10 ASPECTE esențiale pe care trebuie să le ai în vedere când alegi o MAȘINĂ DE TUNS IARBA
23 aprilie 2021
Cum alegi masina de tuns iarba? Ghid util pentru a face cea mai bună achiziție., Dacă faci alegerea potrivită, mașina de tuns iarba te va ajuta să economisești timp, energie și să ai un gazon care să arate impecabil.
Care sunt principalele criterii de diferențiere și ce tipuri de masini de tuns iarba există.
Un gazon bine întreținut este baza pentru o grădină ca o adevărată oază de relaxare. Pentru a avea grijă așa cum se cuvine de gazon, este imperativ să ai o mașină de tuns iarba care să se plieze perfect pe nevoile tale. Aceste ustensile au fost dezvoltate pentru mai multe nevoi și utilizează mecanisme diferite de funcționare. Trebuie să stabilești, de la bun început, că ai de ales între 4 tipuri principale de aparate de tuns iarba:
- cu cilindru – sunt cele în care lamele se rotesc vertical retezând firele de iarbă la fel cum ar face o foarfecă. Pot fi electrice, manuale, pe benzină și sunt recomandate pentru suprafețe drepte și pentru a tăia gazonul foarte scurt.
- rotative – cu lame care se rotesc în jurul unui ax și secționează firele de iarbă ca o coasă. Aceste modele sunt versatile și se potrivesc pentru utilizarea pe terenurile cu ușoare denivelări, așa cum sunt multe dintre curțile noastre. Pot fi manuale, electrice, sau pe benzină.
- trimmere și motocoase – cu astfel de aparate se pot face retușuri și se pot tunde suprafețele mai dificile. Pot fi utilizate pe suprafețe mici și medii și mai puțin pe suprafețe mari pentru că implică mai mult efort din partea utilizatorului.
- tractorașe de tuns iarbă – sunt potrivite pentru suprafețe mari pentru că sunt comode și rapide, practiv nu trebuie decât să te așezi în scaun și apoi să mergi prin toată grădina pentru a tăia gazonul. Aceste tractorașe sunt, de regulă, pe benzină.
Alimentarea este un alt aspect care diferențiază mașinile de tuns iarba. În funcție de acest aspect poți să faci o alegere mai bine pliată pe felul în care o vei utiliza. Din acest punct de vedere avem de ales între patru variante:
- Manuală – Lamele sunt acționate manual, prin simpla împingere a utilajului. Este potrivită pentru suprafețe mici și netede, fiind propulsată doar de forță umană. Este, totodată, și o variantă economică atât ca preț de achiziție, cât și că resurse pe care le va consuma ulterior.
- Electrică – Funcționează pe curent electric, este rapidă și potrivită pentru suprafețe de mărime medie. Cablul mașinilor electrice este, însa, incomod, iar dacă nu ai o priză la îndemână, va trebui să folosești prelungitoare și să te asiguri că sunt protejate împotriva umezelii.
- Pe benzină – Indicată pentru suprafețe mari, oferă mai multă libertate de mișcare pentru că nu ești condiționat de firul de alimentare. Este, de regulă, mai costisitoare, dar are și o putere mai mare.
- Cu acumulatori – Acest tip de alimentare este, practic, tot pe bază de curent electric, însă acumulatorii se încarcă înainte de utilizarea mașinii. Acest lucru îți oferă libertatea de mișcare, însă, în funcție de modelul ales, s-ar putea să nu ai parte de suficientă autonomie pentru a tunde întreaga peluză.
