Cum să, Sfaturi practice, Utile

GENERATORUL electric – ce alegi si la ce e bun

Pentru a veni in ajutorul dumneavoastră, vă punem la dispoziție câteva sfaturi cu privire la alegera unui generator de curent electric, cât mai bine dimensionat pentru nevoile și bugetul alocat. La alegerea unui generator de curent electric trebuie să ținem cont de câteva din caracteristicile esențiale ale respectivului generator de curent. Din aceste caracteristici ale generatorului de curent rezultă: prețul, eficiența și simplitatea în exploatare, utilitatea, costrurile de exploatare și întreținere.

Dintre caracteristicile generatorului de curent ce trebuiesc luate în seamă înaintea deciziei de achiziționare, noi considerăm ca fiind determinante următoarele:

  1. Puterea furnizată de generator
  2. Tensiunea furnizată de generator
  3. Sistemul de pornire cu care este dotat generatorul
  4. Tipul de combustibil folosit de motorul ce antreneaza generatorul
  5. Regimul de lucru în care urmează să funcționeze generatorul
  6. Carcasa (caroseria) generatorului

În prezentul articol o să tratăm pe scurt fiecare din cele 6 puncte de mai sus, pe care noi le considerăm determinante în alegerea unui generator de curent electric, urmând să le dezvoltăm pe fiecare în parte.

1. Puterea furnizată de generator

Cosnumatorii se împart în două categorii, precum: Consumatorii inductivi sunt acei consumatori care la pornire consumă mai mult decât în regim nominal de funcționare, printre aceștia amintim: motor electric, frigider, aer condiționat, pompa de apă, hidrofor, bormașina electrică, flex, neon, mașina de spalat rufe, aparat de sudură, etc. În cazul acestor consumatori, pentru dimensionarea corectă a unui generator de curent electric, este necesar să determinăm curentul absorbit la pornire. Consumatorii rezistivi sunt acei consumatori ce nu consumă mai mult în momentul pornirii decât în regim de funcționare. Printre aceștia amintim: becuri cu filament, calorifere electrice, plite electrice, reșouri electrice, televizoare, radio, cuptor electric, etc. În cazul acestor consumatori, pentru a determina puterea generatorului de curent, este suficient să însumăm puterile lor.

În funcție de tipul consumatorilor trebuie ținut cont și de curentul absorbit la pornire, astfel, în cazul unui consumator inductiv, curentul absorbit la pornire va fi de câteva ori mai mare decât curentul de funcționare, în acest sens generatorul de curent va trebui astfel dimensionat încât să poată acoperi curentul de pornire al respectivului consumator, în caz contrar generatorul de curent nu vor furniza puterea necesară pornirii consumatorului.

Exemplu: Dacă dorim să alimentăm un hidrofor de 750W dintr-un generator de curent electric, generatorul va trebui să aibe disponibilă o putere de cel puțin 2.5 ori mai mare decât puterea nominală a hidroforului respectiv. Adică generatorul va trebui să fie de 750W x 2.5 = 1850W (minim).

Notă: La fiecare caz în parte acest factor de 2.5 ori la pornire, poate fi mai mare, în funcție de caracteristicile constructive ale respectivului hidrofor luat ca exemplu cât și a condițiilor de exploatare.

2. Tensiunea furnizată de generator

Generatoarele de curent, în funcție de tensiunea furnizată, sunt de două feluri:

  • Generator de curent electric monofazat (230 volți)
  • Generator de curent electric trifazat (400 volți și 230 volți)

În funcție de tipul consumatorilor electrici ce trebuiesc alimentați, se alege unul din cele două tipuri de generatoare de curent electric, monofazat sau trifazat. Atenție! Nu alegeți un generator de curent trifazat dacă aveți de alimentat doar consumatori monofazați. Dacă aveți de alimentat consumatori monofazați (230 V) alegeți un generator doar monofazat! Generatorul de curent electric trifazat nu va furniza întreaga sa putere într-un singur circuit (pe o singură fază ci o va împărți pe cele 3 faze)

Exemplu: Un generator de curent electric monofazat cu o putere nominală de 3 KW poate alimenta un calorifer electric de 3 KW. Dacă am dori alimentarea respectivului calorifer cu ajutorul unui generator de curent electric trifazat, acesta ar trebui să furnizeze o putere nominală de minim 5 KW pentru a avea disponibil într-o singură fază puterea de 3 KW necesară alimentării caloriferului din exemplul nostru. Deci în acest caz dacă vom folosi un generator de curent trifazat acesta ar trebui să aibe o putere de minim 5 KW, însă daca generatorul de curent ar fi doar monofazat ar fi suficient un generator de curent de 3 KW (de aici o diferență mare de preț, dimensiuni, greutate, consum, întreținere, etc.)

