Cum să, Sfaturi practice

ASPIRATORUL și cât de important e să știi ce ai nevoie

Aspiratorul reprezintă principalul instrument atunci când ai în vedere asigurarea curățeniei în propria locuință sau în spațiul în care îți desfășori activitatea. Cu toate că este întotdeauna la îndemână, nu mereu, aspiratorul pe care îl ai, este exact ceea ce îți trebuie. Așa că, se poate întâmpla ca uneori să îți dorești fie un aspirator cu o putere mai mare, fie unul care să beneficieze de anumite perii utile pentru curățare, fie unul care are în pachet accesorii ideale pentru atelierele de lucru. Cu toate că modelele de aspiratoare până nu demult erau destul de limitate, astăzi acestea au evoluat destul de mult încorporând numeroase funcții, ba chiar au apărut și roboții de aspirare, care fac treaba în locul tău. Nu trebuie să te mai gândești că nu ai de unde alege, ci mai degrabă ar trebui să ai în vedere calitățile aspiratorului pentru a fi pe măsura așteptărilor tale.

Un aspirator eficient reușește să aspire praful și acele particule fine ce nu pot fi curățate altfel. Și tot el, reușește să aspire toate firele de păr de pe covor. De aceea, câteva dintre criteriile esențiale pentru alegerea unui aspirator pe măsură, ar fi: Care sunt avantajele aspiratoarelor cu sac sau fără sac, ce fac diferit aspiratoarele cu spălare, de ce este important filtrul HEPA, ce informaţii oferă clasa energetică şi clasa de curăţare şi multe alte lucruri despre care scriem în articolul următor.

Primul pas în alegerea celui mai bun aspirator este să stabileşti care sunt cerinţele spaţiului în care locuieşti sau lucrezi. Ce ai putea lua în calcul? Cât de mare este suprafaţa şi cât de des este necesar să faci curăţenie, cum este structurat mobilierul sau zonele de lucru, dacă totul se află la nivelul podelei sau există un spațiu deasupra podelei şi ce şanse are un aspirator obişnuit să înlăture praful de aici. Ce tip de suprafaţa predomină în încăpere? Trebuie să ştii că există modele de aspiratoare care se pot adapta cu uşurinţă mai multor tipuri de suprafeţe, dar şi aspiratoare dedicate unor spaţii precum baia. Dacă locuinţa ta sau spațiul în care lucrezi sunt expuse poluării din zonă sau dacă cei cu care împărţi spaţiul manifestă sensibilitate la alergii, un aspirator cu filtru HEPA este necesar de luat în considerare. Ce tip de trafic este în încăperea respectivă? Alege un aspirator cu motor puternic şi capacitate de absorbţie şi de colectare superioară, poate chiar un aspirator profesional. Chiar dacă pare soluţia comodă, aspiratorul vertical nu este soluţia cea mai bună pentru astfel de suprafeţe. În cazul locuințelor sau încăperilor unde există animale de companie, care pot lăsa în urma fire de păr, sunt recomandate aspiratoarele fără sac, cu sistem ciclonic.

Pentru început vom dezbate caracteristicile generale ale aspiratoarelor, urmând ca pe finalul articolului să ne concentrăm pe gama de aspiratoare STIHL.

Tipuri de aspiratoare

  • Aspiratoare cu sac
  • Aspiratoare fără sac
  • Aspiratoare moderne
  • Aspiratoare profesionale

Performanţele unui aspirator şi noua etichetă energetică a unui aspirator

  • Consumul unui aspirator şi clasa lui energetică
  • Performanţele de absorbţie şi colectare a impurităţilor
  • Clasa emisiilor de praf şi clasa de absorbţie pe suprafeţe dure/moi
  • Nivelul de zgomot

Alegerea aspiratorului în funcţie de caracteristicile tehnice, accesorii şi design

  • Tipul de alimentare
  • Accesoriile
  • Filtrul
  • Dimensiune, greutate şi design
  • Funcţiile aspiratorului
  • Manevrabilitatea aspiratorului
  • Siguranţa în utilizare şi întreţinere
  • Serviciile de garanţie şi post-garanţie

Aspirtoarele din gama STIHL

  • STIHL SE 33
  • STIHL SE 62
  • STIHL SE 122 E
  • STIHL SE 133 ME

Tipuri de aspiratoare

În alegerea unui aspirator, vom ţine seama de un număr foarte mare de criterii, însă înainte de toate trebuie să facem distincţia între aspiratoarele cu sac şi cele fără sac şi să vedem care sunt avantajele (şi dezavantajele) fiecărui model.

