Motoutilaje

Ghidul STIHL pentru pregătirea și ascuțirea lanțului pentru motoferăstrău

În rîndurile ce urmează, alături de STIHL, te vom ajuta să înțelegi de ce este importantă pregătirea și ascuțirea lanțului pentru motoferăstrăul STIHL.

Ajutoare pentru pilirea lanțului – Menținerea unghiurilor specifice și a dimensiunilor “de mână” poate fi extrem de dificila și necesită multa practică. De aceea STIHL recomandă folosirea ajutoarelor de pilire.

Echipament de pilire

1. Margine pentru verificarea adâncimii pilirii

2. Margine pentru verificarea unghiului pilirii

3. Margine pentru curățarea zimților și pentru măsurarea adâncimii acestora

4. Margine pentru observarea unghiului plăcii laterale

STIHL oferă echipamente de pilire pentru verificarea adâncimii zimților și unghiul dinților. Alege echipamentul potrivit tipului tău de lanț și apoi poți verifica toate unghiurile și dimensiunile necesare. Echipamentul de pilire simplifică procedura de verificare și adâncire a zimților.

Suportul pentru pilă – Suportul pentru pila STIHL te ajută să menții pila la înălțimea și unghiul potrivit în timpul pilirii. Suportul pentru pilă trebuie să se potrivească cu înălțimea lanțului.

Ghidul suportului de pilă FF1 – Dacă nu vrei să te bazezi doar pe măsurători optice atunci când ascuți lanțul, suportul pentru pila STIHL este suplimentul ideal. Selectează ghidul suportului de pilă care se potrivește înălțimii lanțului și așează-l deasupra lanțului, pe bara de ghidare la un unghi de 30 de grade. Suportul pentru pilă este ținut și ghidat lateral de ghidul suportului de pilă și aliniat la unghiul corect de pilire de 30 de grade pe bara de ghidare.

Suportul pentru pilă 2-în-1 – STIHL recomandă suportul pentru pilă 2-în-1 dacă vrei să ascuți lamele și să adâncești zimții într-o singură operațiune.

La fel ca și suportul de pilă standard, suportul de pilă 2-în-1 menține pila la înălțimea corectă pe lamă. Aranjamentul mânerului și marcajelor îți oferă un suport optic foarte bun pentru a menține unghiul de pilire de 30 de grade

Ghidul de pilire rotativ FG4 este un ajutor excelent pentru pilirea manuală – Alege ghidul de pilire rotativ și pila rotativă care se potrivesc zimților lanțului. Ghidul de pilire rotativ se poziționează direct deasupra lanțului, pe bara de ghidare. Așează pila rotativă în ghidul de pilire rotativ. Poziționarea pilei este ideală atunci când aceasta alunecă ușor și fără a se agăța de cele două rulouri de la bază, la unghiul corect de pilire. FG4 are de asemenea și o mică placă de pilire care se strânge pentru a verifica și a adânci zimții.

FG2 – FG2 este montat pe o bancă. Este necesar să îndepărtați lanțul drujbei de pe bara de ghidare pentru ascuțire.

Pregătirea lanțului drujbei și când este necesară ascuțirea lanțului?

Chiar și cel mai bun lanț de drujbă devine tocit după o anumită perioadă de folosire. Este timpul să reascuți lanțul când unul din următoarele lucruri se întâmplă:

  • lanțul nu se trage singur în tăietură, trebuie să aplici presiune pentru a forța tăietura
  • în timpul tăierii, din tăietură iese un praf fin în loc de bucăți mari și groase.
  • fum în interiorul tăieturii deși lanțul este lubrifiat și tensiunea acestuia este corectă.
  • tăietura se duce într-o singură direcție. Acesta este un indicator pentru lamele tocite pe o parte a lanțului sau mărimi iregulate ale zimților
  • drujba sare în timpul tăierii. În acest caz trebuie să verifici adâncimea zimților.

Pregătirea lanțului drujbei – Începe prin a curăța lanțul drujbei cu atenție, de exemplu poți folosi dizolvantul de rășină STIHL. Trebuie să examinezi lanțul pentru semne de lovire în același timp. Înlocuiește orice piesă lovită sau tocită imediat.

