Înapoi

Motoutilaje

TRACTORAȘUL de tuns iarba – alegi ușor când știi ce poate

Tunderea gazonului și a peluzei este o operațiune care poate fi efectuată atât la nivel de amatori, cât și de profesioniști, dar, pentru a obține rezultatele dorite este foarte important să ai în dotare uneltele potrivite. Pentru situațiile în care dorești să economisești timp, energie și bani, dar și vrei să ai parte de o tundere a ierbii la înălțimea corespunzătoare, achiziționarea unui tractoraș de tuns iarba se va dovedi a fi alegerea ideală.

Chiar dacă prețul este mult mai mare decât al ustensilelor obișnuite de tuns iarba (așa cum sunt mașinile de tuns iarba), gama variată de operațiuni pe care le poate executa de-a lungul anului și fiabilitatea sporită a modului de lucru și a rezultatelor obținute poziționează acest dispozitiv în topul uneltelor pe care trebuie să le ai în gospodărie.

Deținerea unui tractoraș pentru tunderea ierbii este o adevărată bucurie pentru cei care preferă să-și îngrijească singuri grădina, peluza sau gazonul, mai ales dacă suprafață acestora este întinsă.

Care este diferența intre un tractoraș de tuns iarba și o mașină de tuns gazonul?

Privindu-l în acțiune, l-ai putea considera o jucărie mai mare pentru cei care sunt pasionați de mașini, dar un tractoraș de ajustat iarba este un accesoriu necesar în orice gospodărie cu o suprafață mare de 1000 mp de teren acoperit cu iarbă. În plus, pentru că oferă mult mai multe avantaje decât o mașină obișnuită de tuns iarba, acest instrument poate fi transformat foarte ușor într-o unealtă pentru îndepărtarea zăpezii sau pentru a transporta diverse obiecte mai grele sau voluminoase, cu ajutorul unei mini-remorci.

Spre deosebire de mașinile de tuns iarba și vegetația, tractorașul este o mașină care beneficiază de autonomie mare, ce are un mecanism de funcționare mult mai avansat și complex și prezintă avantajul că îl poți conduce fără a avea nevoie de un permis de conducere. Comparabil la dimensiuni cu o mașinuță de golf, un astfel de instrument este ustensila ideală, nu doar pentru gospodăriile utilizatorilor casnici, ci și pentru companii, pentru cluburile sportive, pentru pensiuni sau pentru orice altă locație care prezintă o suprafață întinsă cu iarbă și care trebuie tunsă în mod frecvent.

Timpul necesar pentru tunderea unei zone verzi este redus aproximativ la jumătate cu tractoarele de tuns iarba, în comparație cu mașinile de tuns convenționale, dacă vorbim despre aceeași suprafață de teren. Ca și în cazul mașinii de tuns iarba, trebuie să aloci puțin timp pentru a-l curăța, după fiecare rundă de cosire. Spre deosebire de mașinile de tuns iarba, fie ele electrice, fără fir sau robotizate, tractorașele pentru gazon pot fi utilizate în fiecare sezon datorită opțiunilor lor extinse de modernizare cu accesorii. Achiziționarea unui tractoraș multifuncțional de gazon, merită pentru o zonă de grădină de aprox. 1000 de mp.

Astfel, pe scurt, ia în considerare dacă ai o suprafață întinsă de teren, dacă aceasta prezintă denivelări sau dacă îți dorești un aparat care să poată fi transformat și adaptat foarte ușor nevoilor gospodăriei tale.

Înainte de toate, nu strică să știi ce e și cum funcționează tractorașul de tuns iarba?

Șasiul și structură generală – Un tractoraș de gazon este format dintr-un șasiu robust. Roțile direcţionale sunt montate pe puntea faţă. Diferenţialul, în combinaţie cu puntea spate, este montat în partea din spate a șasiului. La majoritatea modelelor, cositoarea este situată între cele două axe. Este suspendat astfel încât să se poată adapta cu uşurinţă la terenului denivelat. Înălţimea de tăiere este setată direct de pe scaunul şoferului, utilizând un mecanism cu pârghie. De regulă, pot fi setate de la 5 până la 7 înălţimi de tăiere diferite.