Aspiratoarele cu sac – Aspiratorul cu sac este aspiratorul clasic, sacii putând fi realizaţi din hârtie (de unică folosinţă) sau din material textil (reutilizabili). O întrebare pe care și-o pun toți cei dornici să cumpere un aspirator – ce fel de sac să aibă în interior, de pânză sau de hârtie? Într-adevăr, poți opta fie pentru un sac de pânză, fie pentru un sac de hârtie. Cu toate acestea, recomandat ar fi să optați către un sac de hârtie întrucât cel de pânză se îmbâcsește destul de repede din cauza prafului. Sacii de hârtie sunt de unică folosință și vor fi schimbați mult mai des. Fiind vorba despre aspiratoarele clasice, vei găsi cu uşurinţă diferite modele, dar şi saci de schimb. Cu toate că multe dintre aspiratoarele de ultima generaţie sunt fără sac, modelele cu sac nu sunt cu nimic mai prejos când vine vorba despre performanta şi tehnologie: multe dintre acestea sunt echipate cu filtre HEPA, afişaj electronic, sistem touch control, dar şi cu multe accesorii utile. Un alt avantaj ar putea fi preţul, aspiratoarele cu sac fiind mai accesibile. Dacă sacii de hârtie, care, odată umpluţi, pot fi aruncaţi la gunoi şi înlocuiţi, implica un cost suplimentar (însă accesibil), sacii din material textil au un alt dezavantaj: golirea lor, pentru reutilizare, trebuie făcută cu grijă, în aşa fel încât să nu răspândeşti praful în jur. De aici ne îndreptăm către următoarea categorie de aspiratoare.

Aspiratoarele fără sac – Tot mai apreciate în ultimii ani şi tot mai numeroase la raft, acestea funcţionează cu ajutorul aşa-numitului sistem ciclonic, care permite colectarea impurităţilor într-un recipient din plastic, de multe ori transparent, pentru a putea observa când trebuie golit. Sistemul utilizat poartă această denumire pentru că aerul aspirat trece printr-un circuit ciclonic. Aspiratoarele fără sac sunt ideale pentru proprietarii de animale de companie, sistemul ciclonic eliminând eficient părul lăsat în urmă de acestea, au un design ultramodern şi numeroase avantaje. Sistemul mono-ciclonic colectează cele mai fine particule de praf în interiorul unui recipient din plastic pe care îl poţi spăla cu uşurinţă. Sistemul multi-ciclonic funcţionează tot prin colectarea prafului în interiorul recipientului de plastic, însă în două etape: primul sistem captează particulele mari de praf, în timp ce al doilea sistem colectează chiar şi cele mai mici particule.