10 aspecte esențiale pe care trebuie să le ai în vedere când alegi o mașină de tuns iarba
Când vorbim despre alegerea unui utilaj sau a unui accesoriu de grădinărit nu putem discuta în termeni radicali. Niciun aparat de tuns iarba nu poate fi catalogat de toți utilizatorii drept cel mai bun, cel mai important factor este plierea pe nevoile fiecăruia dintre noi. Așadar, nu îți putem indica cea mai bună mașină de tuns iarba, dar îți putem spune care sunt aspectele pe care ar trebui să le ai în vedere atunci când vrei să faci o achiziție în acest sens.Iată ce trebuie să urmăreșți:
- Suprafața recomandată pentru tuns – Este cel mai puternic element de care trebuie să ții cont când alegi o mașină de tuns iarba. Dacă ai câțiva metri pătrați de gazon, cu siguranță nu ai nevoie de un tractoraș și, de altfel, s-ar putea să-ți fie imposibil să îl folosești. Te poți îndrepta, așadar, către variante pentru suprafețe mai mici. Când ești în căutarea unei mașini de tuns gazonul urmărește în specificații recomandarea producătorului cu privire la suprafața de lucru. Trimmerele și motocoasele sunt potrivite pentru suprafețe de circa 100 de metri pătrați, însă de la 300 de metri pătrați în sus ai nevoie de mașini de tuns iarbă mai puternice.
- Putere motor (CP și W) – Puterea motorului este unul dintre cei mai importanți factori când vine vorba despre alegerea mașinii de tuns iarba. Când te vei uita la specificațiile mașinilor de tuns iarba vei observa că puterea motorului este exprimată fie în Watti (în cazul mașinilor de tuns iarba electrice) fie în CP (cai putere, în cazul mașinilor de tuns iarba pe benzină).
- Lățimea de tăiere – Acest element este important deoarece îți arată cât de repede poți tunde peluza ta cu o anumită mașină de tuns iarba. Altfel spus, odată ce afli lățimea de tăiere, care este exprimată în centimetri, poți determina cât timp îți va lua să tunzi iarba pe o anumită suprafață.
- Autonomia de funcționare – Acesta este un aspect care se verifică doar în cazul mașinilor de tuns iarba cu acumulator sau a celor cu motor cu ardere internă. Această specificație îți spune ce suprafață poți tunde cu o încărcare a acumulatorilor sau cu un plin de benzină.
- Turația în gol a lamelor – Este notată în general în turații/minut și, cu cât este mai mare valoarea, cu atât mai bine va funcționa mașina atunci când vine vorba despre plante mai fibroase. Așadar, o mașină cu o turație în gol mai ridicată este potrivită pentru a tunde gazonul foarte des.
- Nivelul de zgomot – Neglijat de multe ori, acest aspect ține de confort. Nimeni nu își dorește să petreacă zeci de minute într-un zgomot infernal, așa încât este recomandat să urmărești și acest element.
- Protecția la suprasarcină a motorului – Funcția de protecție la suprasarcină a motorului ține de fiabilitatea mașinii și o protejează de eventuale defecțiuni sau accidente. Dacă mașină are o astfel de protecție, motorul ei se oprește în mod automat atunci când lamele întâmpină un obstacol – o rădăcină sau o tulpină puternică.
- Tipul de colectare – Mașinile de tuns iarbă pot avea un sac colector (locul în care se strânge iarba tăiată) sau pot lasa iarba tunsă în urmă lor, urmând că tu să o strângi ulterior. Este limpede că varianta cea mai comodă este cea cu sac colector, care nu mai presupune o muncă în plus. În cazul în care vrei să achiziționezi o mașină de tuns iarbă cu sac colector, urmateste și care este capacitatea sacului, exprimată de regulă în litri. În felul acesta vei ști dacă poți tunde toată peluza fără să te oprești că să golești sacul.
- Manevrabilitatea – Dacă ai de tuns o suprafață mare, de câteva sute de metri pătrați, manevrabilitatea este extrem de importantă. Dacă ai o mașină de tuns iarbă care se manevrează ușor, vei termină treaba într-un timp mult mai scurt. În schimb, dacă este grea și dificil de manevrat, îngrijirea gazonului va deveni o adevărată corvoadă și va dura mult mai mult timp.