Cositoare şi container de colectare – Există un cuţit rotativ în unitatea de tăiere, care este acţionat de motor cu o curea trapezoidală. Cositoarea este pornită cu ajutorul unei role mobile de tensiune, care este acţionată printr-o pârghie de pe scaun. Dacă unităţile de tăiere sunt mai late de 76 cm, atunci acestea pot fi echipate chiar și cu 2 sau chiar 3 cuţite. Iarba tăiată este apoi evacuată, fie în lateral, fie în spate. Dar, de asemenea, este posibil să montezi prinzătoare de iarbă pe tractoarele de gazon. Iarba tăiată poate fi colectată în ele şi apoi golită la grămada de compost.

Tipul de transmisie a tractorașului – Poți selecta între cele cu transmisie manuală, automată sau hidrostatică, fiecare dintre ele având avantaje care te pot convinge să le achiziționezi. Pentru un plus de confort și dacă apreciezi calitate în detrimentul prețului, tractorașele cu transmisie automată și hidrostatică îți oferă un motor cu putere mare (între 13,5 CP și 18,5 CP), ceea ce înseamnă rapiditate în îndeplinirea sarcinilor și economisire de timp. Cele mai frecvente două tipuri de transmisii pentru tractoarele pentru gazon sunt acţionarea transmatică şi acţionarea hidrostatică. Modelele cu acţionare hidrostatică sunt mult mai confortabile de condus decât modelele cu acţionare transmatică. Avantajele acestora din urmă se regăsesc în opţiunea de a schimba viteza şi faptul că sunt mai ieftine la achiziţie. La acţionarea transmatică, transmisia este acţionată de un sistem cu curea trapezoidală. Cu aceste modele, poţi schimba vitezele în timp ce conduci. Poţi regla viteza folosind frâna cu disc. În comparaţie, cu o acţionare hidrostatică, poţi apăsa ambreiajul, trece în diferite trepte de viteză şi conduce, similar cu o maşină. Însă, să nu uităm că şi transmisia hidrostatică are şi ea avantaje şi dezavantaje, la rândul ei. Avantajele sunt controlul vitezei infinit variabile, fără necesar ce cuplare şi comutare, asta aducând după sine robusteţe şi costuri reduse de întreţinere. Dezavantajul însă îl reprezintă un cost mai ridicat la achiziţie.

Tipul de tracţiune – Majoritatea tractorașelor de tuns gazon au tracţiune spate. Acest lucru are ca rezultat şi similitudinea lor vizuală cu tractoarele mari. Există, de asemenea, tractorașe pentru gazon cu tracţiune integrală suplimentară. Natura proprietăţii tale va determina dacă un model de tractoraș cu tracţiune integrală este cel mai potrivit pentru tine. Dacă proprietatea ta este neuniformă sau se află pe un deal, atunci probabil că vei avea cele mai bune rezultate atunci când utilizezi un utilaj cu tracţiune integrală.

Tipul de colectare a ierbii – Dacă ai de tuns o suprafață extinsă este recomandată achiziționarea unui tractoraș care să aibă un sac colector cu o capacitate mare (de peste 300 litri), dar și care să-ți ofere diverse avantaje precum opțiunea de mulcire a ierbii (transformarea ierbii în nutreț sau în fertilizator pentru sol). Tipul de ejecţie determină dacă iarba este evacuată pe lateral sau în spatele tractorului, în sacul colector. Modelele cu descărcare laterală sunt potrivite numai dacă nu doreşti să colectezi iarba tăiată, dar o laşi să se usuce pe gazon. Tractoarele de gazon cu descărcare în spate, sunt mai confortabile de utilizat decât tractoarele cu descărcare laterală, în majoritatea situațiilor. Spre deosebire de cele cu descărcare laterală, tractoarele cu descărcare în spate oferă avantajul unei elici şi a unui cuţit suplimentar în cositoare. Ca urmare, este mai puţin probabil să fie înfundat de trifoi sau iarba umedă şi eşti mai puţin dependent de vreme. Iarba tăiată este aruncată într-un sac de colectare, ceea ce, la rândul său, îţi uşurează eliminarea. Un tractoraș de tuns iarba, cu un colector integrat cu sac, pe care trebuie să-l golești, va menţine gazonul curat, fără a necesita greblarea lui. Un alt avantaj al tractorașelor cu colector integrat este acela că pot fi utilizate în spaţii mai înguste.