  • Aspiratoare cu filtrare prin apă – Acestea sunt echipate cu filtru de apă, care le permite să cureţe umed suprafeţe precum parchetul, gresia, piatra naturală, lemnul, linoleumul şi covorul, murdăria fiind dizolvată în apă. Un astfel de aspirator poate aspira şi apă sau alte lichide, având un rezervor destinat acestui scop, care poate avea o capacitate de până la 8 litri. Echipat cu diferite perii, aspiratorul cu apă nu lasă suprafeţele umede, între atâtea avantaje, care îl fac poate cel mai eficient tip de aspirator, având însă şi un mic dezavantaj: trebuie curăţat frecvent, pentru că apa din rezervor se murdăreşte repede.
  • Aspiratoare verticale fără sac – Recomandate pentru suprafeţele mici (canapea, scaune), aspiratoarele verticale sunt uşor de manevrat şi depozitat, pot ajunge la o durată de utilizare de până la 40 de minute şi folosesc un compartiment de praf, în locul sacului.
  • Aspiratoare de mâna fără sac – Aspiratoarele de mână ocupa foarte puţin spaţiu, sunt portabile şi sunt gândite pentru a curăţa zonele greu accesibile sau pentru o utilizare rapidă, cum ar fi atunci când nu vrei să aspiri altceva decât părul lăsat de animalele de companie pe canapea sau firimiturile ajunse accidental pe jos. Desigur, capacitatea de colectare este mai mică, însă aceste aparate sunt căutate pentru mobilitatea lor, fiind simplu de strecurat în bagajul de călătorie.
  • Aspiratoarele fără sac au devenit, în ultima vreme, prima alegere, datorită modului de utilizare extrem de practic: containerul în care este colectat praful este golit direct la coşul de gunoi şi poate fi curăţat cu uşurinţă. În plus, rolul clasicului sac, de a nu lăsa particulele fine de praf să se răspândească în afara aspiratorului, a fost luat de filtrele HEPA, cu care sunt echipate noile aspiratoare. Singurul dezavantaj ar putea fi preţul, ceva mai mare decât în cazul unui aspirator clasic, cu sac, însă aspiratoarele fără sac vin şi în varianta aspiratoarelor verticale sau de mână, mult mai accesibile, ceea ce le aduce câteva puncte în plus faţă de aspiratoarele cu sac.

Aspiratoare moderne

Alături de variantele menţionate deja, poţi alege şi între aspiratoarele cu baterii, cu spălare sau aspiratoarele robot, care lucrează singure

  • Aspiratoare cu baterii – Aspiratoarele de mână, pe care le poţi utiliza ca să îndepărtezi firimiturile şi alte resturi, funcţionează astfel. Deşi foarte eficiente, aspiratoarele cu baterie au şi un dezavantaj: autonomia acumulatorului se extinde doar de la câteva minute până la aproximativ o oră.
  • Aspiratoare robot – Echipate cu senzori pentru ziduri şi tehnologii care permit localizarea vizuală şi reîncărcarea automată, aceste aspiratoare funcţionează automat, fiind pornite printr-o simplă atingere. Pot fi utilizate prin intermediul unor aplicaţii disponibile pe mobil sau tabletă, sunt uşor de programat şi asigură o curăţare eficientă a parchetului, gresiei şi covoarelor. Aceste aspiratoare nu sunt destinate unei curățenii serioase ci mai degrabă au fost gândite să întrețină curățenia în spațiile în care se deplasează. Desi sunt concepute să își facă singure treaba, tehonolgia lor încă nu este suficient de matură, astfel ca, cea mai des întîlnită problemă o reprezintă pragurile de trecere dintre încăperi, astfel fiind necesară intervenția ta pentru a-l muta dintr-o încăpere în alta.
  • Aspiratoare auto – De cele mai mulre ori sunt aspiratoare de mână, care pot fi conectate la priză brichetei şi care au colector de praf detaşabil. Unele modele sunt echipate şi cu furtun cu lungimea de 30 cm-1 m, pentru a accesa mai uşor spaţiile înguste.
  • Aspiratoare cu funcţie umed/uscat – Acest tip de aspirator de mână poate aspira atât murdăria uscată, cât şi lichidele, datorită unei duze speciale. Funcţionează pe baterie şi curăță eficient spaţiile înguste.
  • Aspiratoare cu spălare – Unele dintre cele mai noi modele de aspiratoare sunt cele cu spălare cu apă (injecție-extracție), care pot funcţiona şi în modul uscat. Alături de rezervorul de apă, acestea conţine şi detergent, cu care spala rapid covorul sau mocheta, concomitent cu aspirarea impurităţilor.

