Cum să, Sfaturi practice

MOTOCOASA perfectă – 4 detalii esențiale de știut

Știi cum alegi cea mai bună motocoasă pentru grădina ta!

Motocoasele de umăr reprezintă un segment aparte în portofoliul unui producător de utilaje agricole pentru că domeniul de aplicaţii este relativ limitat dar ca durata de folosinţă în timpul unui an este relativ îndelungat, depinzând de factori cum ar fi umiditatea şi căldură. Motocoasele de umăr sunt echipamente ce acoperă o gamă completă de lucrări: tăiat iarba, curăţit peluze şi spaţii verzi, cosit fâneţe dar şi defrişat arbuşti şi buruieni.

Cum motocoasele sunt echipamente esențiale în îngrijirea grădinii, este foarte important să știi cum alegi cea mai bună motocoasă. Dacă vrei să faci alegerea potrivită pentru tine şi să ai o motocoasă performantă cu care să îţi îngrijeşti corespunzător gazonul chiar şi în cele mai greu accesibile locuri, trebuie să studiezi câteva aspecte legate de aceasta.

Dacă te numeri printre fericiţii posesori ai unei grădini, trebuie să începi să te documentezi cu privire la echipamentele şi uneltele de care ai nevoie pentru a-ţi menţine grădină frumoasă şi îngrijită. Pe lângă motocoase, mai găsim şi alte echipamente extrem de utile în menţinerea unei grădini şi terase în perfectă stare, cum ar fi: maşinile de tuns iarba, aparatul de spălat cu presiune, scarificatoarele, aeratoarele, cultivatoarele şi trimmerele pentru gard viu. Astfel, acum e cel mai bun momentr să îţi echipezi corespunzător căsuţa cu echipamente.

Echipamentele pentru grădină sunt esenţiale în îngrijirea corespunzătoare a acesteia şi te vor ajuta să lucrezi mai rapid şi mai eficient. Din acest motiv, este esenţial ca toate aceste echipamente şi maşini să fie alese cu simţ de răspundere, să fie alese dintre cele mai bune şi mai ales trebuie utilizate corespunzător.

Alege motocoasa potrivită pentru grădina ta: CE SĂ ŞTII

Înainte să detaliem caracteristicile pe care o motocoasă bună le are, este important să îți furnizăm câteva date pe care trebuie să le ştii şi pe care trebuie să le studiezi înainte să te decizi asupra modelului de motocoasă. Mai mult, aceste date te vor ajuta şi te vor ghida să faci alegerea potrivită pentru nevoile grădinii tale.

Să alegi o motocoasă sau o maşină de tuns iarba?

Pentru a face alegerea corectă şi pentru a şti dacă ai nevoie de o motocoasă sau o maşină de tuns iarba, este important să afli câteva lucruri utile, cum ar fi:

  1. Alegere în funcţie de suprafaţa grădinii – ambele echipamente au acelaşi scop şi aceeaşi utilizare, însă utilizarea lor trebuie stabilită în primul rând în funcţie de mărimea suprafeţei de curăţat. Spre deosebire o de maşină de tuns iarba, motocoasa are dezavantajul că nu poate fi utilizată pe suprafeţe foarte mari;
  2. Grădina cu buruieni – o motocoasă de calitate şi puternică poate fi utilizată cu succes la tăierea buruienilor solide, ceea ce o maşină de tăiat iarba nu reuşeşte;
  3. Preţul şi întreţinerea – o motocoasă are avantajul de a avea un preţ mai mic faţă de o maşină de tuns iarba, este mult mai uşor de întreţinut, este mult mai uşor de depozitat;
  4. Performanțe, efort şi timp – în momentul în care suprafaţa de curăţat este mai mare de 200 mp, utilizarea unei motocoase devine obositoare şi mai puţin eficientă. Însă, performanţele motocoasei depind foarte mult de tipul de motocoasă şi de puterea motorului. Trebuie să ai în vedere că pentru suprafate mai mari îţi trebuie o motocoasă foarte puternică şi în al doilea rând trebuie să te gândeşti la efortul depus şi timpul pierdut. În schimb, cu o maşină de tuns iarba de calitate vei tăia iarba rapid, eficient şi fără să depui prea mare efort.