Nivelul de manevrabilitate al tractorașului – Una dintre cele mai importante caracteristici ale tractoarelor de tuns iarba este manevrabilitatea. Un teren cu multe obstacole înseamnă multe manevre și dexteritate în conducerea lui. În cazul acesta, un tractoraș de dimensiuni reduse și cu lățime mai mică de tăiere se dovedește a fi alegerea potrivită. Dacă ai la dispoziție un aparat care se poate manevra foarte ușor și care poate fi manipulat în condiții de siguranță maxime, atunci îți va fi foarte ușor să tunzi sau să tai iarba pe suprafețe largi, dar și să-l utilizezi pe spații înguste sau care prezintă denivelări ale solului. În plus, trebuie să ții cont de acest aspect atunci când ai de tuns iarbă umedă sau una de tip foarte uscat, pentru că un tractoraș care nu se conduce simplu și ușor nu-ți va oferi posibilitatea de a finaliza la timp operațiunea aleasă.

Viteza tractorului – Ddacă ai o suprafaţă mică şi plină de obstacole s-ar putea să nu-ţi doreşti un tractor de tuns iarba prea rapid; treaba stă altfel când ai o suprafaţă extinsă şi vrei să termini mai repede. Dacă foloseşti tractorul în ambele situaţii, atunci ia în considerare un tractor de tuns iarba cu trepte de viteza – capabilitatea de a avea viteza atunci când iarba este scurtă şi uscată, dar şi de a încetini atunci când iarba este umedă şi înaltă. Nu uita că un tractoras de grădina îţi reduce considerabil timpul şi creşte eficienţa în raport cu o simplă maşină de tuns iarba.

Lățimea de tăiere a lamelor – Lăţimea de tăiere a lamelor tractorului este de asemenea relevantă, mai exact lăţimea pe care poate să o acopere printr-o singură trecere. Astfel, în cazul acesta, mai mare înseamnă mai bine, dar numai dacă terenul e de dimeniuni mai mari, cu obstacole puține. Astfel, timpul necesar întreținerii se va reduce considerabil. În funcție de tipul de sol (dacă prezintă sau nu denivelări) sau dacă există diverse alte obstacole pe teren trebuie să-ți selectezi un aparat care are lame mai înguste (pentru evitarea acestor obstacole) sau unele mai late (pentru suprafețele care sunt întinse și trebuie acoperite mai bine).

