bucură de aerul curat și de roadele naturii, ești conștient de faptul că nimic nu vine de la sine. Dacă vrei să recoltezi ceva, trebuie ca mai întâi să semeni, iar modul în care te vei îngriji mai apoi de grădină sau de pomii din livadă va determina în mare proporție succesul recoltei. De aceea este foarte important să ai în gospodărie utilajele necesare pentru a te ajuta să te îngrijești de pomi sau de grădină, mai ușor, mai eficient, și mai rapid. Printre aceste utilaje se numără și atomizorul.

Cum poți alege cel mai bun atomizor?

Un atomizor este un utilaj care îți permite să stropești sau să pulverizezi substanțe lichide sau solide pe pomi, vița de vie sau plante din grădină, substanțe care luptă împotriva dăunătorilor, sau protejează planta de acțiunea violentă a factorilor externi precum ploaia acidă sau razele dogoritoare de soare. Pentru a te asigura că substanța ajunge în mod uniform pe toate plantele sau pe toată suprafața viei sau a pomilor, este important să alegi cel mai bun atomizor pentru gospodăria ta.

Cel mai bun atomizor: ce să cauți

Pe piață există diferite modele de atomizoare care variază în funcție de componente, modul de acțiune, performanță, material și, cel mai important aspect, prețul. Indiferent că ești un agricultor cu experiență, sau un simplu gospodar care începe să cunoască tainele grădinăritului, atomizorul este o investiție care te va servi pentru mulți ani atunci când îl alegi în cunoștință de cauză. Cu alte cuvinte, trebuie să cunoști toate aspectele care recomandă un atomizor ideal. Pentru a dobândi toate aceste informații necesare, îți recomandăm să consulți acest ghid, realizat special pentru a te ajuta să iei cea mai bună decizie fără a regreta mai târziu. Așadar, în alegerea ta ține cont de următoarele aspecte importante.

Tipul de atomizor

Atomizatorul convențional – Cea mai ieftină și simplă variantă, este recomandată gospodăriilor mici pentru folosire moderată. Asta deoarece puterea suflului de aer este moderată ceea ce va determina o rază de acțiune destul de redusă, deci nu îl vei putea folosi pe suprafețe foarte mari, acestea nedepășind o rază de 6 m. Rezervorul este un alt criteriu de recunoaștere a atomizoarelor din categoria Hobby, acestea având o capacitate redusă de maxim 10 l. O altă limitare a acestui dispozitiv o constituie faptul că poți pulveriza doar substanțe lichide, așadar va fi necesar să folosești doar tratamente solubile în apă.

Atomizatorul semi-profesional – O variantă intermediară care combină caracteristicile unui atomizor hobby cu cele ale unui profesional. Poți alege acest atomizor după ce îți vei analiza bine nevoile gospodăriei. Acest tip de atomizor vine cu câteva specificații ceva mai performante. Capacitatea rezervorului de colectare este mai mare, intre 16-20 l, iar raza de acțiune ajunge chiar și la 15 m. Mai mult decât atât, atomizorul semi-profesional îți oferă posibilitatea de a vaporiza nu doar substanțe lichide, ci și substanțe solide sub formă de praf. Aspectul pe care îl are în comun cu atomizorul convențional este imposibilitatea de a ajusta sau schimba direcția jetului de pulverizare. Acesta va acționa într-o singură direcție, iar pentru a-l putea controla, utilizatorul trebuie să depună ceva mai mult efort.

Atomizorul profesional – Este cel mai bun atomizor dacă ești un agricultor care deține ceva mai mult decât o simplă gospodărie, ci o cultură pomicolă sau de fructe de pădure, precum și dacă grădinăritul este principala ta sursă de venit. Asta pentru că un astfel de atomizor este construit pentru a le servi profesioniștilor care au nevoie de performanțe ridicate și care vor folosi foarte frecvent acest dispozitiv. Atomizorul profesional vine cu opțiuni speciale de pompare și chiar cu motorizare puternică. Raza de acțiune este foarte mare, cuprinzând distanțe de până la 20 m, iar capacitatea rezervorului de colectare este mai mult decât încăpătoare. Motivul pentru care îți recomandăm un astfel de atomizor doar dacă ești un profesionist, este prețul care e mai ridicat, și este păcat să faci o investiție mare într-un dispozitiv pe care îl vei folosi rar.