Aspiratoare profesionale

Acestea sunt aspiratoare cu putere mare, aspirare umedă/uscată şi nivel redus de zgomot, fiind destinate utilizării pe suprafeţe întinse, în hoteluri, restaurante, clădiri de birouri şi instituţii publice și chiar în ateliere de lucru, precum cele de tâmplărie/dulgherie. Capacitatea de aspirare ridicată le permite să colecteze chiar şi deşeurile grele, din sticlă sau metal. Multe dintre acestea au inclusiv opțiunea de a fi conectate direct la sculele profesionale, astfel ca praful și resturile materiale să fie absorbite direct în recipientul de colectare, reducând sau chiar eliminând împrăștierea resturilor pe podea. O categorie aparte de aspiratoare profesionale o reprezintă aspiratoarele industriale, care pot fi utilizate în medii dificile, cum ar fi domeniul farmaceutic sau cel alimentar, pentru a îndepărta substanţele periculoase, diferite resturi etc.

Performanţele unui aspirator şi noua eticheta energetică a unui aspirator.

Dacă, după ce ai parcurs informaţiile de mai sus, ai hotărât deja ce tip de aspirator este mai potrivit pentru locuinţă sau spațiul de lucru, nu te grăbi să îl cumperi. Mai sunt și alte criterii pe care trebuie să le urmăreşti, înainte de a lua decizia finală.

Consumul unui aspirator şi clasa energetică – Ca şi în cazul clădirilor şi al altor aparate electrocasnice, aspiratoarele sunt clasificate în funcţie de consumul de energie, de la clasa A (cel mai mic consum de energie), până la clasă G (consum mare). Când întâlnim eticheta 3 AAA, performanţele aspiratorului merg chiar mai departe: este vorba atât despre eficienta energetică, cât şi despre eficienţa maximă în cazul performanţelor de curăţare şi de captare a emisiilor de praf.

Performanţele de absorbţie şi de colectare a impurităţilor – Performanţele de colectare ţin de capacitatea rezervorului de praf, un recipient mare însemnând şi un aspirator care ocupă mai mult spaţiu. Cât despre capacitatea de absorbţie (aspirare), aceasta se referă la puterea efectivă a aspiratorului, exprimată în W (waţi), adică exact ceea ce te interesează când îl pui la treabă. Un aspirator eficient are, desigur, o putere de aspirare mare. Puterea generală a unui aspirator, deşi importantă, nu oferă informaţii despre cât de eficient colectează impurităţile.

Clasa emisiilor de praf şi clasa de absorbţie pe suprafeţe dure/moi – Pe etichetă unui aspirator, alături de clasa de eficienta energetică, se afla şi informaţii referitoare la clasa emisiilor de praf, clasa de absorbţie pe suprafeţe dure şi clasa de absorbţie pe suprafeţe moi, notate, de asemenea, cu litere de la A la G. Diferite modele din noua generaţie de aspiratoare reuşesc să cureţe la fel de bine indiferent de suprafaţă (pardoseli şi alte suprafeţe dure sau covoare moi). Tehnologia avansează în mod constant în acest capitol, astfel ca alegerea privind acest criteriu să nu mai fie dificilă.

Nivelul de zgomot – Zgomotul pe care îl produce un aspirator, măsurat în decibeli (dB), nu este deloc un mic detaliu, ci un important criteriu de selecţie. Vor fi preferate întotdeauna aspiratoarele silenţioase, iar dacă totuşi nu poate fi evitat zgomotul, trebuie să ştii că diferenţele între un aspirator de 60 dB şi unul de 70 dB pot fi destul de mari, nivelul de zgomot fiind aproape dublu în cazul celui de-al doilea aparat. Chiar dacă cifrele par a fi mici, până și 5 dB pot face o diferență foarte mare în operarea și utilizarea îndelungată a unui aspirator. Combinația dintre puterea mare de absorbție alături de zgomotul reduc, tinde spre alegerea ideală.