- Producătorul – Unii producători de mașini de tuns iarbă sunt recunoscuți pentru calitatea produselor lor. Unii producători dezvoltă utilaje pentru suprafețe mari – terenuri de sport, de exemplu – în vreme ce alți producători se axează mai mult pe mașini de tuns iarbă pentru uzul în curți și grădini.
Alte aspecte importante când alegi o mașină de tuns iarbă sunt funcțiile de siguranță, sau înălțimea de tăiere, respectiv a mânerului. În ceea ce privește prețul, mașinile de tuns iarbă pot fi foarte ieftine – sub 200 de lei (cele manuale, de regulă) sau pot avea un cost mai ridicat – peste 4.500 lei – care reflectă și mai multă putere și funcții suplimentare. Vezi aici toată gama de mașini de tuns iarba pe care o punem la dispozitie pe agronomo.ro
Cum întreții mașina de tuns iarba?
Indiferent de preț, producător și funcții suplimentare, fiabilitatea și funcționarea corespunzătoare a unei mașini de tuns iarbă depinde, în definitiv, tot de utilizator și de cum o îngrijește. Pentru ca mașînă de tuns gazonul să nu se defecteze în scurt timp și să funcționeze în parametri optimi cât mai mult, trebuie să iei în considerare următoarele aspect:
- Curățarea – Mașîna de tuns iarbă trebuie menținută curată, fără elemente vegetale rămase pe lame. Curățarea se face după fiecare utilizare, golindu-se sacul de colectare și îndepărtându-se toate firele rămase pe lame. ATENȚIE! Operațiunea de curățare trebuie făcută în deplină siguranță, așa că e de preferat să deconectezi aparatul de la sursă de energie, indiferent care este aceea.
- Ascuțirea lamelor – Cuțitele mașinilor de tuns iarbă se pot scoate și se pot ascuți cu pile speciale sau cu polizoare motorizate.
- Protejarea împotriva ruginii – Se realizează prin lubrifierea elementelor expuse la rugină. Se poate face cu lubrifiant special sau chiar cu spray lubrifiant universal.
- Schimbarea periodică a uleiului – Se face la mașinile de tuns iarbă care funcționează pe benzină. Uleiul trebuie schimbat la începutul fiecărui sezon sau la un anumit interval de ore de funcționare, în funcție de specificațiile producătorului.
- Curățarea filtrului de aer – Nu toate mașinile de tuns iarbă au un astfel de filtru de aer, însă, în cazul în care mașînă pe care o folosești are un asemenea filtru, el trebuie curățat sau schimbat, în funcție de materialul din care este făcut (hârtie sau burete).
- Înlocuirea bujiei – În funcție de modelul ales, mașina de tuns iarbă ar putea necesita schimbarea sau curățarea bujiei la începutul fiecărui sezon.
- Depozitarea – Este un aspect foarte important pentru că poate duce la defecțiuni majore. Mașina de tuns iarba se depozitează într-un loc ferit de umezeală și temperaturi extreme și într-un loc in care nu există riscul de incendiu (mai ales dacă vorbim despre o mașină de tuns iarbă pe benzină).
Ca o concluzie, putem spune că, deși pare foarte simplă alegerea unei mașini de tuns iarba, această etapă nu trebuie trecută cu vederea. Cel mai important aspect de care trebuie să ții cont, este suprafața pe care vrei să o întreții. Dacă știi să ne spui asta, atunci pașii următori vor fi mult mai simplu de parcurs. Apelează la specialiști în domeniu și cere sfaturi! Te așteptăm la AGRONOMO, în Arad, str. Petru Rareș, nr. 111 (cartier Grădiște), unde vei găsi mereu sprijin pentru a alege mașina de tuns iarbă, potrivită pentru tine și nevoile tale. Iar pentru că găsești pe stoc, direct în SHOWROOM, modele pentru începători cât și pentru profesioniști, îți va fi mult mai ușor să alegi.
Spor la treabă!
Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!
AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!