3. Sistemul de pornire cu care este dotat generatorul

În funcție de sistemul de pornire, generatoarele de curent se împart în:

Generator de curent cu pornire la sfoară – Este acel generator de curent ce pornește trăgând de o sfoară (la fel ca și în cazul motoarelor de barcă sau de drujbă). Avantajele acestui tip de generator de curent sunt prețul redus și greutatea mai mică.

Generator de curent cu pornire electrică (la cheie) – Este acel generator de curent ce pornește acționând o cheie de contact (la fel ca la un autoturism, diferența constând în faptul că generatorul de curent cu motor pe benzină este dotat cu șoc manual, ce trebuie acâionat la pornirea motorului). Avantajul acestui tip de generator de curent este simplitatea în utilizare, el putând fi pornit fără efort. Notă: Unele generatoare de curent sunt echipate cu ambele sisteme de pornire, atât la sfoară cât și electric!

Generator de curent cu pornire automată – Este acel generator de curent ce poate fi dotat (opțional) cu AAR (Automat de aclansare a rezervei) și care, în general, este folosit ca sursă de energie de rezervă. Generatoarele de curent cu pornire automată se momtează în rețea, în paralel cu aceasta. Acest tip de generator de curent, dotat cu AAR, pornește automat la sesizarea lipsei tensiunii de la rețea, suplinind-o pe aceasta și se oprește tot automat în momentul revenirii curentului la rețeaua electrică. Notă: În majoritatea cazurilor, generatoarele de curent cu pornire automată, fiind destinate uzului rezidențial, sunt dotate cu carcase de insonorizare și protecție la intemperii, ele fiind de regulă montate la exterior, în aer liber.

4. Tipul de combustibil folosit de motorul ce antrenează generatorul

Generatoarele de curent electric sunt acționate de motoare termice alimantate pe benzină sau motorină (diesel). În funcție de situație se poate opta pentru alegerea unui generator de curent pe benzină sau a unui generator de curent pe motorină, fiecare din cele două tipuri având avantajele sale, alegerea făcându-se în funcție de fiecare caz în parte.

Printre avantajele generatorului de curent cu motor pe benzină, se regăsesc:

  • Preț de achiziție mai mic
  • Nivel de zgomot mai mic decât în cazul celor cu motor pe motorină
  • Greutate mai mică și deci mobilitate mai mare
  • Dimensiuni ceva mai reduse

Printre avantajele generatorului de curent cu motor pe motorină:

  • Costuri de exploatare mai reduse în timp
  • Pornire în orice condiții (deși se crede că generatorul de curent pe benzină pornește mai bine în caz de temperaturi extreme este bine de știut că generatorul de curent cu motor diesel pornește mai ușor decât cel pe benzină, cu condiția ca motorina să fie de calitate și fără urme de apă)
  • Posibilitatea automatizării ulterioare dacă generatorul este dotat cu sistem de pornire electrică (deoarece nu este nevoie de acționarea manuală a șocului ca în cazul generatorului de curent cu motor pe benzină)
  • Fiabilitate sporită (se pretează la un număr mai mare de ore de funcționare)

5. Regimul de lucru în care urmează să funcționeze generatorul

În funcție de regimul de lucru al generatorului de curent putem opta pentru un generator de curent pe benzină, un generator de curent pe motorină cu motor la 3000 rpm sau un generator de curent pe motorină cu motor la 1500 rpm. Dacă generatorul de curent urmează a fi lolosit pentru un regim de max. 8-10 ore/zi se poate opta pentru un generator de curent cu motor pe benzină. Dacă generatorul de curent urmează a fi folosit într-un regim mai intensiv de lucru este indicat să folosim un generator de curent cu motor pe motorină, motor ce funcționează la 3000 rpm sau 1500 rpm, dacă regimul de funcționare al generatorului de curent este unul greu (lucreaza 16-24 ore/zi, continuu, ca sursă principală de energie).

