Cum să, Sfaturi practice

FOARFECA DE TUNS GARDUL VIU – Ghid cu 7 sfaturi practice, pentru o alegere ușoară

Foarfecile de grădină și de tuns gardul viu sunt unelte de grădinărit esențiale pentru întreținerea și toaletarea spațiului verde din jurul casei. Clasica foarfecă manuala a fost surclasată, în timp, de modele mult mai evoluate și îmbunătățite, astfel încât să fie ușor de folosit chiar și de cei mai nepricepuți grădinari în devenire! Ai grijă de arbusții și gardul viu din jurul casei tale cu cea mai la îndemână și practică foarfecă, potrivită pentru tine și “nevoile” grădinii tale!

Știi de care tip de foarfecă ai nevoie ?

A venit momentul să cosmetizezi gardul viu care-ți înconjoară armonios și decorativ casa, iar primul impuls este să pui mâna pe foarfeca metalică clasică, manuală, cu care să remodelezi tufele și arbuștii ale căror frunze și ramuri au crescut haotic din sezonul trecut și până acum. Folosirea foarfecilor manuale de tuns gardul este migăloasă, anevoioasă, consumatoare de timp și energie și te poate predispune la greșeli în remodelarea armonioasă a tufelor și în redarea unei forme aspectuoase.

AGRONOMO, împreună cu STIHL, îți pun la dispoziție o gamă variată de foarfeci de grădină și de tuns gardul viu, perfect adaptate nevoilor tale, dar și ale mediului, atât de greu încercat de poluare. Ai de optat între unelte de grădinărit ușor de mânuit, silențioase, fără emisii de noxe și cu putere optimă, astfel încât efortul de a tunde gardul din jurul gospodăriei să fie înjumătățit, iar grădinăritul să devină o plăcere sau relaxare!

Foarfeca electrică pentru tuns gardul viu – Dacă la alte foarfeci de grădină te deranjează foarte tare zgomotul și dificultatea de a le manevra, modelele electrice de la STIHL te vor convinge că întreținerea gardului viu din jurul casei se poate face și fără asurzire sau stres. Sunt silențioase, taie cu precizie crengile și frunzele și au o putere mare, ajutându-te să termini toaletarea gardului în doi timpi și trei mișcări. În plus, STIHL îți pune la dispoziție două tipuri de foarfeci electrice, în funcție de tipul și structura gardului viu: una pentru tăierea frunzelor și crengilor subțiri, iar cealaltă, pentru modelele lemnoase și rezistente de arbuști.

Foarfeca pentru tuns gardul viu cu motor pe benzină – Foarfeca cu motor pe benzină este ideală pentru spații mari și extinse, întrucât oferă o libertate mare de mișcare și o mânuire ușoara și rapidă a utilajului. În plus, este una dintre foarfecele care asigură o tăiere elegantă și îngrijită a gardului viu, ajutându-te să ai un decor verde armonios în jurul casei. Alege întotdeauna motofoarfecile de la STIHL, dacă gardul viu din jurul casei este rezistent sau lignificat!

Foarfeca de tuns gardul viu cu acumulator – Dacă modelele electrice sau pe motor nu te-au convins și nu par să ți se potrivească, poți încerca flexibilitatea, ușurința și mobilitatea pe care le oferă foarfecile de tuns gardul viu cu acumulatori performanți de la STIHL. Sunt silentioase, ușor de manevrat și au o capacitate puternică de tăiere. Foarfecele cu acumulatori sunt potrivite atât pentru persoane novice în activități de grădinărit, cât și pentru profesioniști în îngrijirea peisagistică.

7 caracteristici CHEIE

Ca să găsești cea mai bună foarfeca de gard viu, ai nevoie atât de datele tehnice ale produselor, cât și de un ghid care să te ajute să le descâlcești, așa că noi îți sărim în ajutor și îți propunem, în rândurile de mai jos, câteva criterii de selecție ușor de aplicat.

1. TIPUL DE FOARFECĂ – Pentru că tehnologia devine tot mai prezentă în viețile tuturor, nici îngrijirea spațiilor verzi nu se lasă mai prejos. Așa că printre cele mai bune foarfeci de gard viu, pe lângă foarfecile clasice, trebuie să adaugi în lista ta și posibilii candidați motorizați. În felul acesta, tipurile de foarfeci folosite la îngrijirea gardurilor vii se deosebesc mai întâi după tipul de acțiune cu ajutorul căreia sunt puse în funcțiune: poți să alegi o foarfecă manuală, electrică sau cu motor termic. O foarfecă cu carburant, un trimmer, poate să funcționeze pe baza unui motor în 2 sau 4 timpi. Alegerea motorului termic o poți face în funcție de putere, consum și greutate. Dintre cele cu motor electric ai putea să alegi fie una care se alimentează la rețeaua de curent, fie una cu acumulator. Un trimmer electric cu acumulator are avantajul că poate fi transportat oriunde, chiar dacă accesul la rețea e dificil, pe când cea cu alimentare la 220 V va fi dependentă de un prelungitor.