Iar dacă despre eficienta energetică, nivelul de zgomot şi performanţele de absorbţie şi colectare a impurităţilor am vorbit deja, iată ce alţi factori mai trebuie să iei în calcul atunci când eşti în căutarea celui mai bun aspirator:

Alegerea aspiratorului în funcţie de caracteristicile tehnice, accesorii şi design

Tipul de alimentare

Nu toate aspiratoarele au fir – este cazul aspiratoarelor de mână şi al multor aspiratoare verticale, care sunt echipate, în schimb, cu baterii reîncărcabile. Le poţi folosi dacă nu ai multe prize în casă sau doar pentru că îţi este mai simplu aşa. Aspiratoare cu fir rămân, totuşi, prima alegere, asta pentru că nu depind de autonomia acumulatorului şi au o capacitate de colectare mult mai bună. Aspiratoare fără fir sau portabile sunt soluţia comodă, însă bateria se încarcă în câteva ore bune şi oferă un timp limitat de funcţionare. Le poţi utiliza pentru o curăţenie rapidă, în locurile greu accesibile, în maşină, sau le poţi lua cu tine în bagajul de călătorie.

Accesoriile

Aspiratoarele vin cu accesorii (duze, perii) şi consumabile (filtrele care trebuie înlocuite).

  • Duze – Duzele sunt de mai multe forme și tipuri și au diferite grade de absorbţie: duzele turbo pot curăţa suprafeţele cu praf şi murdărie greu de îndepărtat (mochetă, covorul). Duzele înguste pot acumula praful adunat în spaţii greu accesibile, în timp ce duza pentru pardoseala dură poate fi folosită la nivelul parchetului.
  • Perii – Aspiratoarele au diferite perii de aspirare, adaptate fiecărei suprafeţe. Printre cele mai utile se număra periile cu margini, care pot acumula praful adunat în spaţii greu accesibile, periile pentru tapiţerie (fotolii, canapele) şi peria pentru pardoseli fine, recomandată pentru suprafeţele sensibile.
  • Tubul telescopic – În pachetul de accesorii mai intră şi tubul telescopic, care lărgeşte aria de acţiune în timpul curăţeniei, alături de roțile care ar trebui să fie moi, pentru a proteja parchetul. Aceste tuburi telescopice pot fi din metal sau PVC și pot avea diferite caracteristici, lungimi și opțiuni. Încearcă să optezi pentru un tub telescopic, alături de accesoriile incluse, care sunt din material antistatic. Știm cu toții cât de neplăcut poate fi să te atingi de o suprafață încărcată electrostatic.

Filtrul

Există diferite tipuri de filtre: filtru de hârtie, filtru textil, cu cărbune activ sau antibacterian. Filtrele de hârtie sunt întâlnite la aspiratoarele care curăţă umed/uscat şi cele profesionale şi pot fi spălate. Filtrul cu cărbune activ îndepărtează mirosurile neplăcute, aspiratoarele echipate astfel fiind potrivite pentru o locuinţă unde există animale de casă. Iar dacă îţi doreşti un aspirator cu adevărat eficient, caută pe etichetă menţiunea “filtru HEPA”.

  • Filtrul HEPA – HEPA, adică High Efficiency Particulate Air se referă la singurul tip de filtru care poate reţine cele mai fine particule de praf (în proporţie de peste 99,95%), îndepărtând, odată cu ele, şi riscul de a dezvolta alergii respiratorii. Filtrele HEPA reţin cele mai fine particule de praf, dar şi polenul şi acarienii, principalii alergeni din interiorul locuinţelor. Filtrele HEPA pot fi lavabile şi nelavabile şi au diferite grade de filtrare, care urca de la 1 la 20. Dacă, de exemplu, întâlneşti formula “filtru HEPA 12”, vei şti că cifra respectivă indică puterea de filtrare a aspiratorului.
  • Filtru lavabil – Multe dintre aspiratoarele noi sunt echipate cu filtre care pot fi spălate de câteva ori, după care pot fi înlocuite, dar pe piaţa există încă şi modele cu filtre care nu prezintă această caracteristică. Înlocuirea filtrelor nu costă mult şi trebuie realizată după aproximativ 6 luni de utilizare a aparatului, pentru a-i menţine nivelul de performanţă.