6. Carcasa (caroseria) generatorului

Generatoarele de curent cu motor pe benzină nu au carcasă de insonorizare și nici protecție la intemperii (nu pot sta în ploaie sau ninsoare fără o protecție). Generatoarele de curent cu motor pe motorină se împart în două categorii, unele sunt montate pe cadru de metal, fără carcasă (sunt mai ieftine, mai ușoare, în schimb au un nivel de zomot mai mare și nu au protecție la factorii de mediu) și generatoarele de curent electric dotate cu caracasă de insonorizare (sunt mult mai silențioase, se pretează uzului în zone rezidențiale, sunt protejate la intemperii și se pot monta afară, chiar dacă plouă pe ele, fără a mai fi necesară protejarea lor).

Notă: Nu recomandăm construirea artizanală a unuie carcase de protecție pentru generatorul de curent deoarece în acest caz va exista riscul ca generatorul de curent respectiv să nu își mai poată face răcirea corectă, acest fapt ducând la deteriorarea ireversibila a generatorului de curent. Carcasele cu care sunt dotate generatoarele de curent sunt proiectate de așa natură încât aerul ce urmeză a circula prin interiorul lor să asigure răcirea motorului termic ce antrenează generatorul de curent electric, indiferent de temperatura exterioară.

Măsuri de siguranță

  • Generatorul de curent se pornește și se utilizează în aer liber.
  • Generatorul de curent electric nu se utilizează într-un spațiu închis, chiar dacă ușile și ferestrele sunt deschise; se evită zonele unde vaporii ar putea să nu se elimine, precum gropi, garaje, pivnițe, excavații. PERICOL! MONOXID DE CARBON. Motorul elimină monoxid de carbon, un gaz toxic, inodor, invizibil, care inhalat, poate cauza moarte sau leziuni severe.
  • Temperatura aerului în zona în care se folosește generatorul, nu trebuie să fie mai mare de 40°C (104°F). Spațiul trebuie să fie dotat cu sistem de ventilație și răcire.
  • Alimentarea generatorului se face într-o zonă bine luminată
  • Se evită scurgerile de combustibil și nu se alimentează niciodată cu generatorul pornit. Motorul se lasă timp de 2 minute să se răcească înainte de a se realiza realimentarea.
  • Nu se recomandă purtarea hainelor largi, bijuteriilor sau altor accesorii care s-ar putea prinde în piesele rotative ale mecanismului.
  • Înainte de oprirea motorului se deconectează consumatorii
  • Pentru a preveni scurtcircuitele care ar putea afecta echipamentul, motorul nu se lasă să funcționeze fără combustibil atunci când sunt aplicate sarcini electrice.
  • Nu se introduce nimic în fantele de ventilație, chiar și atunci când generatorul nu funcționează.
  • Înainte de transportarea generatorului, se golește rezervorul de combustibil pentru a preveni apariția scurgerilor.
  • Se folosesc tehnici de manipulare potrivite la transportarea generatorului de la o lucrare la alta. Manipularea greșită poate duce la vătămari corporale.

Depozitarea pe termen lung (mai mult de o lună de zile)

  • Se umple rezervoul de ulei până la nivelul superior
  • Se scoate benzina din rezervorul de combustibil și din conducte.
  • Se toarnă o ceașcă de ulei de motor în rezervor, se agită și apoi se scurge uleiul în exces.
  • Se toarnă aproximativ o linguriță de ulei de motor prin gaura bujiei, se trage de demaror de mai multe ori și se înșurubează bujia la loc. Apoi se trage de demaror până pistonul este pe cursa de compresie și se lasă în această poziție. Astfel, se închid atât supapele de admisie cât și cele de evacuare pentru a preveni ruginirea interiorului cilindrului.
  • Se curăță exteriorul generatorului și se aplică un inhibitor de rugină
  • Unitatea se acoperă și se depozitează într-un loc curat, uscat și ventilat corespunzător departe de foc deschis sau de scântei.

Și nu în ultimul rând, pentru utilizatorii mai tehnici și dornici de a fi totul ca la carete, trebuie întocmită o listă cu aparatele / utilajele pe care le utilizați, astfel veți ști cu exactitate ce tip de generator aveți nevoie. Notați puterea fiecăruia, în kW, tipul de consummator rezistiv sau inductiv și factorul de putere cosϕ

Calculați puterea în kVA pentru fiecare consumator astfel:

  • Cand cosϕ = 1, kVA = kW
  • Cand cosϕ < 1, kVA = kW / cosϕ
  • Se adună valoarile kVA.

