Sfaturi practice

FITOFARMACIA – mica școală a producătorilor. Ce este și la ce ajută?

Ce este FITOFARMACIA?

Înainte să vorbim despre fitofarmacie, trebuie să plecam de la semnificația termenului în sine: FITOFARMACÍE s.f. Studiul produselor antiparazitare destinate plantelor. [Gen. -iei. / < fr. phytopharmacie].

Fitofarmaciile au un rol important în activitatea micilor producători de fructe, legume sau struguri dar nu numai. Sunt locurile în care produsele de protecție a plantelor se găsesc, de cele mai multe ori micro-ambalate, adecvate suprafețelor reduse, dar fără a face rabat de la calitate. De asemenea, fitofarmacia îți oferă o gamă largă de produse de uz fitosanitar precum pesticide, insecticide, fungicide, erbicide, îngrășăminte foliare, acaricide, moluscocide, capcane pentru șoareci, soluții împotriva gândacilor, spray, plante, insecticide pentru plante de apartament, spray pentru câini, raticide, semințe de gazon, pământ pentru flori, erbicid pentru gazon, etc.

Fiind un domeniu în care e foarte importantă cunoașterea și utilizarea corectă, te încurajăm să apeleazi la specialiștii din FITOFARMACIA AGRONOMO ori de câte ori ai nevoie de informații suplimentare referitoare la modul de utilizare al unor produse.

La ce ajută FITOFARMACIA?

Care este rolul fitofarmaciei în agricultura de astăzi?

Din punctul nostru de vedere, fitofarmaciile reprezintă o mică școală pentru micii producători. Aceștia apelează la noi având anumite probleme, își caută rezolvări și informații privind tehnologia de aplicare a produselor. Cu alte cuvinte, ei caută atât produsele de protecție a plantelor, cât și informațiile tehnice despre acestea și despre modul corect de folosire a lor.

Ce fel de clienți apelează la fitofarmacie?

Majoritatea clienților sunt, să zicem, clienți de-ai casei, cu care colaborăm de ani buni și cu care ne consultăm la fiecare început de an și stabilim tehnologii de tratamente. De-a lungul timpului, acestea suportă modificări, în funcție de condițiile climatice ale anului, presiunea de boli și dăunători.

Avem și clienți care ne vizitează în urma recomandărilor. Vin pentru prima dată și spun că fitofarmacia noastră a fost recomandată. Nu putem decât să ne bucurăm. Înseamnă că ne facem treaba bine!

De asemenea, sunt și clienți care vin hotărâți să achiziționeze un anumit produs, dar ne și consultă, luându-și informațiile necesare pentru a-și completa bagajul de cunoștințe. Toți cei care apelează la noi, au o problemă, pe care noi o identificăm, iar pe baza experienței și a recomandărilor noastre, propnem soluții care să fie pe măsura capacității de producție sau a puterii financiare a clientului. În aceste situații, suprafețele exploatate sunt relativ mici. Pe zona viticolă suprafețele sunt puțin mai mari, câteva hectare, până la 10-15 hectare de viță de vie. La fel și pe zona de pomicultură. Legumicultura, în zona noastră, e reprezentată în două bazine legumicole, atât culturi în câmp, cât și în spații protejate, iar ei au suprafețe destul de mici, în jur de 1000-2000 de metri de solarii în general. Fiind o fitofarmacie de oraș, îi avem și pe cei ce au mici gospodării în oraș sau în zone apropiate, unde au grădini pe care și le întrețin.

Care sunt provocările din acest domeniu?

O provocare majoră este conștientizarea micului producător asupra modului în care sunt folosite produsele de uz fitosanitar, asupra timpilor de pauză până la recoltare, asupra importanței de a nu sări anumite etape ale tehnologiei de tratament. În general, aici e zona în care noi acționăm, ca micii producători să plece de la noi cu un bagaj de cunoștințe care să le aducă și lor un plus de recoltă și, de ce nu, o satisfacție financiară, dar să și poziționăm produsele în momentele în care ele au eficiență maximă. De asemenea, compatibilitatea între produse este foarte importantă, la fel și respectarea dozelor. Pentru noi aceasta e provocarea: să știm că atunci când au plecat de la noi, am vândut nu doar un produs, ci un pachet întreg de cunoștințe necesare lor. În primul rând, sursele noastre de informare sunt companiile producătoare, care ne oferă un suport de informație suficient. Ne simțim într-o permanentă legătură cu ei și ne pun la dispoziție tot ceea ce ne este necesar.

Unde găsesc FITOFARMACIA AGRONOMO?

Ne găsești foarte ușor, în Arad, str. Petru Rareș ,nr. 111

Dacă ai nevoie de informații suplimentare, scrie-ne aici

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!