2. PUTEREA – Când iei în considerare achiziționarea unei foarfeci de gard viu, la un preț bun, trebuie să arunci o privire asupra puterii de care dispune, bineînțeles în cazul în care ai de-a face cu un motor. Astfel, cele mai frecvent întâlnite motoare termice sunt în 2 sau 4 timpi. Cele în 2 timpi funcționează cu un amestec de ulei și carburant și dispun de o capacitate cilindrică de 22 până la 31 cmc, sau chiar 52 pentru cele telescopice, ceea ce înseamnă de la 0,4 la 3 cai putere. Motorul în 4 timpi este mai puternic, dar mai greu, limitându-ți mobilitatea. Un motor alimentat la curent electric poate ajunge la o putere de 400 pana la 700 W, ce se distribuie proporțional cu lungimea lamei, în vreme ce pentru o foarfecă cu acumulator este interesant de aflat voltajul, pentru a ști ce autonomie îți poate oferi: între 30 și 50 de minute (18 V) sau până la 90 de minute (36 V).

3. LUNGIMEA LAMEI – Lungimea lamei trebuie stabilită atât în raport cu modul în care lucrezi (dacă lucrezi de aproape, pentru îngrijirea unor detalii, sau ai de făcut tăieri intensive), cât și în funcție de mărimea gardului viu. De obicei, te poți descurca destul de bine cu o lamă de 15 cm pentru lucrările mărunte, dar ar fi bine să alegi lame mai lungi, de 20-30 de cm, când știi că volumul de muncă este mare. Cele mai eficiente sunt, cele care au lungimi cuprinse între 40 și 70 de cm. În acest din urmă caz, vei observa că lungimea mânerelor va crește și ea, proporțional. Întrucât lungimea lamei determină în mod direct tăietura pe care o efectuezi, lamele mai lungi îți permit să faci o muncă mai rapidă, prin scurtarea timpului necesar pentru parcurgerea unei suprafețe. În plus, dacă găsești o foarfecă de gard viu care să fie dotată cu o lamă mai lungă, ai șanse să ajungi la un rezultat uniform, fără denivelări. Nu trebuie să uiți că lamele lungi echivalează cu o greutate mai mare, un alt criteriu ce merita discutat.

4. TIPUL DE LAMĂ – Lama de foarfecă poate avea o tipologie diferită, iar asta se reflectă în felul în care lucrezi sau în costuri și productivitate. Vei întâlni lame drepte, care sunt varianta clasică de lamă de foarfecă. Ele sunt potrivite atât pentru iarbă, cât și pentru arbuștii cu lemn moale și lăstari tineri. Alte lame sunt prevăzute cu zimți, așa încât să prindă cu putere crengile mai groase și să le secționeze fără ca acestea să alunece din prinsoarea foarfecii. Spre deosebire de lamele drepte, acestea au, însă, nevoie de o ascuțire făcută de către un specialist. Între altele, modul în care este prinsă lama ar putea să te ajute. Un ax de prindere descentrat îți permite, de regulă, să tai corect porțiuni aflate lângă un gard sau zid. Un trimmer de gard viu motorizat va avea de obicei două lame care acționează concomitent, de formă zimțată, cu dinți tăietori. Materialul din care sunt confecționate lamele este de asemenea important. Cele care au în compoziție mai mult carbon, mangan, vanadiu sau alte tipuri de aliaj sunt create pentru a rezista mai bine la uzură și au o durată de viață mai mare. O foarfecă de gard viu, la preț bun, ar trebui să încorporeze o astfel de lamă.  

5. GREUTATEA – În funcție de model, greutatea unei astfel de foarfeci diferă, iar ca să faci o alegere potrivită, trebuie să ții cont de propria ta forță în membre, ca și de posibilitatea de a lucra corect, în linie dreaptă, cu o foarfecă grea. Cele mai grele modele sunt, probabil, cele cu motor termic. Acestea cântăresc între 4 și 7 kg și sunt urmate de trimmer-ele electrice, de 2 până la 6 kg. De obicei, niște foarfeci de gard viu, ieftine și bune, ajung să totalizeze o greutate mai mică atunci când nu suportă și motor.

6. DISTANȚA DINTRE DINȚI – În cazul instrumentelor cu motor, distanța la care sunt plasați dinții este importantă, pentru că în funcție de ea poți să determini dimensiunile crengilor pe care le poate secționa aparatul tău. Cu cât distanța este mai mică, cu atât elementele prinse în lanț vor fi mai mici în dimensiuni. În cazul unui gard viu care a atins maturitatea se recomandă distanțe de 30 mm sau mai mult, pe când gardurile vii mai tinere, cu lăstari mai mici, pot fi îngrijite cu foarfeci ce ating distanțe de 15-20 mm între dinți.

7. ALTE CRITERII – Există și alte lucruri despre care e bine să te interesezi, precum ușurința cu care se mânuiește un produs, tipul de mâner cu care este prevăzut, materialele care au fost folosite pentru construcția sa și multe altele. Ai ocazia să le folosești în selecția ta, atât timp cât le ai la îndemână.

Odată ce ai parcurs ghidul nostru, poți încerca să alegi unul dintre produsele din magazinul online, dar înainte de asta, poți să arunci o privire asupra întreținerii și toaletării gardului viu, AICI.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!