Cât de mare este grădina ta?

Înainte să te decizi ce tip şi ce model de motocoasă alegi este bine să ai în vedere mărimea grădinii tale. Cu cât suprafaţă care necesită îngrijire este mai mare cu atât este mai vital să analizezi caracteristicile motocoasei. Atunci când îţi alegi modelul şi puterea cositoarei tale, întotdeauana trebuie să ai în vedere suprafaţa grădinii tale, pentru că îţi va influenţa rezistența şi performanţele motocoasei. Toate modelele au în specificaţiile tehnice informaţii cu privire la suprafaţa de utilizare recomandată.

  • Suprafaţă mică (până în 50-80 mp) – poţi alege o motocoasă mică, uşor de manevrat, cu un motor nu foarte puternic (între 600 – 1000 W). Pentru o astfel de suprafaţa poţi alege o coasă electrică cu fir de nylon, cu un motor de 800 W pentru că este suficient de rezistenţă şi puternică pentru a curăţa această zona
  • Suprafaţa medie (80-200 mp) – trebuie să ai în vedere că trebuie să alegi o motocoasă mult mai puternică, cu capul de tăiere din metal (cu cuţit sau lame), o motocoasă care să reziste la o utilizare îndelungată. Pentru astfel de suprafeţe este indicat să vă orientaţi către o motocoasă pe benzină, cu un motor de minim 1400 W sau către o motocoasă electrică cu cap din lame şi motor mare;
  • Suprafaţa mare (peste 200 mp) – sunt mai dificil de întreţinut cu o motocoasă pentru că este consumator de timp şi de aceea este mai indicat, ca pentru o astfel de suprafață, să îţi achiziţionezi o maşină de tuns iarba. Îţi va fi mult mai uşor, comod, vei depune mai puţin efort şi îţi va lua mult mai puţin timp să îngrijeşti o astfel de grădină cu o maşină de tuns iarba decât cu o motocositoare. Însă, există şi motocoase profesionale, foarte puternice care pot face faţă unei astfel de suprafeţe.

Ce tip de vegetaţie ai în grădină?

Analizează peisagistica grădinii tale înainte de a alege motocoasa, pentru că în funcţie de tipul de vegetaţie şi elementele componente trebuie să îţi ajustezi alegerea. Dacă ai o grădină cu pomi, tufişuri, alei, elemente decorative, mobilier de grădină sau alte obiecte care fac dificilă curăţarea ierbii pe lângă ele, trebuie să alegi o motocoasa căreia îi poţi regla unghiul de tăiere, cu o tijă lungă sau reglabila pe înălţime şi cu sistem de tăiere schimbabil. Dacă pe lângă acestea, mai apare ca și criteriu, dimensiunea mare a grădinii, este indicat să ai la dispoziţie o maşină de tuns iarba, cât şi o coasă electrică (nu foarte puternică) sau un trimmer pentru a face finisajele. Aici este recomandat să achiziţionezi o motocoasă cu un sistem dublu de tăiere şi pe care îl poţi schimba cu uşurinţă în funcţie de nevoi şi de elementele tăiate (crenguțe, iarbă, etc). Astfel, îi poţi ataşa firul de nylon, care îţi permite să tăi cu uşurinţă elemente fragile precum gazonul şi care te va ajuta la finisarea ierbii în zonele de trecere (alei, etc) său capul cu lame/cuţit care este mult mai eficient pentru a tăia vegetaţia mai dură şi pe suprafeţele mari de teren.

Cum alegi cea mai bună motocoasă pentru grădina ta?

În funcţie de structura grădinii tale şi de nevoile tale, trebuie să alegi cositoarea potrivită, însă pentru asta trebuie să ştii ce caracteristici esenţiale trebuie să aibă motocoasa respectivă, astfel încât nevoile să fie satisfăcute iar performanţele să fie maxime.

