Cum să, Sfaturi practice

DRUJBĂ sau MOTOFERĂSTRĂU? E vreo diferență? Cum alegi și cum folosești în siguranță unealta potrivită?

Drujba sau motoferăstrăul (indiferent cum ai vrea să îi spui, înseamnă același lucru) reprezintă o unealtă utilă în orice gospodărie. În prezent există o gamă variată de motoferăstraie care reduc efortul depus la muncile în gospodărie. Ai auzit sigur de branduri ca STIHL, HONDA, RURIS, HECHT dar nu știi într-adevar care este cea mai bună drujbă pentru tine? Pe ce principii si informații alegi drujba, un produs care nu ar trebui să lipsească din nicio gospodarie? În general alegem o drujbă după calități de genul: să taie repede, să depunem efort puțin în procesul de folosire, să consume puțin, să aibă autonomie mare.

Motoferăstraiele se împart în 3 categorii de activitate:

Drujbe profesionale – Aceste drujbe/motoferăstraie sunt proiectate pentru lucrări zilnice, pentru utilizatori profesioniști. Acestea sunt drujbe cu motoare în 2 timpi și în 4 timpi, alimentate cu benzină sau mix benzină+ulei, pentru cele cu motoare în 2 timpi.

Drujbe din gama medie – Acestea sunt drujbe sau motoferăstraie cu lanț pentru lucrări obișnuite, utilizate într-o gamă largă de condiții. În general aceste motoferăstraie au aceeași bază de proiectare ca și cele profesionale, sunt drujbe cu motoare în 2 timpi, alimentate cu mix de benzină+ulei.

Drujbe pentru utilizare ocazională – Motoferăstraiele de acest fel sunt destinate celor care le utilizează rar și celor pentru care manevrabilitatea este mai importantă decât performanța. În multe situații pentru lucrări de tip hobby.

Caracteriticile motoferăstraului

Atunci când vine vorba despre drujbe, majoritatea oamenilor fac greșala de a o achiziționa pe cea care are puterea cea mai mare raportata la bugetul lor. Indiferent dacă ești un tăietor de lemne profesionist sau amator, dacă deții o grădina cu pomi bătrâni, ce trebuie îngrijită corespunzător, un ferăstrau cu lanț se va dovedi extrem de util, iar achizitți acestuia va constitui un proces destul de important. Investiția este una destul de considerabilă, iar pentru persoanele care utilizează ocazional o drujbă, va fi mai dificil să intuiască ce particularități, funcții și capabilități trebuie să aibă un aparat de calitate, pentru a oferi cel mai bun randament. Asadar, dacă v-ați decis să vă achiziționați o drujbă și nu știți cum să o alegeți, mai jos vă vom ajuta cu sfaturi. Mai exact, vă prezentăm principalele caracteristici de care ar trebui să țineți cont atunci când vreți să achiziționați o drujbă. Astfel, drujbele se împart în 3 grupe în funcție de tipul motorului:

Drujbe cu motor termic – cele mai populare, cu o putere mai mare. Din punct de vedere al randamentului, aceste versiuni sunt mai eficiente, din moment ce utilizează o turație mai mare și pot fi utilizate pe o rază extinsă.

Drujbe cu motor electric – indicate în gospodariile mici, fiind chiar destul de economice. Drujba electrică este o piesă mai mult recomandată pentru utilizări convenționale în gospodărie, deoarece este mai ușoară, economică și lucrează suficient de bine pentru sarcini moderate. Singurul inconvenient este faptul că mobilitatea este limitată, în funcție de lungimea cablului de alimentare, iar puterea poate fi mai scăzută.

Drujbe cu acumulator – vor necesita reîncărcarea bateriilor cu un cablu lung de alimentare. Acest tip de drujbă nu se potrivește foarte bine unor aplicații în exterior, spre exemplu într-o pădure. În funcție de aplicația de care aveți nevoie, puteți alege o drujbă cu motor pe benzină sau cu motor electric. Diferența între cele două este faptul că o drujbă pe benzină este recomandată utilizării profesionale, oferind putere și mobilitate iar cea cu motorul electric este recomandată aplicațiilor de tip hobby, utilă în aplicații mai mici.