Calitatea și tipul motorului – Un dispozitiv care are un motor puternic trebuie să beneficieze de un sistem de răcire adecvat, dar și de filtre de aer și de ulei care să eficientizeze procesul de prelungire a vieții motorului. Dacă ai nevoie de un astfel de dispozitiv pentru o suprafață întinsă este recomandat un instrument cu 2 cilindri, dar dacă este vorba despre o suprafață redusă ca dimensiuni, atunci optează pentru un motor cu 1 cilindru. Dar ce e de spus despre modelele pe benzină şi diesel? Întrebarea dacă un tractoras de tuns gazon pe benzină sau diesel este cea mai bună alegere pentru tine depinde în principal de mărimea proprietăţii pe care o întreţii. Răspunsul poate fi împărţit în 2 variante: motoarele pe benzină sunt mai ecologice şi mai ieftine decât cele diesel, preţul lor justificându-se în exploatarea suprafeţelor mici şi medii de teren. La polul opus se afla motoarele diesel, care sunt potrivite pentru proprietăţile mari spre foarte mari. Ca şi în cazul maşinilor, tractoarele de gazon cu motor diesel, sunt mai ieftine pe termen lung. Cu toate acestea, în comparaţie cu benzina, se spune că motorina este mai dăunătoare mediului. Puterea motorului nu este singurul aspect şi nici măcar cel mai important în alegerea unui tractor de tuns iarba, însă cert este că nu trebuie omis sub nicio formă. Motorul tractorului de tuns iarba trebuie să aibă un sistem foarte bun de răcire pentru a ţine temperatura motorului scăzută şi pentru a creşte durata sa de viaţă. De asemenea, motorul trebuie să aibă un sistem eficient de filtrare a uleiului pentru a face posibilă schimbarea mai rară a acestuia. Filtrul de aer va fi, în mod normal, uşor de accesat, pentru ca posesorului tractorului de tuns iarba să îi fie uşor să facă schimbări ori de câte ori este nevoie. Având un tractor de calitate, schimbarea uleiului se va face cât se poate de simplu datorită noilor tehnologii.

Accesoriile opționale – Alege un instrument care să-ți ofere un plus de fiecare dată și care se poate transforma într-un mod cât mai versatil și să fie folositor nu doar vara, ci și-n restul anotimpurilor. De la suflanta de zăpadă și până la plugul care poate fi montat în partea din față a tractorașului, un astfel de instrument te va ajuta să utilizezi tractorașul și pe timp de iarnă pentru a îndepărta zăpada sau pentru alte operațiuni în celelalte anotimpuri.

Funcțiile speciale – Dacă îți dorești un tractoraș de tuns iarba care să te reprezinte, atunci poți opta pentru un dispozitiv care este dotat cu afișaj digital sau LCD ori care beneficiază de funcții de reglare a scaunului său care prezintă un afișaj care are indicatori ai stării bateriei, de exemplu. Un tractoraș de tuns iarba este uşor de întreţinut deoarece lamele pot fi demontate şi înlocuite imediat, le puteţi ascuţi pentru a avea o tăiere a ierbii mai bună şi mai îngrijită. Să nu uităm că aceste tractorase pot fi echipate cu remorci, lame pentru zăpada, perii etc. Mulţi au auzit de tractoarele de tuns iarba şi aleg să le cumpere pentru că au suprafeţe mari de teren şi vor să tundă iarba mai repede şi mai uşor. Abia după ce plăteşti preţul tractorului de tuns iarba îţi dai seama că face mai mult decât te-a costat. Tractorului i se poate ataşa o mini-remorca ce îţi poate fi utilă pentru a strânge şi transportă iarba tăiată, frunze sau orice altceva.

Prețul – Este unul dintre elementele care îți pot oferi o idee despre calitatea tractorașului, dar nu este cel mai relevant indicator, așa că alege întotdeauna dispozitivul tău de tuns iarba bazându-te mai degrabă pe caracteristicile mai sus menționate.

Dacă te-ai decis în privința modelului de tractoraș ales, mai ai de urmat câțiva pași, ca să fii sigur că alegerea făcută este bună și durabilă. Orice utilaj are nevoie de întreținere, atât înainte cât și după utilizare. Găsești mai jos câteva sfaturi practice, cu scopul de a te ajuta să întreţii şi depozitezi corect un tractoraș de tuns iarba.