Sugestie: Peste consumul rezultat vă recomandăm să adăugați înca 20%, astfel încât generatorul să nu funcționeze permanent la capacitate maximă, uzura fiind considerabil mai mare. De asemenea acel 20% ajută având în vedere că orice consumator (motor, bec, etc.) necesită o energie mai mare pentru a fi pornit. Pentru că multe persoane întâmpină probleme în alegerea unui generator potrivit pentru tipul lor de activitate, am enumerat mai jos o listă cu utilaje / echipamente uzuale ce sunt conectate la un generator.

Cum calculăm factorul de putere cosϕ?

Factorul de putere este raportul dintre puterea necesară a unui consumator inductiv în kVA la pornirea acestuia și puterea necesară în timpul funcționării în kW.

Consumatorii sunt împărțiți în 2 categorii:

  • Inductivi unde cosϕ < 1
  • Rezistivi unde cosϕ = 1

Conform celor de mai sus, aplicăm urmatoarea formulă pentru a calcula kVA-ul. Puterea maximă necesară  x factorul de pornire.  Pentru factorul de pornire vă recomandăm să folosiți valorile trecute de producător în manualul de utilizare a fiecărui utilaj / echipament. Puterea maximă necesară KVA este reprezentată de consumul total de energie a unui utilaj necesar pentru pornirea acestuia, urmând ca energia consumată în timpul funcționării să corespundă cu cea declarată în kW. Valorile în kW prezentate în acest tabelele de mai jos sunt exemplificative, pentru puterea necesară a fiecărui utilaj în parte, verificați manualul de utilizare. Coeficientul expus în tabele pentru fiecare gamă de utilaje este la fel, indiferent de puterea motorului (ex. aparatul de aer condiționat are coeficient 4 indiferent dacă aparatul are 1.0 kW cu 9000 btu sau 1.9 kW cu 18000 btu). Într-o gospodărie în cazul întreruperii energiei electrice de la furnizorul local, setăm generatorul să pornească după 3 secunde. În acest caz probabilitatea ca toți consumatorii să pornească în acelasi timp este destul de ridicată, astfel trebuie să avem în vedere cas generatorul să poată susține surplusul de energie solicitat la pornirea consumatorilor.

Exemplu pentru utilizarea casnică

ConsumatorCoeficientPutere max. absorbita kWPutere max. necesara pentru pornire kW
(exemplu)
Aer conditionat44419744290
Aspirator profesional22.04.0
Bec tip neon20.180.36
Betoniera32.06.0
Bormasina24434844230
Calorifer electric14440944409
Ciocan demolator442284422923408
Circular41560
Compresor34422944353
Despicator lemne443184422944321
Fierastrau pendular (soricel)443480.7544228
Flex20.270.54
Inverter443190.844410
Lampa cu halogen10.50.5
Lift30.7545689
Malaxor24200544257
Masina de spalat cu presiune44440944234
Masina de taiat caramida21530
Masina pentru tencuit34432044329
Masina rotopercutoare44348456582
Motor electric in vid443170.7344470
Motor electric sub sarcina30.7343862
Pistol pentru lipit442284431744409
Pistol pulverizator443194422944384
Pompa airless20.844348
Pompa de apa20.51
Polizor20.744287
Rindea electrica20.8544378
Slefuitor cu banda20.7544317
Slefuitor pereti / tavan20.7115342
Slefuitor vibrant20.330.66
Stivuitor34422944353
Ventilator20.20.4
Vibrator beton24422944290

Într-un șantier unde nu există posibilitatea conectării la energie electrică, luăm în considerare că utilajele vor fi pornite pe rând.

Utilaje și echipamente profesionale folosite în construcții

ConsumatorCoeficientPutere max. absorbita WattPutere max. necesara pentru pornire Watt (W)
(W) (exemplu)
Aer conditionat4110440
Aspirator213002600
Bec economic22550
Bec incandescent1100100
Boiler1200200
Cafetiera1100100
Calorifer electric118001800
Centrala pe gaz44228100120
Centrala pe lemne44228100120
Congelator340120
Cuptor microunde27001400
Frigider34001200
Fripteuza44228200240
Masina de spalat haine410004000
Pompa de caldura3100300
Pompa submersibila38002400
TV, PC1600600
Ventilator2200400

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!