Dimensiune, greutate şi design

Aici, alegerea îţi aparţine în totalitate: un aspirator voluminos are o capacitate de colectare sporită, dar ocupa mai mult spaţiu în debara. Un aspirator vertical fără fir este simplu de folosit şi depozitat, însă funcţionarea cu baterii va limita timpul dedicat curăţeniei. Din fericire, numeroase aspiratoare de ultimă generaţie rezolvă aceste probleme: sunt performante, nu ocupă mult spaţiu şi vin cu un design îmbunătăţit. Cu ani în urmă exista presupunerea că un aspirator, cu cât este mai greu, cu atât este mai rezistent și mai durabil. Evoluția aspiratoarelor datorită tehnologiei, a reușit să aducă pe piață o gamă foarte largă de aspiratoare performante, silențioase și durabile. Astfel, greutatea poate deveni un dezavantaj și de multe ori un impediment atunci când alegi un aspirator.

Funcţiile aspiratorului

Printre funcţiile care pot face diferenţa între un aspirator bun şi unul ultraperformant se numără:

  • Puterea de aspirare reglabilă
  • Indicator pentru nivelul de praf
  • Dispozitivul de rulare automata a cablului
  • Modul de funcţionare silenţios

Manevrabilitatea aspiratorului – Cu toate că aspiratoarele verticale (cu sau fără fir) sunt uşor de manevrat, mulţi utilizatori rămân la varianta clasică, cea care aduce mai puţină greutate la nivelul mâinilor. Pentru a face alegerea potrivită, poţi testa ambele variante în magazin.

Siguranţa în utilizare şi întreţinerea – Aspiratoarele fără sac sunt, poate, cel mai simplu de întreţinut, pentru că sunt echipate cu un recipient de colectare uşor de demontat şi spălat.

Serviciile de garanţie şi postgaranţie – Perioada de garanţie oferită de producător este, de asemenea, un criteriu demn de luat în seamă atunci când alegem aspiratorul. Pe piaţă există inclusiv aspiratoare cu extragarantie, unde acest termen poate ajunge și la 5 ani. O garanție extinsă poate fi de cele mai multe ori un punct decisiv în momentul achiziției, mai ales dacă această garanție vine alături de service în localitatea de unde a fost achizitionat aspiratorul. Un aspirator cu defecțiune, care atrage după el bătăi de cap și timp lung de așteptare pentru service, determină clienții să se orienteze către alte frime producătoare. Recomandăm să nu neglijezi acest aspect.

Aspiratoarele din gama STIHL

Sunt destui de puțini cei care știu că STIHL produce și comercializează, prin distribuitorii oficiali, aspiratoare de uz casnic dar și aspiratoare de uz profesional. Aceste aspiratoare au incluse în pachet, accesorii pentru cele mai comune aplicații. Gama pornește de la modelul SE33, care este un model de bază, alături de SE 62, trecând mai apoi la gama profesională cu modelele SE 122 E si SE 133 ME. Acesta din urmă fiind dedicat pentru atelierele de lucru, pentru zonele în construcție și/sau renovare, este dotat cu o mulțime de accesorii, conectori pentru diverse scule și utilaje și are posibilitatea de atașare a unei cutii de scule dedicate de la STIHL, astfel alcătuind un tot-unitar. Le vom prezenta mai jos, cu scopul de a vă ușura alegerea.


STIHL SE 33  -este un aspirator compact umed/uscat cu ajutprul căruia puteți efectua, fără effort, lucrări de curățare în casă, subsol sau în mașină. Datorită puterii sale ridicate de 1,4 kW, STIHL SE 33 generează suficientă presiune negativă pentru o gamă largă de scopuri de curățare. Cu furtunul de aspirație lung de 2 m și conducta de aspirație din două părți, puteți ajunge confortabil în colțurile dificile fără a fi nevoie să vă schimbați locația des. Pașii mici nu reprezintă o problemă pentru dispozitiv datorită roților din față. Murdăria și praful dificil pot fi îndepărtate cu ușurință din colțuri sau sub obiecte folosind funcția de suflare. Pentru aceasta, pur și simplu conectați furtunul de aspirație la racordul de evacuare a aerului.