Performanța motorului

Un alt criteriu important când alegi cel mai bun atomizor pentru grădină și pomi este puterea motorului. Majoritatea atomizoarelor funcționează pe bază de motoare termice alimentate cu carburant. Puterea motorului poate indica eficiența și forța suflului de aer care influențează la rândul său raza de acțiune a jetului. Astfel, cu cât motorul va fi mai performant, cu atât raza de acțiune va fi mai mare. Puterea motorului atomizatorului este calculată în CP (cai putere) și diferă în funcție de tipul de atomizor. O valoare decentă pentru un atomizor convențional este de 1 CP, dar cel mai bun atomizor convențional va avea o putere a motorului de cel puțin 2 CP. Atomizoarele semi-profesionale au o putere a motorului de 3-5 CP, iar cele profesionale se încadrează în aceleași valori.

Opțiuni de siguranță

Siguranța ta este mereu un factor care ar trebui să te intereseze, mai ales dacă vei folosi atomizorul des. Deoarece funcționează pe baza unui motor termic, există oricând riscul de supraîncălzire a componentelor ceea ce ar putea cauza accidente cu urmări neplăcute. Aceste componente trebuie așadar, să fie corect izolate, evitându-se astfel și riscul de electrocutare. În cazul motoarelor ce funcționează pe bază de benzină, este important să aibă opțiuni de reglaj al vitezei, viteză care trebuie să fie mică în etapele de utilizare incipiente. Pentru a avea mai mult control și siguranță, cel mai bun atomizor va avea un sistem de prindere printr-un ham profesional, cu bretele, dar și cu chingi pentru piept și abdomen.

Întreținere

Cel mai bun atomizor va fi și foarte ușor de întreținut. Producătorii sunt conștienți de faptul că nu vei avea prea mult timp pentru a investi multă grijă într-un astfel de dispozitiv. De aceea, l-au creat în așa fel încât să reziste la condiții extreme de muncă. Atâta timp cât vei respecta condițiile de funcționare minime și nu vei pierde piese, nu va fi nevoie de prea multe costuri de amortizare. Cea mai importantă investiție de acest tip este cea în combustibil, în cazul atomizoarelor ce funcționează cu motor cu benzină.

Ce funcții și accesorii trebuie să aibă cel mai bun atomizator?

  • Manete – atomizatoarele convenționale sunt dotate cu o manetă care activează pomparea și pulverizarea în sine. Este recomandat ca această manetă să aibă o lungime potrivită pentru a fi ușor de manevrat.
  • Panou de reglaj – include funcțiile de reglare a vitezei și a intensității și poate fi întâlnit pe atomizatoarele profesionale. Acesta trebuie poziționat în așa fel încât să fie accesat foarte ușor, de obicei pe tija de evacuare a aerului.
  • Modificarea vitezei de stropire și a debitului – îți permite să setezi viteza precum și debitul de distribuire a soluției sau a prafului după bunul plac. Astfel vei putea avea mai mult control asupra modului în care vrei să distribui soluția pe plante sau pomi, fără a pierde produs în exces.
  • Funcția de atenuare a vibrațiilor – atomizatorul cu motor termic produce vibrații care nu sunt deranjante, dar dacă este utilizat foarte frecvent, acestea pot cauza un disconfort destul de mare. Această funcție le va atenua.
  • Harnașament ergonomic – sistemul de prindere al atomizatorului trebuie sa fie cât mai ergonomic, comod și foarte stabil.
  • Moduri de stropire – cel mai bun atomizator vine cu o funcție care îți permite să alegi între mai multe moduri de stropire precum: ceață, picături sau jet.
  • Masca – un accesoriu de protecție a căilor respiratorii, pentru a nu inhala substanțele pulverizate dăunătoare organismului uman.
  • Ochelari de protecție – tot în scop preventiv pentru a împiedica substanța pulverizată să ajungă accidental în ochi.
  • Salopetă – un articol ce îți va proteja pielea și hainele de eventualele substanțe mai periculoase sau mai greu de controlat.
  • Roți – La atomizoarele cu rezervor mai mare, există opțiune de a-l căra cu ajutorul roților ce ar trebui să fie încorporate, pentru a-ți permite să îl deplasezi cu ușurință.

Producători și garanție

Indiferent că vrei să cumperi un atomizor convențional sau unul profesional, cel mai bun atomizor va fi mereu cel care își va recupera în timp investiția. Pentru a face mai ușoară alegerea ta, te informăm că brandurile care au cea mai bună reputație în producerea de atomizoare sunt STIHL, Stocker, Stern, Husqvarna, Gardenia sau Cifarelli.

Oricare ar fi furnizorul pe care îl veți alege, acesta trebuie să vă ofere împreună cu produsul, o garanție de minim 12 luni. Orice atomizor se poate defecta din motive independente de utilizator, sau poate ajunge cu defecte de fabricație care trebuie să fie fixate de către producător.

Ținând cont de sfaturile de mai sus, analizând oferta disponibilă și părerile cumpărătorilor, vă putem recomanda în continuare câteva modele de atomizoare pentru grădină care oferă un raport calitate/preț excelent.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!

Black Friday la Agronomo