GHID DE ÎNTREȚINERE GARD VIU
19 aprilie 2021
Venirea sezonului cald e momentul în care poți începe să tunzi gradul viu. Tunderea gardului viu este un proiect destul de ușor dacă ai uneltele potrivite, iar foarfeca pentru tuns gardul viu nu ar trebui să îți lipsească din trusa cu unelte. Tunderea gradului viu este un proces care stimulează creșterea de noi crengi și, totodată, reduce riscul de apariție a insectelor dăunătoare.
Informații generale despre foarfeca de tuns gard viu
Ca să poți manevra cât mai ușor foarfeca, aceasta trebuie să fie ușoară, astfel încât să nu depui mult efort atunci când trebuie să tăi ramurile gradului viu și când îi dai formă. Pentru o foarfecă de tuns clasică, greutatea medie ar trebui să fie de 2,5 kg, iar pentru o motofoarfecă, greutatea optimă este cuprinsă între 4 kg și 5 kg. În funcție de dimensiunea crengilor și înălțimea gradului, poți să optezi pentru o foarfecă manuală sau motorizată (electrică sau pe benzină). Mai multe informații despre cum să alegi corect foarfeca de gard viu – citește ghidul cu 7 sfaturi.
Dacă crengile sunt subțiri, cu un diametru mai mic de 2 cm, poți alege o foarfecă de tuns crengi de tip by-pass. În plus, foarfeca de tip by-pass are coadă mai lungă, ceea ce înseamnă că este ideală pentru un gard viu înalt. Pentru crengile care au un diametru cuprins între 2 și 4 cm, poți opta pentru o foarfeca de grădina cu nicovală. Aceasta taie cu ușurință crengile mai groase, dar și crenguțele. Datorită mânerului ergonomic, vei putea să lucrezi confortabil și cu ușurință din orice poziție. Atunci când crengile depășesc diamentrul de 4 cm, este recomandată folosirea unei motofoarfece sau a unui ferăstrău electric pentru gard viu. Acesta este prevăzut cu o lamă lungă de 50 de cm, pe care sunt poziționate mici lame ascuțite.
În cazul unei motofoarfece sau a unui fierăstrău electric, motorul și calitatea cuțitelor sunt esențiale dacă vrei să tunzi cu ușurință gardul viu. Puterea medie a motorului pentru o foarfecă electrică variază între 500 și 600 W, în timp ce cuțitele trebuie să fie cât mai ascuțite și să asigure o tăietură precisă. Ca să tunzi cu ușurință gardul viu, caută o foarfecă de tăiat electrică cu un motor silențios și cu puține vibrații. Dacă alegi o motofoarfecă pentru a tunde gardul viu, aceasta funcționează pe bază de benzină. Când alegi tipul de conbustibil, ține cont că acesta trebuie să fie benzină fără plumb, amestecată cu ulei de motor.
Gardul viu poate fi tuns la sfârșit de iarnă, început de primăvară sau vară, ori atunci când încep să se vestejească unele crengi sau când sunt atacate de insecte dăunătoare. În afară de foarfeca de tăiat gardul viu este necesar să ai și un echipament de protecție. Tăierea corectă trebuie făcută cu jumătate de centimetru deasupra mugurilor, pentru ca aceștia să nu se ofilească. De asemenea, trebuie să înlături orice frunze veștejite înainte să începi să tunzi gardul viu.
Dacă ai un gard verde în îngrijire, toaletarea sa poate deveni o corvoadă cu rezultate dubioase dacă nu o efectuezi corect și cu instrumente potrivite. Câteva informații esențiale despre cum să toaletezi un gard viu, vei găsi în rândurile următoare.
Ce pregătiri ai de făcut?
Ca să te apuci de toaletarea gardului viu, este bine să-ți alegi un moment prielnic. Astfel, cel mai bun moment în care poți să începi toaletarea, este primăvara, odată ce perioada de vegetație a debutat. Pe de altă parte, tăierile trebuie să continue pe tot parcursul anului, când creșterea este excesivă, preferabil în momentele din zi când soarele nu este foarte puternic. Evaluează necesarul de instrumente de care ai nevoie, ca să nu fii nevoit să apelezi la improvizații sau să faci mai multe drumuri. O foarfecă de gard viu, ieftină și bună, o scară, dacă este nevoie, un prelungitor în cazul în care folosești foarfeca electrica, mănuși, greblă … și poftă de lucu. Ia în calcul soiul plantei, pentru că nu toate gardurile vii sunt la fel. Dacă acestea au o structură mai rară, cu crengi puține și groase, nu vei putea să creezi modele prea sofisticate și nu e indicat să le subțiezi prea mult, pentru că își vor pierde din vitalitate.
Tunderea corectă
Pentru a putea să îți atingi scopul, este cel mai bine să folosești niște marcaje. Jaloanele care îți semnalează grosimea și marcajele de înălțime te vor ajuta să nu te îndepărtezi de proiect. Odată ce ai stabilit aceste limite, poți să începi tunderea, cu niște foarfeci de gard viu, la prețuri bune. Nu uita să îndepărtezi și cei 20-25 de centimetri de ramuri din partea inferioară a gardului viu. Tunderea gardului se efectuează dinspre capete spre mijlocul acestuia, iar ordinea în care faci lucrările este și ea importantă. Trebuie să începi prin îndepărtarea părții superioare a plantelor, iar abia dupa aceea se îngrijesc și părțile laterale. Dacă ai făcut bine tăierea părții superioare, arbuștii vor primi mai multă lumină și vor face un frunziș mai bogat. Tine cont și de faptul că unele garduri vii au scopul de a delimita proprietăți sau de a asigura o atmosfera intimă, ca să estimezi corect înălțimea până la care să ajungi cu tăierea.
Îngrijirea ulterioară
După ce ai terminat de făcut tăierea, este important să nu abandonezi gardul viu așa cum se află, ci să duci curățarea până la capăt. Îndepărtează toate crengile și frunzele căzute la tăiere și verifică ramurile rămase pentru a le extrage pe cele deteriorate sau bolnave, capabile să strice aspectul și sănătatea acestui element peisagistic.
Spor la treabă!
Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!
AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!