Dacă semnele de folosire au fost atinse, instalează un nou lanț imediat. În acest caz, ar trebui sa contactezi distribuitorul tău autorizat STIHL pentru mai multe sfaturi.

Tensiunea lanțului drujbei – Lanțul trebuie să fie tensionat mai mult decât de obicei pentru ascuțire. Asta previne ciobirea zimților și va fi mai ușor pentru tine să menții unghiurile potrivite. După ascuțire, restaurează tensiunea lanțului la normal

Identificarea zimțului principal – Găsește cel mai scurt zimte. Marchează-l ca zimte principal. Toți ceilalți zimți de pe lanț trebuie să aibă aceeași lungime. Pilește întâi zimtele principal și apoi ajustează-i pe ceilalți la aceeași lungime. Prinde lanțul într-o direcție potrivită pentru poziția zimtelui principal.

Prinderea mânerului de ghidare – Zimtele principal în rândul mâinii stângi. Prinde mânerul de ghidare cu vârful spre partea dreaptă, trage zimtele principal în poziția de tăiere și blochează lanțul folosind frâna de lanț. Degajează frâna lanțului pentru a trage lanțul de-a lungul mânerului și aplică frâna din nou înainte de a aranja următorii zimți.

Ascuțirea lanțului drujbei

Selectarea pilei – Selectează diametrul pilei rotunde pentru a se potrivi zimților lanțului. Verifică codul de cifre pentru zimții lanțului în partea exterioară a lanțului. Verifică tabelul pentru a afla mărimea zimților.

Fiecare tip de zimți se potrivește unui anumit diametru. Folosește doar pile speciale pentru ascuțirea lanțului drubjei. AGRONOMO are o gamă larga de pile de calitate STIHL.

Cum să ții pila

Ține pila ferm cu o mână și ghidează pila cu cealaltă mână, de-a lungul lamei, cu mișcări ascendente. Începe cu lama principală și poziționează pila în așa fel încât să poți aplica presiune și să poți pili din interiorul spre exteriorul lamei.

Întotdeauna ține pila la un unghi potrivit față de lamă (90 grade). Pila pilește doar dacă folosești mișcări ascendente – ridică pila de pe lamă atunci cand faci mișcarea descendentă. Rotește pila câte puțin la intervale regulate pentru a evita să pilești prea mult într-un singur loc.

Lanțurile pentru drujbele STIHL sunt de obicei pilite la un unghi de 30 grade – paralel față de marca de servici pentru unghiul de pilit. Ține pila în așa fel încțt un sfert din diametrul său să se afle deasupra plăcii superioare.

Verificarea rezultatului

Dacă poți observa zone întunecate pe marginea de tăiat, lama nu este încă ascuțită. Lama este ascuțită corect atunci când are aceeași culoare uniformă pe toată suprafața. Apoi pilește toți zimții din acel rând, la aceeași lungime, apoi întoarce drujba pe cealaltă parte și pilește toți zimții de pe celălalt rând. Toate lamele trebuie să fie de aceeași lungime ca lama principală.

Sfaturile profesionale STIHL

Înainte de a începe ascuțirea, marchează o lamă cu vârful unui creion. După două sau trei mișcări ale pilei, verifică cât material a fost înlăturat. Dacă suprafața arată uniform, atunci pilirea este corectă. Dacă înca sunt urme de culoare în diferite locuri, verifică dacă folosești pila corectă și asigură-te că nu ții pila prea sus sau prea jos. Adâncimea zimților poate fi mărită cu până la 0.2 mm pentru tăierea lemnului moale în condiții de vreme potrivita – fără îngheț. Nu continua să lucrezi niciodată cu lanțul până acesta este complet tocit. Câteva mișcări ale pilei la intervale regulate vor restaura ascuțimea imediat. Numără câte mișcări ale pilei folosești și folosește același număr pentru fiecare zimte pentru a obține zimți de lungime identică. Dacă descoperi că zimții dintr-un rând sunt mai scurți decât zimâii din celălalt rând, ai folosit mai multă presiune în primul caz. Corectează lungimea zimților prin câteva mișcări de pilire a zimților care sunt mai lungi.

Ca o concluzie la tot ce am menționat mai sus, dacă urmezi aceste reguli vei obține rezultate perfecte și cea mai bună performanță.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!