Puteți utiliza puterea mare de aspirație atât pentru aspirarea umedă, cât și pentru cea uscată și puteți comuta flexibil între aplicații cu duza de podea comutabilă. Accesoriile de înaltă calitate, cum ar fi un filtru PET, o duză plată și o duză pentru pardoseală, sunt deja incluse în echipamentul standard. SE 33 este compatibil cu Smart Connector 1.0. Acest lucru vă permite să conectați dispozitivele în rețea, să primiți asistență pentru utilizatori sau analiza datelor. Aspiratorul umed și uscat SE 33 poate fi depozitat pentru a economisi spațiu datorită designului său compact și a depozitării integrate a accesoriilor.

Specificațiile tehnice ale STIHL SE 33 se găsesc aici.


STIHL SE 62 – Face un pas în plus față de SE 33, venind cu funcții suplimentare lărgind aria de exploatare a sa. Aspiratorul este din gama compactă pentru suprafeţe umede/uscate, cu echipare de primă clasă. Având, de asemenea, de suflantă pentru curăţarea locurilor greu accesibile, funcţie de curăţare a filtrului, duză reversibilă de podea, duză de rosturi, duză universală şi sac pentru filtru. Astfel, SE 62 este ideal pentru curăţenia în gospodărie, pivniţă, în zone exterioare din aproprierea casei şi în mici ateliere.

Specificațiile tehnice ale STIHL SE 62 se găsesc aici.


STIHL SE 122 E – Pe o treaptă mai sus în gama STIHL, găsim un aspirator performant cu funcţionare umedă şi uscată, de data aceasta, cu reglaj de turaţie şi pornire delicată, cu sistem automat de cuplare şi priză pentru conectarea de electrounelte. Aspiratorul se cuplează şi se decuplează automat de la unealtă. Funcţie de curăţare a filtrului, cuplă rapidă, role de ghidare cu posibilitate de blocare şi duză de pardoseală universală. Sistem de filtrare în mai multe trepte. Tub de mână şi de aspirare din inox. Furtun de aspirare de 3,0 m.

Specificațiile tehnice ale STIHL SE 122 E se găsesc aici.


Chiar dacă îl menționăm la final nu înseamnă că este ultima opțiune pe care o poți lua în calcul.

STIHL SE 133 ME – Este aspiratoarul complet, umed/uscat, cu funcție de pornire automată, în clasa de praf M. Curățarea automată a filtrului fără pierderea puterii de aspirație, monitorizarea automată a debitului volumic, controlul vitezei infinit variabil, cu plăci adaptoare pentru transportul cutiilor de scule, accesorii anti-statice și pentru extragerea pe unelte electrice alimentate cu baterii, face din acest aspirator, unul din cele mai complexe și personalizabile aspiratoare de la STIHL. Să nu uitam de posibilitatea alimentării directe a electrouneltelor, cu ajutorul prizei 230V, direct de pe panoul aspiratorului.

Chiar dacă prețul îl diferențiază de aspiratoarele entry-level, nu trece cu vederea peste câte accesorii, funcții și opțiuni de utilizare oferă acest model. Până la urmă, contează cât de ușor îți faci treaba, atunci când ai la îndemână totul.

Specificațiile tehnice ale STIHL SE 133 ME se găsesc aici.


La final de articol nu mai rămânde de menționat decât că este foarte important să ții cont de locurile unde vei folosi aspiratorul și activitățile tale, , de ceea ce ai nevoie și ceea ce îți oferă acest dispozitiv, mai ales pentru suma pe care o plătești pentru el. Iar în cazul în care ți-e greu să faci alegerea potrivită, te așteptăm în SHOWROOM-ul AGRONOMO pentru a le vedea fizic și pentru a te consulta cu specialiștii noști.

Spor la treabă!

Nu uita să ne urmărești periodic, pentru și mai multe sfaturi si idei practice, pentru tine și grădina ta!

AGRONOMO – Plăcerea de a sta în natură!