Puterea și capacitatea motorului

La motoarele termice alimentate cu combustibil, puterea este exprimată în cai putere (CP), 1 CP = 735 W pe când la motoarele termice puterea este exprimată în W sau KW (1000 W). Capacitatea motorului alimentat cu combustibil se exprimă în centimetri cubi (CC). Cu cât capacitatea este mai mare, cu atât puterea este mai mare. Astfel, într-o gospodărie, o drujbă cu capacitatea motorului de 30-50 cc este suficientă. Dacă doriți să achiziționați o drujbă electrică, puterea de 1500-2000 W este suficientă petnru aplicații de tip hobby.

Siguranța în utilizarea dujbei sau motoferîstrîului

Una din zonele asupra cărora producătorii caută continuu soluții este zona de siguranță pe care drujba trebuie să o ofere utilizatorului în timpul folosirii. Astfel, prima etapă de siguranță este tensionarea corectă a lanțului înainte de utilizare, multe drujbe fiind echipate cu sisteme ușor de folosit pentru această acțiune. O altă funcție care asigură protecție este siguranța de oprire automată care poate proteja de incidente majore în situația unei utilizări defectuoase. Alte funcții de siguranță sunt autocurățarea, autoungerea care oferă un risc scăzut de blocare a drujbei în timpul acțiunii de tăiere.

Lanțul drujbei / motoferăstrăului

În ceea ce privește lanțul, aveți câteva aspecte esențiale de luat în considerare. În primul rând, lungimea acestuia, care poate fi cuprinsî între 30 și 59 cm, unele având o lungime chiar ți mai mare de 60 cm. Lățimea lanțului este un alt criteriu de luat în seamă, acesta putând avea 1.1 cm, 1.3 cm sau chiar mai mult. În cele din urmă, vorbim despre viteza lanțului. Aceasta variază atât în funcție de motorizare cât și de dimensiunile lanțului. Un mic sfat în ceea ce privește acest punct de pe listă este să nu vă hazardați să cumpărați o drujbă cu un lanț ce depășește aplicația dumneavoastră, în sensul că nu este necesar să cumpărați o drujbă de 49 cm, 1.3 cm și o viteză mare a lanțului dacă tot ceea ce aveți nevoie este să tăiați câteva vreascuri adunate în grădină.

Uleiul de lanț pentru drujbă

Pentru ungerea lanțului este recomandată utilizarea unui ulei special cu caracteristici de adeziune superioare. Nu folosiți niciodată ulei uzat, acesta poate duce la avarii ale pompei de ulei, lamei și lantului. Verificați lubrifierea lanțului de ferăstrău la fiecare alimentare cu combustibil. Verificați canalul de ulei în lama de ghidaj, acesta nu trebuie să fie înfundat. Verificați dacă canelura de ghidaj a lamei este curată. Verificați ca pinionul de vârf se rotește liber și că orificiul de ungere de pe vârful lamei de ghidaj nu este înfundat.

Sistemul anti-vibrare

Acest sistem este special conceput pentru a reda confortul cât și pentru a evita epuizarea fizică a utilizatorului. Sistemul este foarte util pentru cei ce lucrează intens cu acest echipament de grădină, iar cu cât vibrațiile sunt mai scăzute, cu atțt mai bine.

Greutatea drujbei

Greutatea crește odată cu performanța drujbei, iar dacă folosiți una ușoara pentru o aplicație medie, înseamnă mai mult timp de utilizare decât o drujbă mai grea dar care termină treaba mult mai rapid. Nu totul stă în greutate cât stă în eficiență.

Designul drujbei (și aici nu ne referim la aspect)

De regulă drujbele nu sunt chiar foarte ușoare, de aceea ar trebui să optați pentru o drujbă bună cu o greutate cât mai redusă. De asemenea, designul trebuie să fie ergonomic și să faciliteze folosirea acesteia. O drujbă trebuie să fie ușor de manevrat și să cântărească puțin, pe cât posibil. Dimensiunile lamei și ale lanțului vă permit să intuiți cam ce grosime pot avea buștenii pe care îi veți tăia. Cele mai ușoare sunt ferăstraiele electrice, ele lucrând și mult mai silențios decât cele pe bază de combustibil. Daca alegeți această ultimă variantă, verificați valoarea zgomotului produs la funcționare, care va fi exprimată în decibeli (dB). Zimții și lanțul trebuie să fie componente confecționate din oțel de cea mai bună calitate, rezistente la uzură și rugină. Un sistem de lubrifiere integrat va fi extrem de util în acest sens. Asigurați-vă că sistemul de pornire permite demararea facilă a motorului.