Tipurile de motocoasă – În funcţie de nevoile tale, de mărimea grădinii, de tipul de vegetaţie pe care îl ai în grădină şi în funcţie de preferinţele personale poţi alege între o motocoasă electrică şi o motocoasă pe benzină. Motocoasa electrică este mult mai silenţioasă decât motocoasa pe benzină, este mai uşor de întreţinut pentru că nu necesită ulei şi combustibil, este mai uşoară decât cea pe benzină ceea ce presupune o utilizare mai facilă de către toţi membrii familiei, însă nu este la fel de eficientă.

Motocoasele electrice

Motocoasele electrice pot fi cu fir de alimentare (la priză 230 V) sau fără fir de alimentare. Motocoasele electrice fără fir de alimentare funcţionează în baza acumulatorilor, care trebuie încărcaţi periodic. Diferenţa dintre motocoasa electrică cu fir şi motocoasa electrică pe acumulatori se observă în preţ (cele cu acumulatori fiind mai scumpe) şi în manevrabilitate. Neavând fir de alimentare, motocoasa electrică cu acumulatori este mult mai uşor de manevrat, însă trebuie să plăteşti un preţ mai mare pentru asta. Dar, nu trebuie elimnat din calcul faptul că, majoritatea utilajelor electrice fără fir de la STIHL, folosesc același tip de acumulator. Asta poate fi de mare folos atunci când căsuța ta cu echipamente găzuiește și alte echipamente, cum ar fi, mașinile de tuns iarba, scarificatoarele, trimmerele de gard viu, suflantele, etc.

Motocoasele pe benzină

Motocoasele pe benzină necesita o îngrijire mai atentă pentru că au nevoie atât de combustibil cât şi ulei, însă spre deosebire de motocoasele electrice sunt mai puternice, mai comode pentru că nu au fir de alimentare şi mai ales sunt mai eficiente pentru suprafeţe mai mari de teren şi pentru vegetarie dură. Dacă terenul tău este mare şi cu vegetaţie bogată, atunci o motocoasă pe benzină este alegerea potrivită.

Specificații suplimentare de care trebuie să ții cont.