Practic, se poate spune că un tractoras de grădină te va servi cu loialitate mult mai mult decât o maşină de tuns iarba, convenţională. Cu o îngrijire bună, poate atinge cu uşurinţă vârsta unei maşini şi poate fi folosit cu plăcere timp de 10 ani sau chiar mai mult, în ciuda utilizării intensive. Acest lucru se datorează concurenței mari dintre producătorii care doresc să obţină un avantaj competitiv cu o durată lungă de viaţa datorită tehnicilor speciale de sudură şi a conexiunilor cadrului. În plus, este adesea oferit un serviciu complet pentru mici probleme tehnice şi poţi conta pe o garanţie îndelungată. Cu siguranţă ar trebui să iei în considerare acest lucru atunci când cumperi un tractoraș de tuns iarba.

Şi nu în ultimul rând, tractorașul de tuns gazonul vine însoţit de sfaturi pentru siguranţa utilizatorului

  • e indicat să porţi întotdeauna echipament de protecţie adecvat, în special pentru ochi;
  • fii foarte atent la suprafaţa din fata tractorului în timp ce tunzi iarba;
  • încearcă să ţii copiii şi animalele de companie cât mai departe de tractor;
  • scapa de orice obiect care ar putea fi considerat obstacol şi peste care ai putea să treci cu tractorașul;
  • tunde iarba doar pe timp de zi şi doar atunci când iarba este uscată;
  • nu lăsa niciodată tractorul nesupravegheat, mai ales atâta timp cât este pornit;
  • nu dezactiva niciodată funcţiile de siguranţă ale tractorului;
  • stai cât se poate de departe de motor atunci când este încălzit, temperaturile pot fi extrem de ridicate;
  • nu încerca niciodată să întorci şi repari un tractor de tuns iarba în timp ce motorul încă este pornit;

Ține cont de un aspect foarte important: tu poţi contribui activ la creşterea vieţii tractorasului tău. Astfel, dacă urmezi câţiva paşi simpli, te vei bucura mult şi bine de utilitatea utilajului tău.

  • Deși firească, este încă adesea neglijată – goleşte coşul de iarbă după fiecare cosire şi curăţă-l cu o perie.
  • De asemenea, îndepărtează rămăşiţele gazonului de la cositoare cu o perie, după fiecare cosit, pentru că altfel pot apărea depuneri de praf sau coroziune, în funcţie de gradul de umiditate al ierbii.
  • Bujia trebue verificată cel puţin o dată pe an, mai ales înainte ca tractorașul să stea neutilizat pentru o perioadă mai lungă de timp. Nu trebuie întotdeauna să o schimbi cu una nouă, ci alege să periezi capătul inferior cu o perie de oţel.
  • Uleiul trebuie schimbat o dată pe an (indiferent de utilizare). Desigur, ar trebui să verifici nivelul uleiului mult mai des dacă foloseşti utilajul intens.
  • De asemenea, filtrul de aer trebuie curăţat în fiecare an. Acest lucru este util împreună cu verificarea bujiei. Poţi arunca murdăria acumulată între striațiile filtrului, cu un pistol cu aer. Dacă acest lucru nu mai este suficient, ar trebui să investeşti într-un filtru nou.
  • Toate părţile în mişcare ale tractorului de tuns iarba trebuie verificate în mod regulat şi, dacă este necesar, unse din nou. Dacă nu ești priceput sau pur si simplu nu vrei să faci asta, apelează la un SERVICE autorizat.
  • Janta de direcţie este situată direct sub capota şi trebuie curăţată o dată pe an, pentru că altfel amestecul de grăsime/praf o poate uza rapid.
  • Verifică presiunea anvelopelor din când în când. De asemenea, trebuie să te asiguri că toate curelele sunt suficient de strânse. Când poţi răsuci cu uşurinţă o curea în lateral cu două degete, este timpul să o strângi.

În speranța că aceste informații au fost cât se poate de utile pentru tine, îți lăsăm aici un link direct către gama de tractorașe pe care o comercializăm. Totuși îți recomandăm cu căldură să vizitezi SHOWROOM-ul nostru, unde vei găsi diverse modele de tractorașe, de la diverși producători, iar împreună cu specialiștii noștri, vei putea face cea mai bună alegere.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!   

Black Friday la Agronomo