Fiabilitatea drujbei

Fiabilitatea include siguranța la utilizare și rezistența în timp a aparatului. Lanțul trebuie să fie tensionat corespunzător, pentru a evita accidentele și opririle dese. Un sistem cu oprire de siguranță este binevenit, mai ales considerând riscurile de manevrare ale unui astfel de dispozitiv. Puteți considera un avantaj, dacă beneficiați și de o opțiune de auto-curățare, prin eliminarea posibilelor acumulări de rumeguș.

Echipamentele de protecție

Acest criteriu este omis de majoritatea utilizatorilor, care consideră că nu le sunt necesare echipamente speciale pentru utilizarea unei drujbe. Greșit! 18% din accidentele forestiere și de grădină se produc din cauza echipamentului neadecvat.

Iată mai jos lista completă ce asigură protecție 100%:

  • pantaloni rezistenți la tăieri,
  • casca de protecție
  • mănuși din material special conceput pentru o prindere sigură
  • ochelari de protecție, căști de protecție, bocanci rezistenți.

Măsuri de siguranță specifice motoferăstrăului

Se impun măsuri speciale de siguranță în cazul utilizării motoferăstrăului, datorită vitezei mari de rotire a lanțului și dinților tăietori foarte ascutiți. Așadar, este interzisă utilizarea utilajului de către persoane minore cu excepția tinerilor peste 16 ani care au fost instruiți. Utilajul va fi împrumutat numai persoanelor care au fost instruite cu privire la utilizarea acestuia. Nu lucrați cu motoferăstrăul în caz de vreme nefavorabilă (vânt, ploaie, zăpadă, gheață) – pericol crescut de accidente!

Măsuri de siguranță personală

Întotdeauna utilizați o îmbrăcăminte adecvată. Nu purtați haine largi sau bijuterii. Dacă aveți părul lung, acesta trebuie legat. Apare riscul prinderii acestuia de către părțile componente ale mașinii aflate în mișcare.

  • Costumul trebuie să fie lejer, cu protecție contra tăieturilor.
  • Cizmele trebuie să aibă protecție împotriva tăieturilor, talpă aderentă și staif de oțel.
  • Casca de protecție trebuie să fie special concepută împotriva obiectelor căzătoare.
  • Nu uitați de ochelari, căștile împotriva sunetului și nici de mănușile de protecție

Depozitarea drujbei

Un capitol pe care mulți îl ignoră, deși nu ar trebui. Astfel, în cazul depozitării pe o perioadă de 3 luni sau mai mult, trebuie efectuate următoarele operațiuni:

  • Goliți și curățați rezervorul de combustibil în locuri cu bună ventilație
  • Deversați combustibilul conform normelor și condițiilor de mediu
  • Treceți carburatorul pe regim de mers la ralanti
  • Demontați lanțul și șina de ghidaj, curățați și pulverizați ulei protector
  • Curățați utilajul temeinic, în special nervurile cilindrului și filtru de aer
  • Întotdeauna înainte de depozitare curățati carcasa cu o cârpă puțin umezită în apă cu săpun
  • Depozitați unealta electrică într-un spațiu inaccesibil copiilor într-o pozitie stabilă și sigură într-un loc răcoros și uscat, evitând temperaturile prea ridicate sau prea scăzute
  • Protejați unealta față de acțiunea directă a razelor solare și păstrați-o într-un loc întunecos

În final, deși ne bazăm pe responsabilitatea ta, considerăm că este extrem de important să îți amintim că NU trebuie să folosești drujba, indiferent că este electrică sau cu motor pe benzină, după ce ai consumat alcool sau ai luat medicamente ce ți-ar putea afecta puterea de concentrare și atenția.

Acestea sunt doar o parte din sfaturile prectice pentru orice gospodar care își iubește grădina și căruia îi face plăcere să lucreze în natură. AGRONOMO există din dorința de a fi alături de acești oameni. Plăcerea de a sta în natură este motto-ul care ne definește! Așa că, nu uita! Orice ai vrea să faci în grădina ta, vino la AGRONOMO, spune-ne despre planurile tale și noi îți vom fi alături, cu cele mai bune soluții pentru rezultate deosebite.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!