  • Puterea motorului – Puterea motorului este unul dintre principalele caracteristici de care trebuie să ţii cont. O motocoasă bună şi eficientă, care va face faţă cu brio încercărilor la care este supusă, va avea o putere a motorului mare şi un număr mare de rotaţii pe minut. Cu cât suprafaţă care trebuie curăţată este mai mare cu atât trebuie să îţi achiziţionezi o motocoasă mai puternică. Pentru o suprafaţă sub 50 mp, este recomandată o motocoasa cu o putere de 700-800 W, iar pentru un teren cuprins între 50 și-80 mp este necesară o motocoasă cu putere mai mare de 800 W. În cazul în care alegi o motocoasă pe benzină, puterea motorului este măsurată în CP, iar 1 CP este echivalentul a 735 W. Asta înseamnă că pentru un teren mediu şi mare (80-200 mp), ai nevoie de o motocoasa puternică şi este indicat să alegi o motocoasa pe benzină de cca. 2-3 CP. De asemenea, o motocoasă bună îţi va da posibilitatea să reglezi intensitatea puterii în funcţie de nevoi. Astfel, în funcţie de tipul de vegetaţie, zona în care o utilizezi şi de alte considerente poţi seta intensitatea puterii de tăiere (trepte de viteză).
  • Sistemul de tăiere – O motocoasă poate avea un sistem de tăiere cu fir de nylon, sistem de tăiere cu lame sau cuţite sau sistem dublu de tăiere. Motocoasele cu fir de nylon sunt eficiente pentru suprafeţe mici, pentru iarbă delicată, fără vegetaţie groasă. Trebuie să ai în vedere că o motocoasa cu fir de nylon nu face faţă la suprafeţe mari sau în a tăia tufişuri sau buruieni cu tulpini groase, însă este eficientă în a finisa iarba la margini sau intersecţia gazonului cu aleile. Însă, cu cât foloseşti firul de nylon mai des în zonele dificile cu atât trebuie să îl înlocuieşti mai des pentru că acesta se va rupe foarte uşor. Cele mai multe modele au firul de nylon strâns în sistem (tip bobină) şi tot ce trebuie să faci este să tragi de el pentru a ajusta lungimea lui. Motocoasele cu sistem de tăiere cu lame sau cuţite sunt mult mai eficiente, mai puternice, fac faţă încercărilor dificile şi suprafeţelor mari. Nu sunt la fel de “delicate” atunci când vine vorba de finisare la margini, însă cu atenţie poţi avea rezultate foarte bune. Un model foarte recomandat este acela care are sistem dublu de tăiere, atât fir de nylon cât şi cuţite şi pe care îl foloseşti în funcţie de nevoi. De exemplu, dacă ai o suprafaţă mare ataşezi cuţitele metalice iar pentru a finisa marginile detaşezi cutile şi pui firul de nylon.
  • Lăţimea de tăiere – Lăţimea de tăiere este și ea la fel de importantă deoarece, în funcţie de ea, vei termina treaba mai repede sau nu. În general, motocoasele au o lăţime de tăiere între 20 şi 35 cm, depinde de model. Apecificul curţii tale este cel care determină alegerea unei o motocoase cu lăţimea de tăiere potrivită.
  • Uşurinţa la utilizare – Motocoasa aleasă de tine trebuie să fie uşor de utilizat, să te simţi confortabil atunci când o folosești, să nu fie prea grea, să fie potrivită înălţimii tale, să fie cu tija reglabilă pe înălţime, să aibă firul de alimentare destul de lung (dacă este cu fir) încât să îţi permită să faci mişcări ample, să aibă curele sau hamuri pentru umeri pentru a-ţi lua greutate de pe braţe, mânere ergonomice care să permită un bun balans al corpului şi mai ales trebuie să aibă ai posibilitatea să reglezi unghiului de tăiere al ierbii.
  • Sistemele de siguranţă – Cele mai importante sisteme de siguranţă pe care trebuie să le găseşti la o motocoasă sunt: protecţia la butonul de pornire şi protecţia la capul de tăiere. Dacă o motocoasă cu fir de nylon nu este atât de pericoloasă (dar poate cauza accidente urâte), o motocoasă cu lame sau cuţite trebuie manevrată cu mare grijă pentru că poate cauza accidente grave. Indiferent de ce model alegi, ai grijă ca motocoasa să fie dotată cu sisteme de siguranţă şi poartă în permanenţă, pe perioada cositului, ochelari de protecţie pentru a evita accidentele nedorite.
  • Producătorul, garanţia şi service-ul – Producătorul este foarte important şi trebuie luat în considerare atunci când vrei să alegi o cositoare bună. Există producători foarte buni pe piaţă, producători care investesc în tehnologia utilizată şi folosesc materiale de calitate şi de aceea trebuie să fii sigur că alegi produse de la ei. Printre cele mai căutate şi de calitate motocoase găsim: motocoasele STIHL, HONDA, RURIS, BOSCH. Nu numai că acestea sunt foarte eficiente şi performante, dar au şi o foarte bună rezistenţă în timp. Dacă achiziţionezi o motocoasă de la un producător de renume nu va exista problema garanţiei. Oricum ai alege, fii atent la motocoasa care are garanţie cea mai mare oferită de producător și nu uita să iei în calcul locațiile pentru reparații și întreținere periodică. De asememena, trebuie să te asiguri că service-ul este prompt şi rapid. Există riscul ca motocoasa să necesite reparaţii sau întreţinere (mai ales dacă este o motocoasă pe benzină) şi de aceea este bine să o alegi pe cea care vine la pachet cu un bun serviciu de service. AGRONOMO este service autorizat STIHL, din 1994. Astfel, te încurajăm să apelezi la serviciile noastre de întreținere și service pentru utilajele tale, chiar dacă nu sunt din gama STIHL.

Recomandări motocoase de calitate

Pentru a-ţi facilita căutările, găsești aici o selecţie dintre cele mai bune şi căutate motocoase de pe piaţă, fabricate de cei mai mari producători din lume. În cazul în care recomandările noastre nu acoperă nevoile tale, te așteptăm în SHOWROOM-ul nostru din Arad, str. Petru Rareș, nr. 111 pentru a discuta cu specialiștii noștri în scopul de a te ajuta să alegi mai ușor ce ai nevoie.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură! 

Related Posts